2020’li yıllara IoT teknolojileri damga vuracak

IoT teknolojilerinin kullanımı pandeminin de etkisiyle hızla yaygınlaşıyor. İnternete bağlı cihaz sayısı dünya nüfusunun 3 katına ulaşırken, IoT pazarındaki hızlı büyüme özellikle şirketlerin teknoloji yatırımlarıyla...

Yayınlanma:
2020’li yıllara IoT teknolojileri damga vuracak

IoT teknolojilerinin kullanımı pandeminin de etkisiyle hızla yaygınlaşıyor. İnternete bağlı cihaz sayısı dünya nüfusunun 3 katına ulaşırken, IoT pazarındaki hızlı büyüme özellikle şirketlerin teknoloji yatırımlarıyla hızlanıyor. NetOP Teknoloji Kurucusu Olcay Taysi, önümüzdeki 3 yıllık dönemin en önemli teknoloji atağının IoT çözümlerinde görüleceğini söylüyor.

GLOBAL - Teknoloji her geçen gün etki alanını bir adım daha ileri taşırken, bu gelişimde öne çıkan oyuncuların başında IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojileri yer alıyor. Günümüzde akıllı fabrikalardan akıllı şehir ve evlere kadar pek çok alanda kulanılan IoT çözümleri makineler, sensörler ve kameralar da dahil olmak üzere internete bağlı cihazların sayısını hızla artırıyor. 2020 itibarıyla 26,6 milyardan fazla IoT cihazının aktif durumda olduğu tespit edilirken, IDC (International Data Corporation) tarafından yapılan tahminlere göre, 2025 yılında 79,4 zettabayt (ZB) veri üreten 41,6 milyar IoT cihazının olması bekleniyor. 2020 sonunda yıllık %8,2 artarak 742 milyar dolara ulaşması öngörülen IoT harcamalarının ise 2021'de çift haneli büyüme rakamlara ulaşacağı ve 2024’e kadar her yıl ortalama %11 büyüyeceği yine IDC tarafından tahmin ediliyor. 

“Dünya devleri yatırım rotasını IoT’ye çeviriyor” 

Geliştirdikleri IoT temelli projelerle dünyanın en inovatif 25 şirketi arasında gösterilen Hollanda merkezli NetOP Teknoloji Kurucusu Olcay Taysi, IoT pazarındaki büyümenin özellikle büyük ölçekli şirketlerin anlık veri ihtiyacı ve iş zekâsı analitiğini geliştirme yönünde artan taleplerinden kaynaklandığını aktardı. Taysi, “Şirketlerin artan ihtiyaçları günümüzde sayısız şirket yatırım rotasını IoT’ye çeviriyor. NetOP Teknoloji olarak bizler de başta Endüstri 4.0 dönüşümü olmak üzere akıllı şehirler, havalimanları, akıllı tarım ve lojistik gibi pek çok alanda tasarımdan üretime, sensörlerden yönetim platformuna kadar uçtan uca, anahtar teslim SaaS IoT projeleri geliştiriyoruz. Bu projeleri IoT şemsiyesi altında lego mantığıyla çalışan esnek bir yapı şeklinde sunuyoruz. IoT şemsiyesi ile hibrit bulut ortamında depolanan veriler, farklı yapay zeka algoritmaları ile işlenerek işletmelerin karar destek mekanizmalarına ve operasyonlarına katkı sağlıyor. Geliştirdiğimiz projeleri, iş uygulamaları alanında dünya lideri SAP’nin Global | Platin İş Ortağı Seidor ile Amerika kıtasında SAP sistemleriyle entegre ediyoruz. Aynı zamanda benzer süreci Türkiye’de Detaysoft ile yürütüyoruz. Gerçek zamanlı veri akışı sayesinde de zaman ve maliyet tasarrufu yapılmasını sağlıyoruz” dedi. 

Akılı sensörler her yerde: Buckingham Sarayı, Wembley Stadyumu…

IoT teknolojilerinin kullanıldığı alanların çeşitliliğine de dikkat çeken Olcay Taysi, “Doğanın korunmasından, şehirlerdeki hizmet akışının düzenlenmesi ile fabrikalardaki verimlilik artışına, IoT teknolojileri çok çeşitli alanlarda kullanılıyor. Örneğin ABD’de yer alan bir otomotiv markası, fabrikalarında bulunan sensörler ile makinaların bakım ve yedek parça değişim zamanlarını tahminlerken; akıllı şehir projelerinde çöp konteynerlerinin doluluk seviyesi sensörler aracılığıyla uzaktan takip edilerek çöp toplama araçlarının rota ve maliyetleri optimize ediliyor. İngiltere’nin meşhur kırmızı otobüsleri sürücü davranışları ve araç izleme sistemleri ile %30 yakıt tasarrufu sağlarken; Buckingham Sarayı ve Wembley Stadyumu’ndaki tuvaletlerin kullanım sıklığı kapı hareket ve su sensörleri ile izlenerek temizlik hizmetlerindeki tüketim verimli hale getiriliyor. Birden fazla sensörün bir araya geldiği Akıllı Orman Kapsülleri sayesinde de orman yangınları başladığı anda ve yerde başarıyla tespit edilebiliyor, soğuk zincir izleme modülleriyle ise lojistik sektörünün en önemli sorunu çözülüyor.” ifadelerini kullandı.

IoT teknolojileri pandemiyle mücadelede de rol oynuyor 

IoT dünyasındaki gelişmelerin koronavirüs sürecinde hız kazandığına değinen Olcay Taysi, “Dijital çağın imkanlarını kullanarak daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya oluşturma idealindeki IoT teknolojileri, pandeminin doğurduğu ihtiyaçlar karşısında da kayıtsız kalmadı. 2020 yılı itibarıyla IoT cihazları; sosyal mesafe kontrolü, filyasyon analizi ve hava kalitesi ölçümü gibi pek çok proje için kullanılıyor. Hava kalitesini ölçen sensörler, giyilebilir IoT cihazları ile  tasarlanan sosyal mesafe çözümleri ve Stay at Home Demo Kit bunlardan sadece birkaçı. Güncel gelişmelere baktığımızda 2020’lerin IoT yılı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. (https://netop.io)

Son kullanıcılar da IoT cihazlarına erişebiliyor

Yapay zeka temelli kurumsal IoT çözümleri geliştiren NetOP Teknoloji, IoT-Shops.com adresinde kurduğu pazar yeriyle son kullanıcılara da ulaşıyor. Bireysel ihtiyaçlardan, akıllı fabrika, akıllı havalimanı, akıllı tarım ve akıllı sağlık gibi kurumsal ihtiyaçlara cevap verebilecek kadar geniş bir ürün gamına sahip IoTShops, dünyanın en büyük IoT pazar yerlerinden biri olarak konumlanıyor. LTE, LoRa, NB-IoT, Cat-M1 ve BLE 5 olmak üzere beş farklı bağlantı türünü kapsayan akıllı çözümleri aynı çatı altında buluşturarak, gerek son kullanıcılar gerekse büyük projeler öncesinde demo kurmak isteyen profesyoneller için erişilebilir hale getiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet