Biontech Aşısı Tartışması Sosyal Medyada Gündem Oldu !
Biontech Aşısı tartışması Twitter’da gündem oldu. Bazı vatandaşlar Biontech aşısından sonra gelişen yan etkileri anlatırken, hekimler de görüşlerini paylaştı.
Biontech Aşısı tartışması Twitter’da gündem oldu. Bazı vatandaşlar Biontech aşısından sonra gelişen yan etkileri anlatırken, hekimler de görüşlerini paylaştı.
Doç.Dr. Kaan Yılancıoğlu
Hekim arkadaşlarımız #Biontech aşı randevusuna gelmeyen vatandaşlar yüzünden, açıldıktan sonra 6 doz yapılması gerektiği için aşılama hızının çok düştüğünü ayrıca randevu sisteminin aksaklıklarını anlatıyorlar. Neden gönüllü aşılamaya geçerek hızlanmıyoruz? #coronavirus
Prof.Dr. Derya Unutmaz
Aşılamada 2 ülke: 1. İsrail, nüfusunun %60’ını mRNA aşıları (ör. Biontech) ile aşıladı, salgın tamamen bitti (vaka sayıları sağda). 2.Bahreyn, ise nüfusunun yaklaşık %60’ına Çin aşıları yaptı-ama salgında hala pikteler. Bundan dolayı, dün 3.doz Biontech yapmaya başladılar…
Prof. Dr. Bengi BAŞER
Açıklanan verilere göre 75 yaş üzerinde Sinovac aşısının koruyuculuğu düşük. Sağlıkçılar en riskli grup ve neredeyse tümüne Sinovac yapıldı. Ülkemizde de başta bu kesim olmak üzere,3. doz Biontech aşı uygulaması planlanmalı…
Dr. Şahin
Hastanede aşı kuyruğu 100 metre, herkes söyleniyor ve sıra kavgasında. Biontech için +2/+8 derecede bir ay saklanabilecegi bildirildi. Acilen Biontech aşılaması sağlık ocaklarında da başlamalı. Hem aşılama hızlanır hemde insanlar kuyrukta beklememiş olur.
Prof.Dr. Mehmet Ceyhan
İnaktif aşılar güvenli aşılardır, ancak oluşturduğu bağışıklık mRNA aşılarına göre daha düşüktür ve daha erken yetersiz hale gelir. Bahreyn’de yüksek aşılama oranına rağmen ciddi bir vaka artışı olunca, 2 doz Çin aşısı (Sinopharm; Coronavac gibi inaktif aşı) olanlara 6 ay sonra bir doz Biontech/Pfizer aşısı uygulanması kararı aldı. Etkinliği daha az olan aşıyı daha etkin bağışıklığa gereksinim duyan sağlık personeli ve 65 yaştan büyük kişilere uygulayan bizim gibi ülkelerde virusla en sık temas eden sağlık personelinden başlayarak tek doz Biontech/Pfizer aşısı gecikmeden yapılmalıdır
Bir Twitter kullanıcısı ise Pfizer BioNTech ile ilgili Japonya İlaç Ajansı’nın yaptığı bilimsel çalışmaları hakkında bir bilgi paylaştı.
Japonya İlaç Ajansı, talep üzerine Pfizer / BioNTech’in mRNA aşısı ile yapılan hayvan testlerine ilişkin verileri yayınladı. Raporda, mRNA aşılamasında kullanılan nanopartiküllerin kemik iliği, tiroid bezi ve genital organlar dahil hemen hemen tüm organlara ulaştığını gösterdiği bildirildi. Japonya’da korona aşılı kişilerin şimdilik kan bağışlamasına izin verilmediği öğrenildikten sonra, Japon İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (PMDA) tarafından talep üzerine sunulan bir rapor daha fazla ayrıntı gösteriyor. Daha önce halka açık olmayan hayvan deneylerine ilişkin veriler, Pfizer / BioNTech’ten mRNA aşılamasından elde edilen nanopartiküllerin hemen hemen tüm organlarda biriktiğini gösteriyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.