Parmak testi ile tümör tespiti!

Bilim insanları çığır atlatacak bir test daha geliştiriyorlar. Araştırmacılar sayesinde, beyin tümöründe MRI taramasını beklemeye gerek kalmadan, basit bir parmak testi ile hastaların hayatı kurtulacak.

Yayınlanma:
Parmak testi ile tümör tespiti!

Teknolojide yaşanan gelişmeler, sağlık sektöründe önemli adımlar atılmasını sağlıyor. Bilim insanları bu kez ilgisini tespit edilmesinde ilerleme sağlamak için beyin tümörlerine çevirdi.

Beyin tümörlerini daha hızlı tespit edebilmek için dünyada ilk kez kullanılacak olan parmaktan delme testi üzerinde çalışılıyor.

T24'ün haberine göre; bilim insanları, hastaların nüksetme belirtilerini tespit edebilmek için evde kullanabilecekleri bir yanal akış testi tasarlıyor. Çalışma, Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen Nottingham Trent Üniversitesi'ndeki bir ekip ve Sheffield Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından ilerletiliyor.

Yapılan test üzerinde çalışan bilim insanları basit bir parmak delme işlemiyle çalışacak olan yeni testin, dünya çapında on binlerce insanın yaşamını iyileştireceğini ve muhtemelen uzatacağını söylüyor. Tüm bunlarla birlikte MRI taramalarına olan ihtiyacı azaltarak ve bazı klinik randevularına uygun maliyetli bir alternatif sunarak sağlık sistemleri üzerindeki yükü de önemli ölçüde azaltabileceği öngörülüyor.

'MİLYONLARCA HAYATININ KURTARILMASINA YARDIMCI OLABİLİR'

Nottingham Trent'ten Prof Philippe Wilson ise konu ile ilgili açıklamalarda bulunurken, bu uygulama hayata geçtiği taktirde milyonlarca insanın hayatının kurtarılabileceğini ifade etti.

Wilson, açıklamasında şunları kaydetti:

"Beyin tümörleri ilk teşhis edildiğinde mevcut en iyi tedavilerle tedavi ediliyor, ancak ne yazık ki nüksetme büyük bir sorun ve bazıları çok hızlı ve agresif bir şekilde geri dönüyor. Tedaviden altı ay sonra MR çektirirseniz, bu noktada tümör potansiyel olarak önemli şekilde geri dönmüş olabilir. Yanal akış testi kadar yaygın olarak kullanılan ve anlaşılan bir tıbbi teknolojiyi hayal etmek zor. Bu teknoloji, hastalar için evde kullanımı kolay bir şekilde düzenli ve uygun fiyatlı hastalık takibi sağlayacak. Çalışmanın diğer kanser türlerine de uygulanabileceğini ve potansiyel olarak dünya çapında milyonlarca hayatın kurtarılmasına yardımcı olabileceğini umuyoruz."

Araştırmacılar, kandaki bir tümöre özgü molekülleri tespit edebilen ve geri dönüşünün çok erken bir göstergesini verebilecek bir yanal akış testi prototipi geliştiriyorlar. Sheffield Üniversitesi'nden Dr. Ola Romini,"Şu anda hastalar genellikle her üç ila altı ayda bir MRI taramalarına tabi tutuluyor, ancak beyin kanserini tespit etmek için bir yanal akış testinin başarılı bir şekilde geliştirilmesi, her hafta nüksü etkili bir şekilde test etmeyi mümkün kılabilir, böylece tümörler daha tedavi edilebilir bir aşamada yakalanabilir dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet