Anadolu Sigorta’nın “Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suistimal Tespiti” Projesi Bir Ödül Daha Kazandı

Sigortacılık sektöründe organize suistimal konusuna “Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suistimal Tespiti” projesiyle çözümler sunan Anadolu Sigorta, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün en prestijli ödülleri arasında yer alan TDWI Best Practices Ödülleri’nin “BI & Analytics- İş Zekası Analitiği” kategorisinde ödüle layık görüldü.

Yayınlanma:
Anadolu Sigorta’nın “Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suistimal Tespiti” Projesi Bir Ödül Daha Kazandı

Sigortacılık sektöründe organize suistimal konusuna “Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suistimal Tespiti” projesiyle çözümler sunan Anadolu Sigorta, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün en prestijli ödülleri arasında yer alan TDWI Best Practices Ödülleri’nin “BI & Analytics- İş Zekası Analitiği” kategorisinde ödüle layık görüldü.

 

Anadolu Sigorta, sigortacılık sektöründeki organize suistimal konusuna çözüm bulmak amacıyla geliştirdiği “Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suistimal Tespiti” projesiyle, ödüllerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün en prestijli ödülleri arasında yer alan TDWI Best Practices Ödülleri’nde “BI & Analytics” (İş Zekası Analitiği) kategorisinin en iyisi seçilen Anadolu Sigorta, örnek uygulamasıyla ödüle layık görüldü.

Anadolu Sigorta tarafından 2020 yılı Temmuz ayında pilot kullanıma açılan “Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suistimal Tespiti” projesi, ortalama 3 hafta süren organize suistimal tespit sürecini 4 saate indiriyor. Çok kısıtlı veri ile yürütülen önceki sürece göre 10 kattan daha kapsamlı veri seti sunarak çok daha büyük resmi değerlendirebilen bu platform sayesinde, şirketin organize suistimal tespiti yenilikleri de artmaya devam ediyor.

“Organize suistimal kolaylıkla tespit edilebiliyor”

“Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suistimal Tespiti” projesiyle TDWI Best Practices Ödülleri’nde iş zekası analitiği kategorisinde ödüle layık görülmekten büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Abacı, “Sigortacılık sektöründe hasar süreçleri içinde tespit etmesi en zor ve verdiği zarar itibarıyla en büyük kalemi organize suistimaller oluşturuyor. Organize suistimal tespiti sadece tekil şirketler için değil sektörün tamamı için büyük bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Bu problemi dosya bazında yapılan analizler ve manunel süreçler ile çözmeye çalışmak ise günümüz dijital dünyasında yeterince hızlı değil. Anadolu Sigorta olarak elimizde bulunan poliçe, hasar, müşteri, sigortalı, servis ağı, paydaş verileri ve açık veri kaynaklarını kullanarak bir hasar dosyasının ilişki ağını çok kısa sürede gösterebilen bir platform geliştirdik. Bu platform sayesinde hasar ekiplerimizin önüne gelen bir dosyanın müşteri, servis, araç gibi bütün bileşenleri açısından ilişki haritası tek bir ekrandan görüntülenebiliyor. Aynı platform üzerinde şüpheli kişi, araç, servis derinlemesine incelenebiliyor. Bu sayede dosyanın organize bir suistimal olup olmadığı kolaylıkla tespit edilebiliyor” diye konuştu.

“Organize suistimallerin önlenmesiyle tasarruf miktarı 755 bin TL’ye ulaştı”

Organize suistimal tespit süreçlerinin bu platformu geliştirmeden önce manuel adımlar ile yürütüldüğünü ifade eden Mehmet Abacı, “Bir dosyanın bu adımlar takip edilerek organize bir suç olup olmadığının tespiti haftalar mertebesinde zamana yayılıyordu. Bununla birlikte süreçte analiz edilen veri miktarı da kısıtlı ve çok azdı. KNIME Analitik platformu kullandığımız projemizde farklı kaynaklardan verileri birleştirdik, bu verileri bir graph veri tabanında toplayarak aralarındaki ilişkileri kuracak tanımlamalar ve analitik modeller geliştirdik.    Bu sayede ortalama 3 hafta süren organize suistimal tespit sürecini 4 saate indirdik. Organize suistimal olduğu kesinleşen durumlarda bu dosyalardan elde edilecek tasarruf miktarı da 755 bin TL tutarında” dedi.

 

 

TDWI’nin Best Practices Awards programı, analitik ve veri yönetimi uygulamalarını geliştirme, dağıtma ve sürdürmede mükemmellik ve yenilik sergileyen şirketleri belirliyor. Aday gösterilen tüm çözümler, iş etkisi, olgunluk, yenilikçilik ve kendi alanlarındaki ilgi düzeyine göre TDWI analistleri ve öğretim üyeleri tarafından değerlendiriliyor. TDWI Başkanı Meighan Berberich, “Bu yıl Best Practises Awards programının yeniden başlamasından heyecan duyuyoruz. Başvuru yapan herkesin sıkı çalışmalarını ve yenilik düzeyi yüksek uygulamalarını görmek gerçekten şaşırtıcıydı. Kazananlar olağanüstü sonuçlar üretti ve onları bu yıl Orlando’da paydaşlarının önünde tanımayı dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.

 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet