Boehringer Ingelheim, 2020 yılında COVID-19’un etkilerine rağmen iş sonuçlarında olumlu bir performans gösterdi
Boehringer Ingelheim 2020 yılının iş sonuçlarını açıkladı.
Boehringer Ingelheim 2020 yılının iş sonuçlarını açıkladı. Geçtiğimiz yıl yeterli tıbbi çözümün henüz sunulamadığı hastalıklar için yenilikçi ilaçlar ve tedaviler bulma amaçlı Ar-Ge yatırımlarını hızlandıran firma, özellikle COVID-19 ile bağlantılı potansiyel tedavileri araştırma çalışmalarına ivme kazandırdı. Bu doğrultuda firmanın Ar-Ge harcamaları önceki yıla göre yüzde 7 artarak 3,7 Milyar Euro’ya ulaştı. Bu tutar, araştırma odaklı biyofarmasötik şirketin 136 yıllık tarihinde Ar-Ge'ye yapılan en yüksek yıllık yatırımı temsil ediyor.
İş sonuçlarıyla ilgili açıklamada bulunan Boehringer Ingelheim Yönetim Kurulu Başkanı Hubertus von Baumbach şöyle konuştu: “2020’nin henüz ilk aylarında acil yardım gerektiğini görerek potansiyel COVID-19 tedavileri için Ar-Ge çalışmalarımızı başlattık. Dünya çapında pek çok ortakla birlikte enfekte olan hastalara fayda sağlayacak araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışanlarımız, COVID-19 ile mücadele etme, ilaçlarımızın hastalara ve hayvanlara ulaşmasını, hekimlerin desteklenmesini sağlama konusunda olağanüstü çaba gösterdi. 2020 yılında elde ettiğimiz başarıları onların emeğine borçluyuz.”
Covid-19’a karşı klinik araştırmalara ağırlık verildi
Boehringer Ingelheim, solunum yolu hastalıkları ve viroloji gibi çeşitli tedavi alanlarındaki bilgi birikimi ile COVID-19'un tedavisi için medikal çözümler bulmayı amaçlayan çeşitli projelerde yer alıyor. Firma, Aralık 2020'de Köln Üniversite Hastanesi (UKK), Marburg Üniversitesi (UMR) ve Alman Enfeksiyon Araştırma Merkezi (DZIF) ile birlikte bir SARS-CoV-2 nötralize edici antikor olan, COVID-19 enfeksiyonunun olası risk ve etkilerini azaltmak için yeni bir potansiyel terapötik ve profilaktik seçenek sunan “BI 767551” üzerinde bir Faz I/IIa klinik araştırmanın başlatıldığını duyurdu. Şirketin katıldığı diğer COVID-19 girişimleri arasında virüsü nötralize edebilen SARS-CoV-2 antikorlarının, virüsün çoğalmasını baskılayacak küçük moleküllerin ve mikro koagülasyonu (kan pıhtıları) önleyecek terapilerin araştırılması ve geliştirilmesi yer alıyor.
COVID-19 pandemisine rağmen şirket cirosu önceki yıla kıyasla yüzde 3 arttı
COVID-19 pandemisinin dünyanın her yerinde kendini gösteren etkilerine rağmen Boehringer Ingelheim, 2020 yılını başarılı sonuçlarla tamamladı. Tüm iş alanları, net ciroya ve faaliyet karına pozitif katkıda bulundu. Şirketin net cirosu küresel ölçekte önceki yıla kıyasla yüzde 3 artarak 19,57 Milyar Euro oldu. Döviz kurlarındaki değişkenlikler oldukça etkili olurken kur etkilerinden arındırılmış net ciro ise yıllık bazda yüzde 5,6 arttı.
Karlı büyümeye ve likiditeyi korumaya vurgu yapıldı
2019 yılında 3,78 Milyar Euro olan faaliyet karı, 2020 yılında grup düzeyinde 4,62 Milyar Euro’ya yükseldi. Elden çıkarılan varlıklardan elde edilen bir defaya mahsus kazançlar da faaliyet karına katkıda bulundu. 2019 yılında 2,72 Milyar Euro olan vergi sonrası kar ise, yıllık bazda yüzde 12,5 artarak 3,06 Milyar Euro’ya ulaştı. İşletme faaliyetlerinden elde edilen nakit akışı, 2019 yılında 3,34 Milyar Euro iken 2020 yılında 619 Milyon Euro artarak 3,96 Milyar Euro’ya yükseldi. Önceki yıl yüzde 44 olan öz sermaye oranı ise 2020 sonu itibarıyla yüzde 47 oldu.
“İnsan sağlığı, pet ve çiftlik hayvanları sağlığında iddialı hedeflerimizi tutturduk”
Finans ve Grup Fonksiyonlarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Michael Schmelmer; “İçinden geçtiğimiz zor koşullar düşünüldüğünde 2020’deki başarılı sonuçlarımızdan memnuniyet duyuyoruz. İnsan sağlığı, pet ve çiftlik hayvanları sağlığına katkımız ve iş performansımız açısından belirlediğimiz iddialı hedefleri tutturduk. Bu sayede Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra belirlediğimiz uzun vadeli fırsatlara, özellikle dijital ve veri teknolojilerine, onkoloji ve bulaşıcı hastalıklar alanlarına daha fazla yatırım yapmaya devam edebileceğiz” dedi.
Yatırım faaliyetlerine devam ediyor
Firma 2019 yılında 1,07 Milyar Euro olan maddi duran varlıklara 2020 yılında 1,05 Milyar Euro yatırım yaptı. Bu yatırımlar arasında Viyana’daki (Avusturya) büyük ölçekli biyofarmasötik üretim tesisi (LSCC) ve Biberach’taki (Almanya) yeni biyofarmasötik ilaç geliştirme merkezi sayılabilir. Maddi duran varlık harcamaları, COVID-19 nedeniyle yaşanan kısmi proje gecikmelerine bağlı olarak, en yüksek seviyesine ulaştığı 2019 yılına kıyasla bir miktar düşüş gösterdi.
Hedefli birleşme ve satın almalarla bütünlenen portföy
Boehringer Ingelheim, 2020 yılında gerçekleştirdiği bazı satın almalarla portföyünü seçici bir şekilde genişletti. Firma, Temmuz ayında Global Stem Cell Technology (GST) adlı Belçika merkezi veteriner biyoteknoloji firmasının satın alındığını duyurdu. Boehringer Ingelheim, GST’nin satın alınmasıyla atlar ve petler için ileri teknolojili kök hücre ürünleri geliştirmeyi ve üretmeyi amaçlıyor. Eylül ayında Çin merkezli petlere yönelik medikal bakım hizmetleri uzmanı New Ruipeng Group'un hisseleri satın alındı. Firma, Aralık ayında yaptığı açıklamayla NBE-Therapeutics firmasının tüm hisselerini satın aldığını duyurdu. İsviçre merkezli bir klinik faz biyoteknoloji şirketi olan NBE-Therapeutics, antikor-ilaç bileşenlerine ve bağışıklık tetikleyici iADC™ platformundan türetilen hedefli kanser tedavilerine odaklanıyor. Bu satın alma, Boehringer Ingelheim’ın kapsamlı onkoloji geliştirme portföyünün bir parçası olarak tedavisi zor, sağlam tümörlü hastalara odaklanmasına önemli bir boyut daha katıyor.
İnsan Sağlığı alanında tüm bölgelerde güçlü büyüme gerçekleşti
İnsan sağlığı işinin net cirosu önceki yıla kıyasla ve kur etkilerine göre ayarlanmış olarak yüzde 5,8 oranında güçlü bir büyümeyle 14,42 Milyar Euro’ya ulaştı ve toplam net cironun yüzde 74'ünü oluşturdu. Tüm bölgeler, İnsan Sağlığı işinin güçlü sonuçlarına katkıda bulundu. ABD, Boehringer Ingelheim için en büyük pazar olmaya devam ederken İnsan Sağlığı işinde en yüksek bölgesel net ciroyu elde etti. Boehringer Ingelheim’ın ABD'deki satışları yüzde 3,4 artarak (önceki yıla kıyasla ve kur etkilerine göre ayarlanmış olarak) 5,66 Milyar Euro’ya ulaştı. EUCAN bölgesinde (Avrupa, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda) yüzde 6,0 artan (önceki yıla kıyasla ve kur etkilerine göre ayarlanmış olarak) net ciro 4,59 Milyar Euro’ya yükseldi. Boehringer Ingelheim, Çin Halk Cumhuriyeti dahil Gelişmekte Olan Pazarlarda yüzde 10,4 artışla (önceki yıla kıyasla ve kur etkilerine göre ayarlanmış olarak) net cirosunu 2,84 Milyar Euro’ya çıkardı. Japonya’da ise net ciro yüzde 6,2 artarak (önceki yıla kıyasla ve kur etkilerine göre ayarlanmış olarak) 1,33 Milyar Euro’ya ulaştı.
Kardiyovasküler, metabolik ve solunum yolu hastalıklarının tedavisine yönelik ilaçlar, küresel net ciroya en büyük katkıyı sağlamaya devam ediyor. Örneğin, Boehringer Ingelheim’ın Tip 2 diyabet ilacı, İnsan Sağlığı İş Biriminin cirosuna en büyük katkıda bulunmayı sürdürerek 2019 yılında 2,15 Milyar Euro olan net cirosunu 2,48 Milyar Euro’ya yükseltti.
Şirketin pulmoner fibrozis hastalıklarına yönelik ilacı ise, 2019 yılında 1,49 Milyar Euro olan net cirosunu 2,06 Milyar Euro’ya taşıyarak önceki yıla kıyasla ve kur etkilerine göre ayarlanmış olarak yüzde 41 büyüme kaydetti. Bu başarı sayesinde ciroya katkı sağlayan ürünler arasında ilk defa ikinci sırada yer aldı.
İnsan Sağlığı alanında yüksek Ar-Ge yatırımı yapıldı
Boehringer Ingelheim İnsan Sağlığı alanındaki Ar-Ge yatırımları 3,28 Milyar Euro veya net cironun yüzde 22,8'ine denk gelen bir tutara ulaştı. Halihazırda araştırma sürecinin tüm fazlarında yaklaşık 100 proje devam ediyor. Bu projelerin yüzde 75'inin aktif bileşen sınıfındaki ilk molekül veya yeni bir tedavi alanında olması hedefleniyor. Bu projelerin yüzde 50’den fazlası ise çığır açma potansiyeline sahip. İnsan Sağlığı alanındaki Ar-Ge çalışmalarında ağırlıklı olarak kardiyovasküler ve metabolik hastalıklar, onkoloji, solunum yolu, immünoloji, merkezi sinir sistemi hastalıkları ve retina sağlığına odaklanılıyor.
Hayvan Sağlığı – yüksek rekabetçi bir pazarda güçlü performans
Boehringer Ingelheim, Hayvan Sağlığı alanında da en büyük veteriner aşıları ve ilaç sağlayıcılarından biri olarak büyükbaş ve pet segmentlerinde güçlü bir varlığa sahip bulunuyor. Hayvan Sağlığı, 2020 yılında son derece rekabetçi bir pazarda güçlü performans sergileyerek 4,12 Milyar Euro net ciro ve önceki yıla kıyasla ve kur etkilerine göre ayarlanmış olarak yüzde 5 büyüme kaydetti. Pet antiparazitik segmentleri özellikle başarılı bir gelişme göstererek beklentileri aştı.
Biyofarmasötik Fason Üretim - Sektörün önde gelen tedarikçileri arasında
Hem kendi portföyü hem de sektörü için lider biyofarmasötik üreticilerinden biri olan Boehringer Ingelheim; biyofarmasötik alanında 2020 yılında önceki yıla göre yüzde 6,6 artışla (kur etkilerine göre ayarlanmış olarak) 837 Milyon Euro net ciro elde etti. En büyük 20 ilaç şirketinin ve yenilikçi biyoteknoloji firmalarının yüzde 60'ı Boehringer Ingelheim BioXcellenceTM markasıyla bilinen Biyofarmasötik Fason Üretim işinin müşterileri arasında yer alıyor.
2021 beklentisi: Boehringer Ingelheim net cirosunda önceki yıla kıyasla bir miktar artış bekliyor
Boehringer Ingelheim, 2021’deki finansal sonuçlarının COVID-19 pandemisinin devam etmesinden ve pek çok büyük pazarda artan fiyat baskısıyla sektörde işlerin giderek zorlaşmasından etkileneceğini tahmin ediyor. Şirket, onaylı aşıların ve halen onay sürecindeki diğer ilaçların COVID-19 pandemisinin yayılmasını önlemeye yardımcı olacağı varsayımından hareketle reçeteli ilaç pazarının genelinde güçlü büyüme bekliyor. Boehringer Ingelheim, 2021 için net cirosunda önceki yıla kıyasla bir miktar artış öngörüyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.