Türkiye’nin yatakta kalite, konfor ve yenilik denince ilk akla gelen markası Yataş Bedding, bebeklerin omurga gelişimini destekleyen, hassas ciltlerine uygun, kaliteli malzemelerle hazırlanan yeni koleksiyonu Yataş Mini’yi tanıttı.
Türkiye’nin yenilikçi markası Yataş Bedding, uyku alanındaki uzmanlığıyla hazırladığı bebek koleksiyonu Yataş Mini’yi düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıttı. Yataş Bedding Pazarlama Direktörü Selmin Gündoğdu ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Yataş Uyku Kurulu uzmanları 0-4 Yaş Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky ve Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece ve Dr. Diyetisyen Çağatay Demir de uyku, sağlık ve beslenme konularında önemli bilgiler verdi. Toplantıda Yataş Mini için hazırlanan reklam filmleri de gösterildi.
“Kaliteli uyku konusundaki uzmanlığımızı bu kez Yataş Mini’de kullandık”
Toplantıda yaptığı konuşmasında uykunun bebek ve çocuklar için önemine dikkat çeken Yataş Bedding Pazarlama Direktörü Selmin Gündoğdu, şunları söyledi: “Düzenli ve sağlıklı bir uyku uyuyan çocukların hem bedensel hem zihinsel gelişimi daha sağlıklı bir şekilde ilerliyor. Hafızaları daha kuvvetli oluyor. Ancak iyi bir uyku için iyi bir uyku ortamı da gerekiyor. Biz de Yataş olarak kaliteli bir uyku konusunda uzmanız! İşte bu uzmanlığımızı bu kez bebekler ve çocukların uyku ihtiyaçlarını karşılayacak bir koleksiyonda, Yataş Mini’de, kullandık. Yataş Mini – Bebek Yatakları, miniklere güven verici bir ortam sağlarken hassas cilt yapılarına uygun kumaşlarıyla da huzurlu bir uyku sağlıyor. Omurgayı ve fiziksel gelişimi doğru bir şekilde destekliyor. Üstelik yataklarımız sadece yüksek güvenlik ve kalite standartlarını karşılayan ürünlere verilen LGA sertifikasına da sahip… Alman LGA sertifikası bebek sağlığı, güvenliği ve oluşabilecek tüm risklere karşı yapılan testler sonucunda veriliyor. Bunun yanı sıra tüm tekstil ürünlerimiz 100 pamuk… Üstelik çocukların dünyası gibi rengarenk, desen desen… Yataş Mini koleksiyonunda anne ve bebek ihtiyaçlarını karşılayacak emzirme yastığı, alt değiştirme minderi, sıvı geçirmez alez, kundak gibi farklı ürünler de yer alıyor.”
Bebekler “bebek gibi” uyumuyor!
Yataş Uyku Kurulu uzmanlarından 0-4 Yaş Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky, toplantıda bebeklerin yaşadıkları uyku sorunlarına dikkat çekti. Gerçek hayatta bebeklerin maalesef “bebek gibi” uyumadığını, hem çok zor uykuya dalıp hem de gece boyu defalarca uyandıklarının altını çizen Sibirsky, hatalı uyku ilişkilendirmelerinin, aşırı yorgun ya da geç saatlerde yatışın, bebeğin bir uyku rutinine sahip olmamasının uyku sorunlarına yol açtığına dikkat çekti: “Bebeğiniz destekli bir şekilde uykuya uykuya dalıyorsa, gece uyanmalarında da aynı desteklere ihtiyaç duyması normaldir. Yani eğer bebeğinizi sallayarak uyutuyorsanız, bebeğiniz sallanma ile uykuyu ilişkilendirmiş demektir ve uyuyabilmek için sallanmaya ihtiyacı vardır. Hatalı uyku ilişkilendirmeleri, bebeklerde uyku sorunu yaşanmasının en önemli nedenidir. “Ne kadar çok yorulursa o kadar iyi uyur” veya “Akşam geç yatır ki sabah geç kalksın” gibi düşünceler doğru bilinen bir yanlıştır. Bebek kaldırabileceğinden daha uzun saatler uyanık kalırsa vücudu stres hormonu salgılar ve bu hormonun da etkisiyle hem uykuya çok zor geçer hem de gece boyunca çok sık uyanır. 0-4 yaş arasındaki bebek ve küçük çocukların genel olarak sabah 7-8 civarlarında uyanması, yaşlarına uygun adette gündüz uykusu yaptıktan sonra akşam da 19-20 civarlarında akşam uykusuna yatmaları uygun olacaktır. Her uykudan önce bebeğimizin yaşına uygun rutinler uygulayarak rahatlatırsanız uykuya geçişi çok daha kolay olacaktır. Uyku öncesinde müzik açmak, camdan bakarak dışarıdaki hayvanlara ve güneşe/aya iyi uykular dilemek, perde kapatmak, kitap okumak ve yatağa yatmadan önce hafif bir dans uyku öncesi için güzel bir rutin olabilir.”
Bebeklerde yatak seçiminin önemine de değinen Sibirsky, şu bilgileri verdi: “Bebek yatağı seçerken bebeğin sağlığına olumsuz etkide bulunabilecek hiçbir kimyasal maddenin kullanılmadığı, doğal materyallerden üretilmiş sert veya orta sertlikte bir yatak tercih edilmeli. Yumuşak yataklar bebeğin başının gömülmesine neden olarak risk yaratabilir. Ayrıca yine sağlık riski oluşturabileceğinden, bu yaş grubunda yastık kullanmanızı önermiyorum.”
