Türk Bilim İnsanları Yapay Doku Üretecek
Sağlık alanında yerli ve milli ürün geliştirme hedefi doğrultusunda projeler yürüten Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, biyoyazıcıdan yapay doku ve biyomalzeme üretmeye hazırlanıyor. ESOGÜ Tıp Fakültesi Hava ve Uzay Hekimliği...
Sağlık alanında yerli ve milli ürün geliştirme hedefi doğrultusunda projeler yürüten Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, biyoyazıcıdan yapay doku ve biyomalzeme üretmeye hazırlanıyor. ESOGÜ Tıp Fakültesi Hava ve Uzay Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı ve NİTLlabs Direktörü Doç. Dr. Hasan Emre Aydın, düşük maliyetli ve etkinliği yüksek olan yerli biyomalzeme üretiminin patent aşamasında olduklarını açıkladı.
Dünyada yapay organ ve yapay doku üretimi gelişiyor
Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Aydın, gelişen üretim teknolojisi ile üç boyutlu yazıcılar, biyoyazıcılar ve kaplama ünitelerinin sağlık ve sanayi alanlarında kullanılmaya başladığını belirterek şöyle konuştu: “Önceleri beyin, kalp, böbrek gibi organların eğitim amacıyla plastik modellemesi veya kemik yapıların cerrahi hazırlık amacıyla modellenmesi için kullanılan üç boyutlu yazıcılarda multidisipliner çalışmalar ile birlikte kök hücre ve rejeneratif tıp ünitelerinin de eklenmesi ile biyouyumluluğu yüksek yani canlı dokuya en yakın materyallerin üretimi sağlanmıştır. Bizim de içerisinde bulunduğumuz ve halen deney aşamasında olan bazı çalışmalar gün geçtikçe ivmelenmekte ve bu sayede yeni son ürünler ortaya çıkmaktadır. Özellikle uluslararası alanda basında karşılaştığımız yapay organ veya doku üretimi gibi haberlerin yakın gelecekte gerçekleşmesi yönünde bilimsel çalışmalar devam etmektedir”
“Biyouyumlu malzeme üretiminde patent aşamasındayız”
Cerrahi işlemler sırasında sahada gördükleri eksikliklerden yola çıktıklarını belirten Doç. Dr. Aydın, “Sağlık alanında bilinen ‘yerli ve milli ürün’ geliştirme hedefi doğrultusunda çalışıyoruz. Çoğunluğu yurtdışı kaynaklı olan stent ve benzeri biyomalzemelerin ülkemizde üretimi ile kolay ve daha düşük maliyetle ulaşılabilir ürünler üreterek çok sayıda hastaya ulaşmayı hedefliyoruz. 2016 yılından itibaren başladığımız çalışmalarımıza, startup firması olarak devam ettiğimiz laboratuvarımızda aldığımız TÜBİTAK desteği ile yapay kemik, cerrahi öncesi değerlendirme vb. katı üç boyutlu modellemeler gerçekleştirdik. Biyomekanik uygulamalar, üç boyutlu biyoyazıcı üretimi ve biyomedikal implant kaplama ve tasarım alanlarında bilimsel çalışmalarımıza ve projelerimize devam ediyoruz. Laboratuvarımızda, patent aşamalarımızda en önemli paydaşlarımızdan üç boyutlu biyoyazıcı üretimi yapan axolotl biosystems ile üç boyutlu biyoyazıcı son ürünü yapay yara örtüsü, beyin zarı, damar ve beyin damar içi stent geliştirme alanında teknolojik ürün doğrulama seviyesi altı ve üzerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Aldığımız destekler ile geliştirdiğimiz ürünleri eş zamanlı olarak hem ulusal hem de uluslararası patent başvurularını tamamlıyor, ticari pazara sunmak amacıyla yatırımcılar ile ikili görüşmelerimize devam ediyoruz” şeklinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.