ABD vadelilerinin artıda
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.Haftaya başlarken ABD vadelilerinin artıda seyrettiği, Asya borsalarının ise satıcılı bir seyir izlediği (Japonya ve Çin Piyasaları kapalı) gözleniyor. Paritelerde ise sakin...
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Haftaya başlarken ABD vadelilerinin artıda seyrettiği, Asya borsalarının ise satıcılı bir seyir izlediği (Japonya ve Çin Piyasaları kapalı) gözleniyor. Paritelerde ise sakin bir görüntü var. Geçen hafta yeni teşvik beklentileri ve açıklanan güçlü makro verilerin ABD tahvil faizinde kalıcılı bir yükselişe yol açmadığını izledik. Piyasanın da daha çok Fed'in güvercin duruşunu fiyatladığı söylenebilir. Bu kapsamda da bu haftaki Fed yetkililerinin özellikle varlık alımlarına yönelik konuşmaları önemli olacaktır. Bu hafta ayrıca PMI verileri ve ABD'de tarım dışı istihdam verisi yakından izlenecektir. Verilerin iyi gelmeye devam etmesi bekleniyor. ABD tahvil faizinde tekrar bir yükseliş gözlenmedikçe ABD borsaları iyi bilançolarla birlikte tarihi zirvelerinde fiyatlanmaya devam edebilirler. Mayıs ayının genellikle zor geçtiği Gelişmekte Olan Ülkeler için ise yine ABD tahvil faizindeki hareket belirleyici olabilir. Dolar ise mayıs ayında özellikle Avrupa kurlarına karşı daha iyi bir performans gösteriyor. Yurtiçi tarafında bakıldığında, perşembe günü yapılacak ve faiz değişikliğinin beklenmediği TCMB toplantısı öncesinde bugün nisan enflasyonu takip edilecek. Aylık enflasyonun %1,8 gerçekleşmesi beklenirken, yıllık enflasyonun %17,3'e gelmesi beklenmekte. Enflasyon verisi öncesinde BIST100 güne yatay bir görüntü ile başlayabilir. Endeksin gün içerisinde de 1.400 civarında yatay hareket etmesini bekliyoruz.
MAKROEKONOMİ
Geçen Hafta Açıklanan Veriler;
Küresel imalat sektörünün gücünü koruması ihracatın rekorunu yenilemesine destek oluyor ve mart ayında ihracat aylık %19 ve yıllık %42 artarak 19 milyar USD gerçekleşti. Salgın kaynaklı baz etkisinin de katkısıyla nisan ve mayıs ayında yıllık ihracat artışı gücünü koruyabilir.
İthalat ise aylık %22, yıllık %26 arttı ve 23,6 milyar USD ile tarihi yüksek seviye olan 23,9 milyar USD'ye yakın gerçekleşti. İç talepteki görünümün seyri için izlediğimiz enerji ve altın hariç ithalat, yıllık %36,7 artışla oldukça güçlü artarak iç talebin hız kesmediğini gösterdi. İyi haber olarak altın ithalatı, tarihsel ortalamasının altına geriledi. İç talepteki güçlü seyir ve uluslararası emtia fiyatlarındaki artış toplam ithalatı olumsuz etkilemeyi sürdürürken, altın ithalatındaki düşüş buradaki baskıyı sınırlamakta.
Böylece dış ticaret açığı da mart ayında 4,65 milyar USD ile geçen sene aynı ayın altında gerçekleşti. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı 1,6 milyar USD oldu. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı hafif düşerek 47,9 milyar USD, GSYH oranı da %6,7 gerçekleşti.
İlk çeyrekte toplam ihracatın resmine baktığımızda, hem Avrupa hem de Avrupa dışına yapılan ihracatın olumlu seyrettiği ve başta madencilik olmak üzere tarım ve imalat sektörlerindeki güçlü ihracat artışıyla yıllık %17,2 arttığı görülüyor. Yatırım malları ithalatının öncülük etmesiyle ara malları ve tüketim mallarındaki ithalat artışıyla toplam ithalat da ilk çeyrekte yıllık %9,6 arttı. Böylece ilk çeyrekte büyümenin iç ve dış talep tarafından desteklendiğini gösterdi. İhracatın ithalatı karşılama oranı, ilk çeyrekte %82 ile tarihsel ortalaması olan %73'ün belirgin üzerinde seyretti.
Kaynak:TÜİK
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı mart ayında kısıtlamaların da gevşetilmesiyle aylık bazda %68,3 artarak 905 bin kişiye yükseldi.
Cuma günü Avrupa'da yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme istatistikleri takip edildi. Euro Bölgesi ekonomisi bu çeyrekte %0,6 küçüldü ve pandemi öncesine göre GSYH halen %5,5 düşük seviyede. Bölgeler arası farklılaşma dikkat çekmekte. Çeyreklik bazda Fransa %0,4 büyürken, Almanya %1,7, İtalya %0,4, İspanya %0,5 daraldı. Bundan sonraki süreçte kısıtlamaların kaldırılmasının, teşviklerin ve aşılama sürecinin katkısıyla artacak talebin AB genelinde büyümeye katkı yapması beklenmekte. ABD'de nisan ayı Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi 87,5'ten 88,3'e revize edildi ve salgın sonrası en yüksek seviyede. Chicago PMI'da 1983'ten beri en yüksek seviye olan 72,1'e yükseldi. Rapora göre artan taleple yeni siparişler yükselirken, ham madde fiyatlarının arttığı belirtilmekte. Ayrıca mart ayında teşvik paketinin etkisiyle kişisel gelirler aylık %21,1 arttı. Kişisel harcamalar ise %4,2 arttı.
Yurt Dışı Veri Gündemi;
Bu hafta ABD tarafında istihdam verileri ve Fed yetkililerinin açıklamaları önemli olacaktır. Geçen hafta Fed kararı sonrası konuşan Powell, hedeflerden uzak olduklarını ve varlık alımlarının azaltılmasının konuşulmaya başlanması için erken olduğunu belirtmişti, Dallas Fed Başkanı Kaplan ise cuma günkü konuşmasında varlık alımlarının azaltılmasının konuşulmaya başlanmasının uygun olacağını belirterek aksi yönde fikir belirtti. Bu açıdan hafta genelinde Fed Bölgesel Başkanlarının özellikle varlık alımlarına yönelik konuşmaları izlenecektir. Bugün nisan ayına ilişkin IHS Markit nihai imalat PMI ve ISM imalat PMI ile çarşamba günü IHS Markit hizmet PMI ve ISM imalat dışı PMI verileri takip edilecek. Öncü verilere göre hizmet PMI 63,1 ile tarihi yüksek seviyeye çıkarken, imalat PMI 60,6'ya yükselmişti. Siparişler artarken, girdi enflasyonu da tedarik zincirindeki sorunlarla artarak fiyat baskılarına yönelik sinyal vermeye devam etmişti. İstihdama yönelik ise çarşamba günü nisan ADP özel sektör istihdamı, perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma günü de nisan ayı tarım dışı istihdam verisi izlenecek. Mart ayında ADP özel sektör istihdamı 517 bin kişi ve tarım dışı istihdam da 916 bin kişi artmıştı. Azalan vaka sayıları, aşılama sürecindeki pozitif seyir ve 1,9 trilyon USD'lik teşvik paketi istihdama da olumlu katkı yapmakta. Nisan ayı boyunca haftalık işsizlik maaşı başvuruları olumlu sinyal verdi. Beklentiler istihdamdaki ivmelenmenin devam etmesi yönünde. Yarın ayrıca mart ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi takip edilecek. Şubat ayında sanayi üretimi, perakende satışlar ve fabrika satışları gibi verilerde aylık bazda düşüş görmüştük. Mart ayında ise sanayi üretimi ve perakende satışlar tekrar büyüme bölgesine geçti. Bu açıdan beklenti fabrika siparişlerinin de artması yönünde.
Avrupa'da bu hafta nisan ayına ilişkin nihai PMI'lar ve BoE ve Norveç Merkez Bankaları kararları takip edilecek. Bugün Almanya'nın mart ayı perakende satışlar ve perşembe günü de Euro Bölgesi'ne ilişkin perakende satışlar verileri izlenecek. Şubat ayında bölge genelinde ve Almanya'da aylık bazda artışa rağmen baz etkisinin de katkısıyla perakende satışlar yıllık bazda azalmıştı. Mart ayında ise aylık artış hızını artırması beklenmekte. Ayrıca bugün nisan ayı nihai imalat PMI ve çarşamba günü ise nihai hizmet PMI verileri açıklanacak. Öncü PMI verilerine göre Avrupa'da ve Almanya'da girdi enflasyonundaki artış dikkat çekmişti. Almanya'da imalat PMI 66,6'dan 66,4'e gerilemesine rağmen güçlü seyrini sürdürmüş, hizmet sektörü kapanma tedbirleriyle 51,5'ten 50,1'e gerilemişti. Euro Bölgesi tarafında ise hizmet PMI 49,6'dan 50,3'e, imalat PMI ise 62,5'ten tarihi yüksek seviye olan 63,3'e yükselmiş, bileşik PMI böylelikle 53,7'ye yükselerek temmuz sonrası en yüksek ekonomik aktiviteye işaret etmişti. Cuma günü ise Almanya'da mart ayı sanayi üretim ve dış ticaret dengesi izlenecek. Ocak ve şubatta sanayi üretimi otomotiv sektöründeki sıkıntılarla aylık bazda düşmüştü. Bu ay beklenti %2,3 artması yönünde. İngiltere'de ise salı günü nisan ayı nihai imalat PMI ve perşembe günü ise nihai hizmet PMI açıklanacak. Öncü verilere göre İngiltere'de imalat PMI 58,9'dan 60,7'ye, hizmet PMI 56,3'ten 60,1'e, bileşik PMI'da 56,4'ten 60'a yükselmişti. Rapora göre fiyat baskıları İngiltere'de de artmakta. Perşembe günü ise BoE'nin varlık alımlarında ve faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmemekte fakat büyüme oranlarında yukarı yönlü revize yapması beklenmekte. Faiz artırımının ne zaman olabileceğine dair karar metninde ipucu aranacaktır. Norveç Merkez Bankası'nın da herhangi bir politika değişikliğine gitmesi beklenmemekte fakat bu senenin ikinci yarısında faiz artırması beklenmekte.
Bu hafta Asya tarafında cuma günü Çin'in nisan ayı Caixin PMI, dış ticaret verileri takip edilecek. Çin'in hem ihracatının hem de artan emtia fiyatlarının da katkısıyla ithalatının artması beklenmekte. Ayrıca salı günü Avustralya Merkez Bankası kararı ve perşembe günü Japonya Merkez Bankasının son toplantısına ilişkin tutanaklar izlenecek. Avustralya Merkez Bankası'nın politika değişikliğine gitmesi beklenmiyor fakat büyüme ve enflasyon güncellemeleri önemli olacaktır. Avustralya Merkez Bankası daha önce uzun vadeli artan tahvil getirilerine karşılık olarak tahvil alımlarını hızlandırmış ve sonra normal seyrine döndürmüştü.
Yurt İçi Veri Gündemi;
Yurt içi tarafta ise bugün nisan ayına ilişkin enflasyon verileri ve imalat PMI, salı günü reel efektif döviz kuru ve cuma günü ise nisan ayı DHMİ ve Hazine nakit bütçe dengesi verileri takip edilecek. Ayrıca yarın TCMB'nin aylık fiyat gelişmeleri raporu, çarşamba günü ise TCMB Beklenti Anketi yayınlanacak. Perşembe günü ise TCMB'nin PPK toplantısı bulunmakta.
Mart ayında TÜFE, aylık bazda %1,08 artmış, yıllık bazda %16,19'a yükselerek Temmuz 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye gelmişti. Başta petrol fiyatlarının aylık ortalama olarak %5,5 artış sergilemesinin etkisiyle ÜFE'de aylık %4,13 artışla Eylül 2018'den bu yana en yüksek artışı görmüştük. Neticede uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla yaşanan arz kısıtları ÜFE kanalıyla TÜFE üzerinde belirgin bir risk oluşturmayı sürdürüyor. Tarımsal emtia, petrol ve metal fiyatlarındaki gelişmeler, gıda, enerji ve temel mal grupları kanalıyla TÜFE'yi etkilemeye devam etmekte. Yıllık ÜFE, %31,2 ile son 27 ayın en yükseğine çıkarken, çekirdek enflasyon olarak izlenen C endeksi, aylık %1,33 artış sonucu yıllık %16,88 ile 2 yılın en yüksek seviyesine yükselmişti. Enflasyon verisi öncesi izlediğimiz İTO İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi aylık %1,01 arttı, yıllık ise %16,34 oldu. Geçen ay %1,13 artmıştı. Özellikle giyimde %8,18 artış dikkat çekmekte. Beklentilere baktığımızda ise Foreks Anketine göre aylık beklenti %1,8 artarak yıllık %17,3'e gelmesi yönünde. TCMB Beklenti Anketi katılımcıları ise enflasyonun nisan ayında %1,5 artarak yıllık %16,95'e gelmesini beklemekte.
Mart ayında imalat PMI 51,7'den 52,6'ya yükselerek genişleme bölgesinde kalmaya devam etmişti. Raporda yeni siparişlerin tekrar büyüme bölgesine geçtiği, toplam ihracat siparişlerinin de arttığı vurgulanmıştı. Yeni siparişlerdeki artışın da üretimi desteklediği, ham madde teminindeki sıkıntının ise üretimi olumsuz etkilediği belirtilmekteydi. Ham madde teminindeki sıkıntıların belirginleşmesiyle teslimat sürelerinin uzadığı, ayrıca girdi maliyetlerinin, döviz kuru gelişmeleri ve arz sıkıntıları ile arttığı ve bununla birlikte nihai ürün fiyatlarının da yükseldiği belirtilmekteydi. Üretim ve siparişlerdeki artışla istihdam ise artmaya devam etmişti. Daha önce açıklanan nisan ayı reel kesim güven endeksi arındırılmış veride düştü fakat iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kaldı, kapasite kullanım oranı da arttı. Bu bilgilerin ışığında imalat PMI verisinin genişleme bölgesinde kalmaya devam etmesini beklemekteyiz.
Reel efektif döviz kuru endeksi, mart ayında %5,4 düşüşle 65,71 seviyesine gerilemişti.
Nisan ayı TCMB Beklenti Anketi'nde anket katılımcılarının gerek yerel gerekse ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş gibi küresel gelişmelere de bağlı olarak son dönemdeki döviz kuru gelişmelerinin ve küresel emtia fiyatlarındaki artışın dikkate alınmasıyla enflasyon ve kur tahminlerinde artış görmüştük. İhracattaki güçlü performansa karşılık ithalattaki artışın sürmesiyle cari açık beklentilerinde kısmi artış görmüştük. Büyüme beklentilerinde ise görece yatay diyebileceğimiz bir görüntü mevcuttu. Gelecek dönemlere ilişkin faiz indirim beklentilerinin de önceki aya göre sınırlandığı gözlenmişti.
Cuma günü Hazine tarafından yayınlanan mayıs-temmuz dönemine ilişkin 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi'ne göre mayıs ayında 55,1 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 44 milyar TL'lik iç borçlanma, haziran ayında toplam 31,5 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 33,8 milyar TL'lik iç borçlanma, temmuz ayında toplam 54,6 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 52 milyar TL'lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Ayrıca iç borçlanma stratejisinde yurt içi DİBS stok tutarını azaltma çerçevesinde itfası gelen USD cinsi tahvil ve kira sertifikasının yenilenmeyeceği belirtilmekte ve geçen ayla kıyaslandığında bazı ihraçlarda vadenin kısaltıldığı gözlenmekte.
Hazine nisan ayı iç borçlanma stratejisinde 33 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 28,5 milyar TL anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 4,5 milyar TL net iç borçlanma yapacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 33 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine nisan ayında yaklaşık 33,5 milyar TL borçlandı. Böylelikle net iç borçlanmasının yaklaşık 5 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Hazine nisan ayında dış borçlanmaya gitmedi. Stratejiye göre 0,9 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdi. Böylelikle Hazine'nin net borçlanmasının nisan ayında 4,1 milyar TL olduğunu öngörmekteyiz. Günlük TCMB Analitik Bilançosu'nda Hazine hesabı 217,3 milyar TL'den (mart sonu) 29 Nisan itibarıyla 189 milyar TL'ye geriledi. Bu açıdan mart ayında nakit fazlası veren Hazine'nin bu ay açığa yöneldiğini tahmin etmekteyiz.
Perşembe günü ise TCMB'nin PPK toplantısı bulunmakta. Foreks Anketi'ne göre TCMB'nin bu toplantısında değişiklik yapması beklenmiyor. Son dönemdeki döviz kuru gelişmeleri, uluslararası emtia fiyatlarındaki seyir ve ÜFE'nin görünümü önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskler olarak görülmekte. TCMB'de son Enflasyon Raporu'nda yıl sonu beklentisini %12,2'ye güncellemişti ve toplantıda TCMB Başkanı Kavcıoğlu nisan ayında enflasyonun tepe noktasını görebileceğini düşündüklerini belirtmişti.
DHMİ verilerine göre mart ayında iç hat yolcu sayısı aylık %22,5 artarken, geçtiğimiz senenin aynı ayıyla kıyaslandığında %4,7 düşük kaldı. Net hizmet gelirleri açısından öncü veri olan dış hat yolcu sayısı ise aylık %49,2 arttı, yıllık bazda ise %2,8 düşük kaldı. Artan vaka sayıları sonucunda artan tedbirler ile yolcu sayısında kısa vadede düşme göreceğiz fakat küresel ve yerel ölçekteki aşılanma sürecindeki başarıya bağlı olmakla birlikte orta vadede veride artış görmemiz ile cari dengeye olan baskı kısmi azalacaktır.
ŞİRKET HABERLERİ
Brisa Bridgestone (BRISA, Pozitif): Şirket'in 1Ç2021 net dönem karı 281,8mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi şirketin 222mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket 1Ç2020'da 76,2mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 1. çeyrekte 2020'nin aynı dönemine göre %47,1 oranında artmış ve 1.473mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %35,6 oranında artan şirketin brüt karı %76,4 oranında artmış ve 496,1mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 5,6 puan artarak %33,7 olmuştur. Operasyonel giderleri %24,8 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 68,9mn TL gider ve 4,6mn TL'lik diğer kayıp kaydetmiştir. Bunlara bağlı olarak, esas faaliyet karı 2020'nin aynı dönemine göre %160,7 oranında artarak 266,2mn TL'ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı 7,9 puanlık artışla %18,1 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, Şirketin finansman gelirleri 1Ç2021'de 12,4mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2020'de finansmandan 27,8mn TL net gider kaydedilmişti. Vergi öncesi karı 278,7mn TL olan şirketin 3,1mn TL vergi geliri sonrası 1. çeyrek net dönem karı 281,8mn TL olmuştur.
Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 1Ç2021'deki net dönem karı 141,2mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 87,2mn TL kar açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,2 oranında büyüme göstererek 280,1mn TL'ye yükselirken, brüt kar %18,7 oranında düşmüş ve 78,2mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %8,0 oranında artarak 55,1mn TL'ye yükselmiştir. Diğer faaliyetlerden kur farkı geliri kaynaklı 88,6mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %18,4 oranında artmış ve 111,8mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden gelirler, İştiraklerden temettü geliri kaynaklı 2mn TL'den 49,8mn TL'ye yükselmiştir. 22,1mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. çeyrek net dönem karı 141,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Ford Otosan (FROTO, Pozitif): Ford Otosan'ın 2021 yılı ilk çeyrek net dönem karı 1.819mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 1.571mn TL'nin hem de piyasa beklentisi olan 1.486mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Tahminimizdeki sapmada finansman gideri beklentimize karşın finansman geliri kaydedilmesi etkili olmuştur. Ford Otosan'ın 1Ç2020'deki net dönem karı 629,4mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %73,5 oranında artmış ve 16.254mn TL olmuştur. Satış gelirlerindeki artışın 54 puanı yurtdışı satış gelirlerindeki %67,1'lik yükselişten kaynaklanmıştır. Yurtiçi satışlar 2020'nin aynı çeyreğine göre adetsel bazda %41,4 artarken, yurtdışı satışlar ise adetsel bazda %28,5 artış kaydetmiştir. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %71 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %93 artışla 2.068mn TL'ye yükselirken, brüt kar marjı 1,3 puan artışla %12,7 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %29,1 artmış ve 508,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 161,4mn TL gelir kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak faaliyet karı %116,8 artışla 1.721mn TL'ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı da 2,1 puan artışla %10,6 olmuştur. Diğer faaliyet gelirleri hariç FAVÖK %102,2 artışla 1.812mn TL olurken, FAVÖK marjı 1,6 puan artışla %11,1'e yükselmiştir. Finansman tarafında net 94,1mn TL gelir kaydedilmiştir. 1Ç2020'deki net finansman gideri 182,7mn TL idi. Şirket 1Ç2021'de çeyrekte 2,2mn TL'lik vergi geliri yazmıştır. 1Ç2020'de 17,6mn TL vergi geliri kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde 1Ç2021 net dönem karı 1Ç2020'ye göre %189,1 artış kaydetmiştir. Net kar marjı da 4,5 puanlık artışla %11,2 olarak hesaplanmaktadır.
2021 ilk çeyrek sonuçlarının ardından şirket 2021 yılı beklentilerini de revize etmiştir. Ford Otosan ilk öngörüsüne kıyasla perakende satış hacmini daha iyi öngörürken, ihracat öngörüsünü ufak miktarda azaltmıştır. Buna bağlı olarak önceki üretim adedi öngörüsünü sabit tutmuştur. Özet tablo aşağıda yer almaktadır.
Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif): Şişe Cam'ın 1Ç2021'deki ana ortaklık net dönem karı 1.348mn TL gerçekleşerek 1.150mn TL olan ortalama piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket 2020 yılının ilk çeyreğinde 442mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2021'de 5.686mn (Beklenti 5.776mn TL) TL gerçekleşerek yıllık %23,2 oranında artarken, mimari camlardaki yıllık artış %70,4 oranında gerçekleşmiş ve 1.640mn TL'ye çıkmıştır. Mimari camların toplam satışlar içindeki payı da 1Ç2020'deki %20,9'den 1Ç2021'de %28,8'e yükselmiştir. Otomotiv camları gelirleri %38,0 ile en yüksek ikinci gelir artışı sağlayan segment olurken, buradan 747mn TL gelir elde edilmiştir. Toplam satışlar içerisindeki pay da 1,4 puan artarak %13,1'e yükselmiştir. Cam ev eşyası ve cam ambalajdaki yıllık satış gelirindeki artış %10,2 olurken, bu segmentlerden sırasıyla 793mn TL ve 1.225mn TL gelir yazılmıştır. Toplam satışlar içerisindeki pay ise %14,0 ve %21,5 olarak gerçekleşmiştir. Son olarak, kimyasallar grubundaki satış geliri artışı yıllık olarak %14 olarak gerçekleşmiştir. Bu segmentten elde edilen gelir 1.143mn TL olurken, toplam gelirler içerisindeki pay 1,7 puan azalarak %21,1'e düşmüştür. Satışın yapıldığı müşterinin konumu esas alınarak coğrafi gruplanmış satış gelirlerine bakıldığında, Türkiye ve Avrupa'nın toplam satışlar içerisindeki payı sırasıyla %40,3 ve %34,1 olmuştur. Rusya, Ukrayna ve Gürcistan'ın payı ise %13,0 olmuştur. Şirket'in satış gelirlerinin %23,2 oranında arttığı ortamda maliyetler %20,3 oranında artmış ve 3.751mn TL'ye çıkmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar aynı dönemler itibarıyla %29,4 oranında yükselmiş ve 1.936mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 1,6 puan artarak 2021 yılının ilk çeyreğinde %34'e yükselmiştir. Diğer yandan, faaliyet giderleri %20,8 oranında artarak 1.057mn TL'ye çıkarken, FAVÖK %35,1 oranında artış kaydetmiş ve 1.334mn TL'ye (Beklenti 1.271mn TL) yükselmiştir. FAVÖK marjı da 2,1 puan artarak %23,5 olmuştur. Öte yandan, Şişe Cam'ın net finansman giderleri yıllık 55,5mn TL gerileyerek 149,2mn TL'ye (295,2mn TL net kambiyo karı, 444,3mn TL net faiz gideri) düşerken, yatırım faaliyetlerinden net gelir yıllık 218mn TL artarak 541mn TL'ye (vadeye kadar elde tutulacak finansal varlık değerleme net karı 533mn TL) yükselmiş ve karı desteklemiştir.
Tat Gıda (TATGD, Sınırlı Pozitif): Tat Gıda'nın 2021 yılı ilk çeyrek net dönem karı 91,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 28,7mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirketin 1Ç2021 satış gelirleri 1Ç2020'ye göre %6,3 oranında artarak 213,7mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti %10 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar %2 oranında azalarak 60,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %33,3 artışla 35,6mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 5,3mn TL gelir elde eden şirketin faaliyet karı %20,2 oranında azalmış ve 30,1mn TL'ye gerilemiştir. Şirket finansman tarafında ise 4mn TL gelir kaydetmiştir. Vergi öncesi net dönem karı 35,7mn TL olan şirket, 10,3mn TL vergi gideri ve 65,8mn TL durdurulan faaliyetlere ilişkin net dönem karı sonrası 91,3mn TL net dönem karı elde etmiştir. 6 Ocak 2021 tarihinde süt ve süt ürünleri iş kolunda ait üretim tesislerinin ve ilgili diğer tüm varlık ve yükümlülüklerin satışına karar verilmiş ve devir işlemleri 14 Mart 2021 tarihinde tamamlanmıştır. Süt ve süt ürünleri iş koluna ait üretim tesislerinin ve ilgili diğer tüm varlık ve yükümlülüklerin, satışına karar verilmesine istinaden, 1 Ocak - 31 Mart 2020 ve 1 Ocak - 31 Mart 2021 dönemine ilişkin kar veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosunda SEK kaynaklı gelir ve giderlerinin tamamı "durdurulan faaliyetler dönem karı/(zararı)" altında sınıflandırılmıştır.
Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): Turkcell'in 2021 yılı 1. çeyreğe ait ana ortaklık net dönem karı 1.105mn TL ile 1.105mn TL'lik bizim beklentimize paralel gerçekleşmiştir. Piyasa beklentisi 1.081mn TL idi. 1Ç2020'de şirketin ana ortaklık net dönem karı 872,7mn TL idi. Şirketin 2021 1. çeyrek toplam hasılatı 2020 1. çeyreğe göre %17,5 artışla 7.827mn TL olmuştur. Bu büyüme temel olarak, genişleyen abone bazı, fiyat düzeltmeleri, artan veri ve dijital servis kullanımıyla desteklenen Turkcell Türkiye gelir artışından kaynaklanmaktadır. Turkcell Uluslararası gelirlerindeki güçlü büyüme ve dijital kanallar ile desteklenen cihaz satışları da Grup gelir artışını desteklemiştir. Toplam maliyetler %21,9 artarken, brüt kar %8,1 artışla 2.258mn TL'ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 2,5 puan azalarak %28,8 olmuştur. 1Ç2021 operasyonel giderleri 2020'nin aynı dönemine göre %3,8 artmıştır. 1Ç2021'de diğer faaliyetlerden 698,7mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece, 1Ç2021 faaliyet karı 1Ç2020'ye göre %9,9 artışla 2.399mn TL'ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı 2,1 puanlık azalışla %30,6 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan Şirket'in 2021 yılı 1. çeyrek FAVÖK'ü 2020'nin aynı dönemine göre %17,7 artışla 3.306,5mn TL'ye yükselmiştir. FAVÖK marjı ise 0,1 puanlık artışla %42,2 olarak gerçekleşmiştir. 3,1mn TL'lik net yatırım faaliyetlerinden gelir, 49,5mn TL'lik TFRS 9'a ilişkin gider ile 17,7mnTL'lik özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan gelirler sonrasında finansman öncesi faaliyet karı 2.370mn TL'yi göstermiştir. Şirketin 1Ç2021 net finansman giderleri 921mn TL olmuştur. 1Ç2020'deki net finansman gideri 1.028mn TL idi. 344,1mn TL'lik vergi gideri sonrası, ana ortaklık net dönem karı 1Ç2020'ye göre %26,6 artarak 1.105mn TL olmuştur.
Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Türkiye Sigorta'nın 1Ç2021'deki net dönem karı (konsolide) yıllık %5,0 oranında artarak 335,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in genel teknik bölüm dengesi yıllık %1,8 oranında düşüş göstererek 1Ç2021'de 342mn TL'ye gerilerken, net yatırım gelirleri %50,8 oranında artarak 112,4mn TL'ye yükselmiş ve karı desteklemiştir.
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Sınırlı Pozitif): Yapı Kredi Bankası'nın 2021 yılı birinci çeyrek net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %90 oranında artarak 1.453mn TL'ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.315mn TL hem de piyasa beklentisi olan 1.341mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, vergi giderinin beklentimizin altında gerçekleşmesi etkili olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız…
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Türkiye'ye girişlerde uygulanan PCR testinin 15 Mayıs'tan itibaren İngiltere, Çin, İsrail, Japonya, Ukrayna, Güney Kore ve Tayland'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerden gelen yolculardan talep edilmeyeceğini duyurdu.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: BDDK, 2021 yılının Mart ayına ait Bankacılık Sektörü verilerini açıkladı. Buna göre; Bankacılık sektörünün Mart ayı net dönem karı bir önceki aya göre %37,2 oranında artarak 6,78 milyar TL'ye yükselmiştir. Net faizler gelirleri tarafında aktif fiyatlamasının bir miktar belirginleşmesi ve görece düşük seyreden TÜFE endeksli tahvil getirilerinin artması karı desteklerken, net ücret ve komisyon gelirlerindeki güçlü büyüme dışında ticari zarardan ticari kara geçilmesi ve diğer faaliyet gelirlerindeki büyüme karın artmasında önemli etkenler olmuştur. Öte yandan kamu bankalarının mart ayındaki net dönem karı 1,74 milyar TL gerçekleşerek aylık bazda %49,5 oranında artış kaydetmiştir. Mart ayı sonrasında bankacılık sektörünün 1Ç2021 net dönem karı bir önceki yıla göre %4,3 oranında artarak 16 milyar TL'ye yüklemiştir. Kamu Bankalarının karı ise yıllık %38,5 oranında azalarak ilk çeyrekte 3,63 milyar TL olmuştur. Mevduat maliyetlerindeki yaşanan artış devam etse de kredi yeniden fiyatlaması ve TÜFE endeksli tahvillerin katkısıyla net faiz gelirleri aylık bazda %48,4 oranında artarak 18,2 milyar TL'ye yükselmiştir. Yine net ücret ve komisyon gelirlerinin %18,9 gibi yüksek bir oranda artarak 5,13 milyar TL'ye yükselmesi karı destekleyen önemli bir kalem olmuştur. Buna ek olarak kurdaki artış sonrasında TL kur korunmasından gelir elde edilmesine bağlı olarak bir önceki ayda kaydedilen 2,65 milyar TL ticari zarar mart ayında yerini 1,1 milyar TL gelire bırakmıştır. Bu kalemlerin dışında diğer faaliyet gelirlerinin %25 oranında artarak 7,77 milyar TL'ye yükselmesi de karı destekleyen bir unsur olmuştur. Öte yandan, kurdaki yükselişin de etkisiyle karşılık giderleri %130 oranında artarak 16 milyar TL'ye çıkarken, operasyonel giderler %9,9 oranında yükselerek 8,61milyar TL'ye yükselmiş ve karın daha yüksek gelmesini engellemişlerdir. Mart ayında TL krediler tüketici kredileri öncülüğünde %1,9 oranında büyüme kaydetmiştir. YP krediler dolar bazında gerilerken, toplam krediler kurdaki artışın önemli etkisiyle %5 oranında büyümüş ve 3.842 milyar TL'ye yükselmiştir. Fonlama tarafında bakıldığında, TL mevduatlarda görece yüksek faizin de etkisiyle %3,8 oranında artış yaşanırken, toplam mevduatlar kurdaki yükselişin de etkisiyle %5,4 oranında artarak 3.810 milyar TL'ye yükselmiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat oranı ise 40 baz puan azalarak %100,9 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün özsermeye karlılığı artan aylık karın etkisiyle tekrar çift haneye çıkarken kümülatif yıllıklandırılmış özsermaye karlılığı 150 baz puan yükselerek %10,7'ye çıkmıştır. Aktif karlılık da %1 olmuştur. Baskı altında kalan Net faiz marjı ise aylık bazda 28 baz puan genişleyerek %2,84'e yükselmiştir. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı ise sorunlu kredileri intikallerine yönelik devam eden destek, güçlü tahsilatlar ve kredi büyümesine bağlı olarak 22 baz puan düşerek %3,75'ye düşerken, kurdaki sert hareketin gözlendiği ve bazı bankaların temettü dağıtımı yaptığı mart ayında sermaye yeterlilik oranı 18 baz puan azalarak %17,99'ye gerilemiştir.
Enerji: Doğal gazda konut ve sanayi abone gruplarının tarifelerinde %1, elektrik üretim amaçlı santrallerin tarifesinde ise %12 artışa gidildi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Adel Kalemcilik (ADEL, Negatif): Şirket'in 2021 yılı ilk çeyrek net dönem zararı 13,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 83bin TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket'in 1Ç2021'deki satış gelirleri yıllık %14,8 oranında azalarak 80,2mn TL'ye gerilerken, brüt kar aynı dönemler itibarıyla %45,5 oranında düşüş kaydetmiş ve 21,3mn TL'ye gerilemiştir. Brüt kar marjı ise 15 puan düşüşle %26,6 olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %3,4 artışla 29,3mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 6,1mn TL gider yazan şirketin faaliyet zararı 14,1mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2020'deki faaliyet karı 6,7mn TL idi. Şirket finansman tarafında ise 2,8mn TL gider kaydetmiştir. Vergi öncesi net dönem zararı 16,7mn TL olan şirket 3mn TL vergi geliri sonrası 13,7mn TL net dönem zararı elde etmiştir.
Alkim Kağıt (ALKA, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 1Ç2021'deki net dönem karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %20,5 oranında artarak 23,5mn TL olmuştur. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %25,4 oranında büyüme göstererek 107,5mn TL'ye yükselirken, brüt kar %15,5 oranında düşmüş ve 17mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %9,0 oranında artarak 5,2mn TL'ye yükselmiştir. Diğer faaliyetlerden 17,6mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %3,8 oranında artmış ve 29,4mn TL olmuştur. 6mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. çeyrek net dönem karı 23,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Anadolu Isuzu (ASUZU, Pozitif): Şirket'in 2021 yılı ilk çeyrek net dönem karı 7,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 17,7mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket'in 1Ç2021'deki satış gelirleri yıllık %82,7 oranında artarak 382,3mn TL'ye yükselirken, brüt kar aynı dönemler itibarıyla %92,8 oranında artış kaydetmiş ve 81,5mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 1,1 puan artışla %21,3 olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %18,9 artışla 50,2mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 6,5mn TL gider yazan şirketin faaliyet karı %167,2 oranında artmış ve 24,8mn TL'ye yükselmiştir. Diğer taraftan Şirket'in 2021 yılı 1. çeyrek FAVÖK'ü 2020'nin aynı dönemine göre %102 artışla 39,9mn TL'ye yükselmiştir. FAVÖK marjı ise 1 puanlık artışla %10,4 olarak gerçekleşmiştir. Şirket finansman tarafında ise 16,6mn TL gider kaydetmiştir. Vergi öncesi net dönem karı 8,2mn TL olan şirket 0,6mn TL vergi gideri sonrası 7,6mn TL net dönem karı elde etmiştir.
Bosch Fren Sistemleri (BFREN, Pozitif): Şirket'in 1Ç2021'deki net dönem karı 1Ç2020'ye göre 12mn TL artarak 18,3mn TL olmuştur. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2021'de yıllık %74,9 oranında artarak 84mn TL'ye yükselirken, brüt kar aynı dönemde 12,9mn TL artarak 20,3mn TL'ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler 3,1mn TL, diğer faaliyet gelirleri 1,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Böylece, esas faaliyet karı 12,6mn TL artarak 18,9mn TL olmuştur. Finansman tarafında 2,8mn TL gelir kaydedilmiş ve vergi öncesi net dönem karı 21,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. 3,4mn TL vergi gideri sonrasında net dönem karı 18,3mn TL olmuştur.
Carrefoursa (CRFSA, Nötr): Şirket'in 2021 yılı ilk çeyrek net dönem zararı 89,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 95,1mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket'in 1Ç2021'deki satış gelirleri yıllık %17,9 oranında artarak 2.088mn TL'ye yükselirken, brüt kar aynı dönemler itibarıyla %24,6 oranında artış kaydetmiş ve 585,4mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 1,5 puan artışla %28 olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %15,6 artışla 512,6mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 89,9mn TL gider yazan şirketin faaliyet zararı 17,1mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2020'deki faaliyet zararı 19,5mn TL idi. Şirket finansman tarafında ise 92mn TL gider kaydetmiştir. Vergi öncesi net dönem zararı 109,4mn TL olan şirket 19,6mn TL vergi geliri sonrası 89,8mn TL net dönem zararı elde etmiştir.
Pınar Et ve Un (PETUN, Nötr): Şirket 1Ç2021'de net dönem karı 16,2mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde şirket 25mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2021'de 1Ç2020'ye göre %12,1 oranında artarak 219,9mn TL'ye yükselirken, brüt kar %0,6 oranında artarak 38,7mn TL'ye çıkmıştır. Brüt kar marjı ise 2 puan azalışla %17,6'yı göstermiştir. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %13,3 oranında artmış ve 18,6mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 2,7mn TL gelir kaydeden şirketin faaliyet karı ise 22,8mn TL'yi göstermiştir. Geçen yılın aynı döneminde 22mn TL faaliyet karı açıklanmıştı. Faaliyet kar marjı da 0,8 puan azalışla %10,4 olmuştur. 3,8mn TL yatırım faaliyetlerinden gelir, 7,1mn TL özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan gider kaydedilirken 3,7mn TL finansman gideri oluşmuştur. 0,4mn TL vergi geliri sonrası şirketin net dönem karı 16,2mn TL olmuştur.
Pınar Süt Mamulleri (PNSUT, Nötr): Şirket 1Ç2021'de net dönem karı 32,6mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde şirket 27,4mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2021'de 1Ç2020'ye göre %9,7 oranında artarak 556mn TL'ye yükselirken, brüt kar %11,2 oranında artarak 84,5mn TL'ye çıkmıştır. Brüt kar marjı ise 0,2 puan artışla %15,2'yi göstermiştir. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %23,1 oranında artmış ve 59,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 20,7mn TL gelir kaydeden şirketin faaliyet karı ise 45,4mn TL'yi göstermiştir. Geçen yılın aynı döneminde 34,4mn TL faaliyet karı açıklanmıştı. Faaliyet kar marjı da 1,4 puan artışla %8,2 olmuştur. 9,8mn TL yatırım faaliyetlerinden gelir, 3,2mn TL özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan gelir kaydedilirken 22,1mn TL finansman gideri oluşmuştur. 3,6mn TL vergi geliri sonrası şirketin net dönem karı 32,6mn TL olmuştur.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 50 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) ve 54 milyar TL'lik (%19'dan, 11 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 346 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,63 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,62-%1,66 bandında hareketin ardından %1,63 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde kısa vadeli tarafta faizlerde yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 10 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana varan değişimler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.