“Çocuklarda en geç 2-3 yaşında yataklar ayrılmalı!”
Toplantıda uykunun kişinin psikolojisi üzerine etkilerine değinen Yataş Uyku Kurulu uzmanlarından Uzm. Klnk. Psk. Fundem Ece, çocukların özerkleşme dönemine dair önemli bilgiler paylaştı. Doğumdan 1.5 yaşına kadarki süreci doldurana kadar çocuklar tamamen anne-babaya bağımlı olduğunu hatırlatan Ece, çocuğun 2 yaşına girmesiyle başlayan özerk dönemin bağımsızlaşma anlamına geldiğinin altını çizdi: “Bu dönemde ebeveynler çocuk gelişiminde daha çok zorlanırlar ve yorulurlar. Çünkü çocuk bağımsız olarak hareket etmeye başlar, kendini ve sınırlarını keşfetmeye çalışır. Aslında yapmaya çalıştığı şey kendi kimliğini oluşturmaktır. Bu dönemde çocukta görülen inatçı davranışların bir karakter özelliği değil, yaşın vermiş olduğu bir geçiş süreci olduğu unutulmamalıdır.”
Uzm. Klnk. Psk. Fundem Ece, çocuklarda en geç iki - üç yaşlarında yatakların ayrılması ve kendi yataklarında uyuma rutininin oluşturulması gerektiğini de dikkat çekti. Yatak ayırma sürecinin zor olduğunu belirten Ece, Bu süreçte size yardımcı olabilecek en ideal çözüm; çocuğunuzla vakit geçirmeniz olacaktır. İşten geldikten sonra yarım saat birlikte kaliteli zaman geçirdiğiniz takdirde yatak ayırmanız çok daha kolay olacaktır” dedi.
Sağlıklı kiloda olmak için uyku düzeniniz de olmalı
Yataş Uyku Kurulu uzmanlarından Dr. Dyt. Çağatay Demir ise toplantıda obezite ve uyku ilişkisine dair önemli bilgiler verdi. Son dönemde çocukluk obezitesi giderek arttığını hatırlatan Demir, son 10 yılda yapılan çalışmalarda uyku süresinin azalmasının obezite ve kilo alma riskini artırabileceğini gösterdiğini söyledi. “Obeziteye eşlik eden sağlık sorunları arasında uykuda solunum bozukluğu, metabolik sendrom ve pre-diyabetik durumlar sayılabilir” diyen Demir, uyku süresinin azalması ile obezite arasında ilişki bulunduğunu belirtti.
Ebeveynleriyle aynı odada ve yüzüstü pozisyonda uyuyan, gece uykudan uyanan, gün içinde huzursuzluk ve dikkat eksikliği yaşayan, geniz eti, horlaması ve gece terlemesi olan çocukların daha fazla yüksek kilolarda olduklarını belirten Demir, çocukluk çağı obezitesi önlemek için şu önerilerde bulundu: “Kaliteli uyku uyumaya özen gösterin. Uyku düzeni sağlayın. Çocukların en az 10, ergenlerin en az 9 ve yetişkinlerin ise en az 7 saat uyuması gerekmektedir. Bir uyku düzenine sahip olmak sağlıklı kiloda olmak için çok önemlidir. Çocuklara tam tahıllar, meyveler ve sebzeler, süt ürünleri, baklagiller ve az yağlı etler gibi besin açısından zengin çeşitli öğelerle dengeli yemek yemenin önemini öğretin. Sağlıklı bir rol model olun ve kalori açısından zengin, şekerli veya tuzlu atıştırmalıklar gibi sağlıksız seçenekleri satın almayın. Sağlıklı beslenmeyi çocuğunuzdan önce siz hayat tarzı haline getirin. Harvard Üniversitesindeki uzmanlara göre, çocuklar yemek yerken televizyon izlerlerse daha fazla yiyor. Ayrıca yatak odalarında televizyon bulunan çocukların fazla kilolu olma ihtimalinin televizyonsuz odaları olan çocuklara göre daha yüksek olduğunu da belirtiyor. Yemek yerken ekrana bakma alışkanlığını; çocuğunuzla beraber aynı sofrada vakit geçirerek değiştirebilirsiniz”
“Bebekler uyusun da büyüsün” diye mottosuyla sunulan Yataş Mini, koleksiyonda yaşa göre omurga desteği sağlayan yataklardan yeni doğan ve taşınabilir bebek yataklarına, müslin örtülerden 100 pamuk nevresim takımlarına her detayı bebekler için incelikle düşünülmüş ürünler yer alıyor. Yataş Mini koleksiyonunda yer alan yüksek güvenlik ve ergonomi sertifikası olan, LGA® sertifikalı yataklar bebek anatomisine en uygun şekilde üretiliyor, gün içinde uzun saatlerini yatakta geçiren bebeklerin omurga gelişimi destekliyor. Yataş Mini koleksiyonuna Yataş Bedding ve Enza Home mağazalarının yanı sıra www.yatasbedding.com.tr adresinden de ulaşılabiliyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı