18 Ülke Yapay Zeka Kullanımını Denetleme Anlaşmasına İmza Attı

BD ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu 18 ülke, yapay zekanın istismarını engellemek amacıyla bir anlaşmaya vardı. 20 sayfalık anlaşma, şirketlerin yapay zeka kullanımında güvenliği öne çıkartıyor ve kötüye kullanımın izlenmesi ve önlenmesi konusunda tavsiyeler içeriyor. Türkiye'nin bu anlaşmada yer almaması dikkat çekerken, dünya genelinde yapay zeka düzenlemeleri konusunda Avrupa ülkelerinin öncü olduğu belirtiliyor.

Yayınlanma:
18 Ülke Yapay Zeka Kullanımını Denetleme Anlaşmasına İmza Attı

Ülkeler arası yapay zeka kullanımının denetlenmesi adına önemli bir adım atıldı. ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur gibi 18 ülke, yapay zekanın istismarını engellemek için bir anlaşma imzaladı. Ancak Türkiye bu anlaşmada yer almıyor.

Anlaşma, yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanılmasında güvenliği ön planda tutmayı hedefliyor. Siber güvenlik, veri manipülasyonu ve yazılım sağlayıcılarının denetimi gibi genel tavsiyeleri kapsayan anlaşma, tasarım aşamasında güvenliğin gözetilmesini vurguluyor.

ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Direktörü Jen Easterly, anlaşmanın teknolojiyi hızlıca pazara sunmak yerine güvenliği ön planda tutma anlayışının önemli olduğunu belirtti.

Anlaşma bağlayıcılık taşımıyor ve daha çok yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımını izleme ve engelleme üzerine genel ilkeler içeriyor. Avrupa ülkelerinin yapay zeka düzenlemelerinde öncü olduğu düşünülürken, söz konusu anlaşma bu alanda dünya genelinde geliştirilen son inisiyatiflerden biri olarak kayda geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet