Capri Adası Kıyılarında Tarihi Keşif: 8 Bin Yıllık Buluntu!

Napoli yakınlarındaki Beyaz Mağara'da yapılan arkeolojik keşiflerde, 5 ila 8 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir Neolitik gemi enkazı ve volkanik camdan yapılmış obsidyen nesneler bulundu. Bu keşif, İtalyan deniz arkeologları ve Napoli Polis Departmanı'nın ortak çalışması sonucunda gerçekleşti.

Yayınlanma:
Capri Adası Kıyılarında Tarihi Keşif: 8 Bin Yıllık Buluntu!

Napoli yakınlarındaki ünlü Beyaz Mağara'da, 5 ila 8 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir Neolitik gemi enkazı ve volkanik camdan yapılmış obsidyen nesneler keşfedildi. İtalyan deniz arkeologları, parlak siyah volkanik camdan yapılmış bu nesneleri kurtarmak için Napoli Polis Departmanı ile iş birliği yaptı. Bulunan en önemli nesne, yaklaşık 8 kilogram ağırlığında ve boyutları 28 x 20 x 15 santimetre olan bir obsidyen parçasıydı.

Buluntuların Tarihsel Önemi

Deniz arkeologları, bu tür bir gemi enkazının bulunmasının, Taş Devri'ne ait bir keşif olarak tarihte bir ilk olabileceğini belirtiyor. Bulunan obsidyen nesnenin yüzeyindeki izler ve oymalar, nesnenin insan yapımı olduğunu doğruluyor. Napoli Metropol Bölgesi Arkeoloji, Güzel Sanatlar ve Peyzaj Müdürü Mariano Nuzzo, geminin gövdesi veya gemiye ait diğer materyallerin varlığının doğrulanması için deniz dibinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Akdeniz'in Zorlu Koşulları ve Olası Buluntular

Antik denizcilik uzmanı Sandro Barucci, Akdeniz sularında Neolitik bir gemi gövdesinin kalıntılarının bugüne kadar hiç bulunmadığını belirtti. Eğer tekne hızla kuma gömülüp korunmuşsa, özellikle oyulmuş ağaç gövdesinden yapılmış bir kano gibi bazı ahşap parçaların bulunabileceğini ifade etti. Barucci, Akdeniz'de ahşabı yiyen Teredo navalis adlı yumuşakçaların varlığına dikkat çekerek, bu canlıların Akdeniz'e batan tüm ahşap gemileri yok ettiğini belirtti.

162331943-ewfe.jpeg

Deniz Dibindeki Detaylı Keşif Çalışmaları

Gövdenin bulunup bulunmayacağı henüz belirsiz olsa da, Nuzzo, deniz dibinde daha detaylı bir keşfin hem obsidyen nesnelerin deniz tabanına nasıl yerleştirildiğini açıklayabileceğini hem de Capri'nin tarih öncesi rolünü ortaya koyabileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet