BUDAK: “ ESNAFA HİBENİN ADI VAR, KENDİ YOK”
“ESNAF YANGININ ORTASINDA HÜKÜMET SEYREDİYOR” CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen kira desteği ve hibeye ilişkin desteklere esnafın erişmekte güçlük çektiğini söyledi. Konuya...
“ESNAF YANGININ ORTASINDA HÜKÜMET SEYREDİYOR”
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen kira desteği ve hibeye ilişkin desteklere esnafın erişmekte güçlük çektiğini söyledi. Konuya ilişkin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Budak, “Devlet esnafın dükkanını ne açtırdı ne de esnafa sahip çıktı. Çok sayıda esnaf vatandaşımızdan gelirlerini kaybettikleri halde devletin verdiği cüzi desteğe bile ulaşamadıklarına yönelik şikayetler alıyoruz. Hem geç hem kısıtlı destek verdiler hem de bu desteklere erişimi dahi sıkıntılı hale getirdiler. Bütün yurtta her kesimden esnaf tam yangının ortasında. Pandemi esnafı kavurdu, hükümet de buna seyirci kaldı. Esnafa hibenin adı var, kendi yok” dedi.
Budak önergede şu ifadelere yer verdi:
“Covid-19 salgınından olumsuz etkilenen esnaflarımıza yönelik; 3323 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, 23 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Karar ile salgından etkilenen kesime aylık bin lira olmak üzere toplamda üç bin lira doğrudan gelir desteği ile üç ay boyunca büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde aylık 500 lira kira desteği verilmesi hükme bağlanmıştır.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 20 Ocak 2021 tarihinde gelir kaybı desteklerinin, 27 Ocak 2021 tarihinde de kira desteklerinin ödenmeye başladığını duyurmuştur. Bakan ayrıca esnaf ve sanatkarlara yönelik gelir kaybı ve kira desteklerinde başvuru süresinin 31 Mart tarihine kadar uzatıldığını açıklamış ancak hibe almaya hak kazanan esnaf sayısı hakkında herhangi bir bilgi vermemiştir.
ANTALYA’DA ESNAF İNLİYOR
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin yaptığı açıklamaya göre, 87 bin 550 esnafın faaliyet yürüttüğü Antalya’da hibe alabilen esnaf sayısı yalnızca 22 bin 900’dür. Geçen yıla göre gelen yabancı turist sayısının yüzde 78 azaldığı Antalya’da her dört esnaftan yalnızca biri hibe desteklerinden faydalanabilmiştir. Birçok esnaf gelirini kaybetmesine rağmen hibe başvurusunun reddedilmiş olmasından şikayetçidir. Cumhuriyet tarihinin en büyük krizini yaşayan Antalya esnafı inim inim inlemektedir.”
Budak, önergede şu sorulara yanıt aradı:
“Pandemi nedeniyle verilen gelir kaybı ve kira desteklerine kaç esnaf başvurmuştur? Bu başvurulardan kaçı olumlu sonuçlanmıştır? Bakanlığınız tarafından hibe alacağı açıklanan 133 faaliyet kolu hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Bu faaliyet kollarından hangileri için kaç esnafa destek sunulmuştur? Hibe desteği alan esnafın illere göre dağılımı nasıldır? Başvurusu kabul edilip sonrasında herhangi bir nedenle ödemesi iptal edilen esnaf var mıdır? Varsa illere göre sayıları nedir? Gelir kaybı ve kira destekleri, Ocak, Şubat ve Mart ayları için ödenecektir. Başvuruların 31 Mart’a kadar uzatılması ne anlama gelmektedir? Ödenen gelir kaybı ve kira desteklerinden herhangi bir vergi kesintisi yapılmakta mıdır? Yapılan hibe ödemelerinden esnafın borçları nedeniyle el konulan ödemeler olmuş mudur?”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.