- 04 Ocak Pazartesi Dünya Geneli; İmalat PMI Türkiye; Enflasyon ve Dış Ticaret Dengesi
- 05 Ocak Salı ABD; ISM İmalat PMI Almanya; Perakende Satışlar ve İşsizlik Oranı
- 06 Ocak Çarşamba Dünya Geneli; Hizmet ve Bileşik PMI ABD; ADP Tarım Dışı İstihdam, Fabrika Siparişleri ve Dayanıklı Mal Siparişleri Almanya; Öncü TÜFE
- 07 Ocak Perşembe ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları, Dış Ticaret Dengesi ve ISM Hizmet PMI Almanya; Fabrika Siparişleri Euro Bölgesi; Perakende Satışlar, Öncü TÜFE, Tüketici Güven Endeksi ve Ekonomik Görünüm Endeksi
- 08 Ocak Cuma Türkiye; İSO İhracat İklimi Endeksi ABD; Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı Euro Bölgesi; İşsizlik Oranı Almanya; Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi ve Cari İşlemler Dengesi
- Yeni yılın ilk haftasında; Küresel piyasaların odağında Kovid-19 aşılama çalışmalarının etkinliği ve 5 Ocak’ta gerçekleştirilecek olan ABD’nin Georgia eyaleti Senato seçimleri takip edilecek. ABD ve dünya ekonomisi açısından çok kritik olan bu seçimlerde iki kanadında Senatoda çoğunluğu sağlama olasılığı var. Beklenti halihazırda Cumhuriyetçi kanadı çoğunluğu oluşturduğu Senatoyu da Demokratların kazanması durumda genişlemeci ekonomi politikalarının hız kazanacağı yönünde. Veri akışı bağlamında ise yeni yılın ilk işlem haftası bir hayli yoğun. Dünya genelinde PMI verileri, ABD’den Tarım Dışı İstihdam verisi ve Almanya’dan sanayi üretimi verileri haftanın en önemli verileri olacak. Piyasa beklentisi, ABD Tarım Dışı İstihdamın 100 bin artması yönündeyken Almanya sanayi üretiminin Kasım ayı itibarı ile aylık %0,8 artış göstermesi yönünde.
- BIST100 endeksi yıllık bazda %29 oranında değer artışı ile 2020 yılını 1.476,7 puandan kapattı. Yabancı yatırımcıların tatil havasına girdiği düşük hacimli yılın son haftasında sınırlı kalan yabancı girişinin devam etmesi halinde, TL varlıklarda olumlu hava devam edebilir. Veri akışı bağlamında ise yurtiçinde haftanın ilk işlem günü Enflasyon verilerini takip edeceğiz. Beklenti Aralık ayı tüketici fiyatları enflasyonunun aylık %0,95 yıllık ise %14,25’e yükselmesi yönünde.
Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?
- Küresel piyasalar geçtiğimiz haftaya, ABD Başkanı Trump’ın Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerini azaltmaya yönelik teşvik paketini onaylamasının ardından yükselen risk iştahı ile başladı. Almanya'da DAX Endeksi Pazartesi günü tüm zamanların zirvesini gördü. Kovid-19 salgınına yönelik ekonomik destek paketine dair belirsizliğin ortadan kalkmasıyla haftaya pozitif başlayan endeksler, destek paketinde yer alan 600 USD’lık nakit yardımının 2.000 USD’na çıkarılması girişimine ilişkin gelişmelerin de etkisiyle yukarı yönlü seyrini korudu. Bu teklifin Senatodan dönmesiyle birlikte endeksler bir miktar geriledi. İngiltere’nin, AstraZeneca-Oxford aşısına onay vermesi haftanın piyasaları pozitif etkileyen diğer haber akışlarıydı. 2020 yılının son işlem gününde ise Avrupa’da endekslerin bir kısmı yılbaşı tatilindeyken diğerleri kısa seans yaptı. Kısa seanslarda Avrupa endekslerinde satıcılı bir seyir izlendi. ABD vadelilerinde ise yatay bir seyir vardı. Veri akışı bağlamında küresel piyasalar açısından bir hayli sakin geçen haftanın önemli verisiABD haftalık işsizlik başvuruları idi. Veri son ayın en düşüğü 787 bine gerileyerek 803 bin piyasa beklentisinin altında kaldı.
- Geçtiğimiz haftaya, Yurtiçi piyasalar yükselişle başladı. Yılın son para politikası toplantısında beklentilerin üzerinde faiz artışına gidilmesinin TL varlıklar üzerindeki pozitif etkisinin sürdüğü haftada döviz kurlarındaki düşüşün pozitif etkisiyle alıcılı seyir izleyen BIST 100 endeksi, hafta içinde 1.480 puan seviyesini aştı. İngiltere ile AB arasında Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşmanın AB Konseyi'nde oy birliğiyle kabul edilmesi sonrası İngiltere-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması imza haberi piyasaları pozitif etkileyen önemli haber akışıydı. Bir diğer önemli haber akışı ise ABD ile S-400 için ortak çalışma grubu kurulması oldu. Veri akışının sakin olduğu haftada TÜİK Aralık ayına ilişkin Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Ekonomik Güven Endeksi Kasım ayındaki 89,5 seviyesinden Aralık ayında %3,5 oranında azalarak 86,4 değerine geriledi. Bu gelişmelerle birlikte Türkiye’nin CDS’i 306bp’a kadar geriledi.
Yılın son işlem günü ise yatay açılış yapan BİST100 endeksi gün içinde rekor seviyeden kısmi kar satışları ile karşılaştı. Satışlarda olumsuz gelen dış ticaret açığı verisinin ardından TL’nın %1,5’a yakın değer kaybı yaşaması etkili oldu. Kasım ayında Dış Ticaret Açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %153,5 artarak 1,99mlr USD’ndan, 5,03mlr USD’na yükseldi. Türkiye'nin 30 Eylül itibarıyla Brüt Dış Borç Stoku 435,1mlr USD, Net Dış Borç Stoku 262,2mlr USD oldu. TCMB'nın verilerine göre 25 Aralık haftasında yabancı girişi ve yurtiçi yerleşiklerin döviz alımı sürdü. Yabancı yatırımcılar 107mn USD’lık net tahvil girişi gerçekleştirirken hisse senetlerinden net 19mn USD’lık çıkış oldu. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı ise aynı dönemde 703mn USD arttı. TCMB Aralık ayı Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayınladı. Özette; "Para politikası duruşu, enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü riskler dikkate alınarak, temkinli bir yaklaşımla enflasyonun düşürülmesi ve orta vadede fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir." vurgusu yapıldı. TCMB’nın swap işlemlerine ilişkin verileri 4 Ocak'tan itibaren günlük olarak yayımlamaya başlayacağı haberi süregelen normalleşme adımlarından biri olması açısından olumlu algılandı.
Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı