Akın: Vatandaş müjdeyi görmeden, yabancı muafiyeti gördü
YERLİ VE MİLLİ GAZ İÇİN İKTİDAR YABANCI YATIRIMCI ARIYORCHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Karadeniz’de bulunan doğalgazla ilgili vatandaş iktidarın verdiği müjdenin faturalara yansımasını beklerken; Cumhurbaşkanlığı...
YERLİ VE MİLLİ GAZ İÇİN İKTİDAR YABANCI YATIRIMCI ARIYOR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Karadeniz’de bulunan doğalgazla ilgili vatandaş iktidarın verdiği müjdenin faturalara yansımasını beklerken; Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulan üç şirkete yasalardan muafiyet getirildiğini belirterek, “Vatandaş müjdeyi görmeden, yatırımcı için fon arayışına giren iktidar yabancılara muafiyeti verdi. Vatandaşa verilen müjdeden yandaşa da yabancı yatırımcıya da kıyaklarçıkıyor. Vatandaşımız bırakın indirimi, her ay yeni bir zam görüyor” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulan enerji şirketleri hakkında yazılı açıklama yaptı. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:
TEKNİK RAPOR GELMEDEN MUAFİYET GELDİ
Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezerviyle ilgili henüz fizibilite raporları tamamlanmamıştır. Sakarya Gaz Sahası’yla ilgili bağımsız bir kurum tarafından hazırlanması gereken rapor da ortada yoktur. Henüz teknik raporu bile tamamlanmayan doğalgazla ilgili vatandaşa müjde veren iktidar şimdi de yapılacak çalışmalarla ilgili pek çok yasadan muaf olmak için ilk adımı atmıştır.
TBMM’de itirazlara karşı Aralık 2020 tarihinde kabul edilen enerji torbası olarak da bilinen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” içerisinde pek çok tartışmalı düzenleme yer almıştır. Resmi Gazete’de 13 Şubat 2021 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararıyla kurulan üç enerji şirketi de tartışmalı olan bu yasal düzenlemeye dayandırılmıştır.
Bu kapsamda BOTAŞ’ın hakim ortağı olduğu Ankara merkezli “Turkish Petroleum International AŞ” ve “BOTAŞ International AŞ” adlarıyla iki şirket; TPAO’nun hakim ortak olduğu ait İstanbul merkezli TurkishPetroleum Off-Shore Technology Center AŞ” adlıyla dabir şirket kurulmuştur.
ŞİRKETLER PEK ÇOK YASADAN MUAF OLACAK
Söz konusu üç şirketin sermayesinin toplamı yaklaşık 11 milyar 825 milyon lira olarak belirlenmiş ve her şirket birdolar olan nominal hisse senetlerine de ayrılmıştır. İktidarın kurduğu her üç şirket de Kamu İhale Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu olmak üzere pek çok yasadan muaf olacaktır. Her üç şirket KDV’den de muaf tutulmuştur.
MİLLETİN PARASI NASIL HARCANACAK?
Buna göre 11 milyar 825 milyon lira tutarındaki milletinparası mevzuat dışındaki yöntemlerle kullanılacaktır. Bu şirketler ihaleye çıktığında mevzuata uyulmayacaktır. Uluslararası haber ajanslarında yer alan haberlere göre TPAO’nun Karadeniz gazı için ortak aradığı; pek çok uluslararası firmayla ön görüşmeler yürüttüğünü bilinmektedir.
YERLİ VE MİLLİ SÖYLEMİ HAVADA KALDI
Karadeniz gazının çıkarılmasıyla ilgili yerli ve milli söylemi daha ilk dönemeçte duvara toslamıştır. Karadeniz gazının çıkarılması için yabancılara muhtaç hale gelen iktidar; yabancılara mavi boncuk dağıtmak için her türlü yasal mevzuattan muaf tutulan şirketler üzerinden finansman yaratma peşindedir.
Vatandaşımız faturalara müjde beklerken zam yapan iktidar şu sorulara yanıt vermelidir:
- Milli ve yerli doğalgaz için neden yabancı fon aranıyor?
- Mevzuattan muaf tutulan bu şirketlerle neyi amaçlıyorsunuz?
- “Ekonomimize saldırı düzenliyorlar” dedikleri yabancılar arasında yatırımcı ararken; soğuk havada ısınmak için evin bir odasına toplanan vatandaşlarımız için gerçek indirim müjdesini ne zaman vereceksiniz?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.