“Yenilebilir Enerji” Şart!!!”
“REKABET EDEBİLİRLİĞİ ARTIRMANIN TEK YOLU YENİLENEBİLİR ENERJİ” Tarımdan turizme, sanayiden enerjiye kadar birçok ana kaynağa sahip olan ülkemizin üretim aşamalarında yenilenebilir enerji kaynaklarını en etkin şekilde kullanması gerekmektedir.
“REKABET EDEBİLİRLİĞİ ARTIRMANIN TEK YOLU YENİLENEBİLİR ENERJİ”
Tarımdan turizme, sanayiden enerjiye kadar birçok ana kaynağa sahip olan ülkemizin üretim aşamalarında yenilenebilir enerji kaynaklarını en etkin şekilde kullanması gerekmektedir. Bazı ülkeler sadece birkaç yenilenebilir enerji kaynağına sahipken ülkemizde rüzgâr, güneş, biyokütle ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından tüm illerimizde elektrik üretimi mümkündür.
“Yenilenebilir enerji ile işletmelerimiz üretim maliyetlerini düşürecek ve ihracatta rekabet şansı elde edecektir”
Yeni ekonomi modelinin üretim ve ihracat odaklı olduğunu düşündüğümüzde, özellikle sanayi tesislerimizin üretim maliyetlerini azaltmak, onları enerjide bağımsız hale getirmek ve rekabet edebilirliğini artırmak için yenilenebilir enerjiden elektrik üretimini daha çok teşvik etmek gerekmektedir. Mevzuatta yapılan düzenlemelerle öz tüketimin karşılanması amacıyla gerekli değişiklikler yapılmıştır. Artık turizm tesisleri, hastaneler, fabrikalar tükettiği elektriği yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayabilmektedir. Yatırımın geri dönüş süresi gün geçtikçe kısalmakta ve işletmelerin en büyük girdi maliyetlerinden biri olan enerji maliyeti azaltılabilir durumdadır. Bu noktada, yenilenebilir enerji yatırımı yapmak isteyen işletmelere bazı avantajların getirilmesi önem arz etmektedir. Örneğin, yenilenebilir enerji yatırımı yapacak firmalara vergi indirimleri, teşvik uygulamaları daha etkin uygulanmalı veya hibe miktarları artırılmalıdır.
“Üretimin artırılması yenilenebilir enerji ile sağlanmalıdır”
Başta Paris iklim Anlaşması olmak üzere meclisimiz tarafından kabul edilen tüm uluslararası anlaşmalar iklim krizi ile mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini zorunlu kılmaktadır. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı doğrultusunda sınırda karbon düzenlemesi ve diğer uygulamalar ön plana çıkmaktadır. AB iklim değişikliği politikalarına uyum sağlamamış ve bu politikalara uygun olmayan ürünlerin birliğe girişinde karbon fiyatlandırması uygulanacaktır. Bu nedenle düşük karbonlu bir ekonomik sistemin hızlıca oluşturulması artık bir zorunluluk haline gelmektedir. Bunun için döngüsel ekonominin tüm unsurlarına uyum sağlanmalı ve AB’ye ihracat yapan işletmelerimizin mutlaka yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmesi gerekmektedir.
“Ülke olarak her şeyi üretebilecek kaynağa sahibiz”
Tarımsal çeşitliliğin ve verimliliğin, turizm olanaklarının, sanayi üretiminin yüksek olduğu ülkemizin, kendi kaynağımız olan yenilenebilir enerji kaynaklarından tükettiği kadar elektrik üretmesi artık bir zorunluluktur. Rüzgar, güneş, enerji depolama, yakıt hücreleri ve elektrifikasyon teknolojileri için çalışmalar artırılmalı.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.