Bu hareketi yaparsanız 8 hafta boyunca hayatınız kabusa dönebilir!

Son zamanlarda Türkiye'de yayılan ve herkesi hastanelere koşturan o parazit hızla yayılmaya devam ediyor. Birinde kırmızı noktalar görenler o kişiden hızla uzaklaşsın. Kısa dürede yayılan o hastalık 8 hafta boyunca insanlara çile çektiriyor. İşte temas ie bulaşan o hastalığın o detayları

Yayınlanma:
Bu hareketi yaparsanız 8 hafta boyunca hayatınız kabusa dönebilir!

Türkiye'de artış gösteren uyuz hastalığına dair uzman isimden birbiri ardına uyarılar geldi. Parazitlerin ilaçlara karşı direnç göstermesi ise tehlikenin büyüdüğünü işaret ediyor. Yakın olduğunuz bireylerde bulunan uyuz vakası, kısa sürede tüm aileyi kapsayabilir. Hastalık için alınabilecek önlemler paylaşıldı.

cropped-shot-young-woman-with-red-allergic-rash-her-chest-scratches-skin-with-her-hands.jpg

KISA SÜREDE BULAŞIYOR

Türkiye'de artan uyuz vakalarına dair Memorial Şişli Hastanesi'nde Dermatoloji Bölümü'nden Uzman Dr. Gürkan Yardımcı açıklamalarda bulundu. Uyuz vakalarına neden olan parazitin gözle görülemeyecek kadar küçük olduğuna dikkat çekti. Belirtilen hastalığın bulaşıcı olması için 15 - 20 dakika kadar temaslı olmanızın yeterli olacağını paylaştı.

İlaç tedavisinin dışında kıyafetlerin ve eşyaların da steril olması gerektiğini vurguladı. Uyuz hastalığına dair engin bilgilerini paylaşan Uzman Doktor Gürkan Yardımcı, hastalığın evrelerinden ve nasıl önlem alınacağından bahsetti.

HASTALIĞIN EVRELERİ

Uyuz hastalığına dair Dr. Gürkan Yardımcı evrelerinden bahsetti. Hastalığın bulaşması halinde, 4 - 6 hafta aralığında kuluçka dönemi sürüyor. Kuluçka döneminde kişilerde belirti görülmese de uyuz paraziti derisinin üzerinde taşınmaya devam eder. Kuluçkayı tamamlayan uyuz paraziti etkisini göstermeye başlar. Gece saatleri sıcak ve şiddetli kaşıntılar hastalığın en önemli belirtilerindendir.

Genellikle el parmakları, avuç içi, el bileklerinde paraziti, yumurtalarını ve dışkılarını içeren tünel yapılar görülür. Erkek bireylerde kaşıntı genellikle genital bölge, koltuk altı, bel ve kalçalarda rastlanır. Kadınlarda ise meme bölgesi, göbek deliği, koltuk altı ve kalça bölgesi olarak bilinir. Bu belirtileri gördüğünüz alanlardan hızla uzaklaşın.

uyuz-nedir-belirtileri-nelerdir-662409-5.webp

HASTALIKTAN KURTULMANIN YOLLARI

Hastalıktan kurtulmak için hijyen önerileri paylaşan Dr. Yardımcı şu şekilde duyurdu;

  • Çarşaf, yastık kılıfı, giysiler, iç çamaşırları gibi tekstil ürünleri, 60 derece ve üzerinde yıkanmalı, yüksek ayarda ütülenmeli.
  • Bu şekilde temizlenemeyen tekstil ürünleri, 7-10 gün süreyle ağzı sıkıca bağlanmış bir poşette bekletilmeli, sonra yıkanıp, ütülenmeli.
  • Koltuk, sandalye, kapı kolları gibi sık temas edilen ancak yıkanamayan eşyalar, sirkeli su ile sık sık silinmeli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet