Türkiye, Adaçayı İhracatında Hedef Büyüttü

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, geçen yıl sadece adaçayı ihracatının ülke ekonomisine 60 milyon TL gelir sağlandığını belirtti. Geçen yıl 455 ton olan adaçayı ihracatının 2020’de 550 tona çıkacağını öngördüklerini...

Yayınlanma:
Türkiye, Adaçayı İhracatında Hedef Büyüttü

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, geçen yıl sadece adaçayı ihracatının ülke ekonomisine 60 milyon TL gelir sağlandığını belirtti. Geçen yıl 455 ton olan adaçayı ihracatının 2020’de 550 tona çıkacağını öngördüklerini belirten Karacabey, “Gıda, ilaç, kozmetik ve parfümeri endüstrisinde yaygın olarak kullanılan adaçayı, ormanlık sahalarımızda yaklaşık 70 bin hektar alanda 9 bin ton faydalanılabilir olarak bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı dünyada 110 milyar doları aşarken, Türkiye’nin aldığı pay ise 3 milyar doları buluyor. Bu alandaki potansiyeli görerek pazarın büyümesine ve orman köylüsüne katkı sağlamak için Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi’ni kuran Orman Genel Müdürlüğü, bu merkezde tamamı doğal bitki çayları, uçucu ve sabit yağlar üretiyor. Adaçayı da bu merkezde işlenen önemli bitkilerden birini oluşturuyor. Bugün Türkiye’de 97 tür adaçayı olduğuna değinen Orman Genel Müdürü Karacabey, “Antalya, Muğla gibi Akdeniz Bölgesi’nde geniş yayılış gösteren ve ülkemizde yetişen türlerinin yarısı endemik olan adaçayı bitkisi uçucu yağ açısından oldukça zengindir. Yılda birden fazla hasat yapılabilen bu faydalı bitki, gerek tıbbi gerekse de baharat olarak kullanımlarından ötürü ekonomik önem taşıyor. Gıda, ilaç, kozmetik ve parfümeri endüstrisinde yaygın olarak kullanılan adaçayı, ormanlık sahalarımızda yaklaşık 70 bin hektar alanda 9 bin ton faydalanılabilir olarak bulunuyor” dedi.

2019’da 60 milyon TL ihracat yapıldı

Orman Genel Müdürlüğü olarak 2019 yılında 455 ton adaçayı üretimi olduğunu aktaran Bekir Karacabey, “2019 yılı içerisinde adaçayından 2.317 ton miktarına karşılık ihracat geliri yaklaşık 9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Adaçayı yağından ise 2019 yılı içerisinde 60 milyon TL ihracat geliri elde edildi” diye aktardı.

Faydaları saymakla bitmiyor

Çok eski zamanlarda bu yana insanların bahçesinde yetiştirdiği her derde deva kabul edilen mucizevi bitkilerden biri olan adaçayının faydaları saymakla bitmiyor.

Bunlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkün;

Adaçayı bronşit ve astım belirtilerini hafifletir

Adaçayı idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur

Sakinleştirici özelliği olan adaçayı depresyona iyi gelirken, stresi azaltır

Adaçayı zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar

Adaçayı karaciğeri temizler

Adaçayı aşırı terlemeyi azaltır

Adaçayı hafızayı güçlendirir

Adaçayı boğaz ağrısını alırken, sinirsel baş ağrısını da hafifletir

Adaçayı selülit sorununu minimum seviyeye indirir

Adaçayı sindirim sistemini korur ve ishale iyi gelir

Adaçayı yaşlılığı geciktirir

Ağız yaralarının tedavisinde kullanılan adaçayı, dişeti iltihaplanmasına da iyi gelir. (BSHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet