Bugünün dijital yetenekleri Türkiye’de yetişiyor

Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, nitelikli iş gücü yetiştirmek ve gençleri kariyer yolculuklarında desteklemek amacıyla yürüttüğü “Bugünün Dijital Yetenekleri” programı ile çocuk ve gençleri kodlama becerileriyle güçlendiriyor.

Yayınlanma:
Bugünün dijital yetenekleri Türkiye’de yetişiyor

Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, nitelikli iş gücü yetiştirmek ve gençleri kariyer yolculuklarında desteklemek amacıyla yürüttüğü “Bugünün Dijital Yetenekleri” programı ile çocuk ve gençleri kodlama becerileriyle güçlendiriyor. SAP tarafından, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), Injaz Al -Arab, ReBootKamp (RBK) ve Re: Coded iş birliği ile 2016 yılında başlatılan Bugünün Dijital Yetenekleri girişimi, toplam 14 ülkede 77 bin çocuk ve genci kodlama ile tanıştırdı. Projenin yeni hedeflerini duyurmak için düzenlenen ‘Kodlamaya Yolculuk’ etkinliğine katılan SAP Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Murat Benlidayı, kodlama eğitimleriyle Türkiye’de 3000 gence daha ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Hızla dijitalleşen Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nde (MENA) hayata geçirilen kodlama girişimleri, genç işsizliğinin azalmasına yardımcı olurken yeni kariyer fırsatlarının da önünü açıyor. “Dünyayı daha yaşanılır kılmak ve insan hayatını iyileştirmek” vizyonuyla kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarına devam eden SAP, 2016 yılından bu yana “Bugünün Dijital Yetenekleri”  programını yürütüyor. SAP, Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR), Injaz Al -Arab, ReBootKamp (RBK) ve Re: Coded iş birliği ile hayata geçirilen ve 2016 yılında ilk duyurusu İstanbul’daki Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi’nde yapılan Bugünün Dijital Yetenekleri programı, 14 ülkede toplam 77 bin, Türkiye’de ise 8654 çocuk ve genci kodlama ile tanıştırdı.

5 Ekim Salı günü SAP Türkiye’nin ev sahipliğinde sanal olarak düzenlenen Kodlamaya Yolculuk etkinliğinde “Bugünün Dijital Yetenekleri” programıyla ilgili detaylar ve hedefler paylaşıldı. SAP Global Kurumsal Sosyal Sorumluluk Başkanı Alexandra Van Der Ploeg’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte; Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, SAP Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Murat Benlidayı, Genç Başarı Eğitim Vakfı Türkiye Başkanı Çelik Ören, Genç Başarı Eğitim Vakfı ve Batı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Temsilcisi Songül Susar ve öğrenci temsilcilerinin katılımıyla bir panel düzenlendi. Gazeteci Şule Güner’in moderatörlüğünde düzenlenen ‘Dijital Eğitim’ panelinde, çocuklara erken yaşta dijital becerilerin kazandırılmasının önemi ele alındı.

‘Teknoloji sınırları ortadan kaldırıyor’

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan SAP Global Kurumsal Sosyal Sorumluluk Başkanı Alexandra Van Der Ploeg teknolojinin sınırları ortadan kaldırarak insanları birleştirdiğine dikkat çekti:  “Pandemi ile birlikte birbirimizi daha çok önemsemeyi öğrendik. Karşılaştığımız bazı zorlukları birlikte aştık, birlikte güçlü olduğumuzu gördük. Çocuklarımızı daha farklı bir gelecek bekliyor. Onları bu geleceğe hazırlamak için verdiğimiz kodlama eğitimleri sadece kodlama bilgisini içermiyor; büyük resme baktığımızda bu eğitimler gençlere analitik düşünme becerisi kazandırıyor, onların problem çözme becerilerini geliştiriyor, yaratıcılık ve inovasyon anlamında potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı oluyor. Problem ne kadar büyük olursa olsun her zaman bir çözüm vardır. Bu çözümü hep birlikte bulacağız” dedi.

‘Türkiye’de yetenek havuzu oluşturmaya destek oluyoruz’

Bugünün Dijital Yetenekleri” programının ilk defa 2016’da İstanbul’daki BM Dünya İnsani Zirvesi’nde dünyaya duyurulduğuna dikkat çeken SAP Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Murat Benlidayı şunları söyledi: “Dijital geleceğin merkezinde insan yer alıyor. SAP olarak, insan kaynağının yetenek dönüşümü en çok önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Türkiye’ye baktığımızda, bugün genç ve teknolojiye ilgi duyan nüfusu ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri. Bu anlamda büyük bir potansiyeli de içinde barındırıyor  Biz de SAP olarak Türkiye’de bu potansiyelini olabilecek en iyi şekilde açığa çıkarmak için girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine, çocukların ve gençlerin 21. yüzyıl iş dünyasının talep ettiği dijital becerilerle donatılmasına ve yetenek gelişimine odaklanan projeler hayata geçiriyoruz. Bu projelerden en çok öne çıkanlardan biri de, 14 ülkede yürütülen Bugünün Dijital Yetenekleri Programı. Bu program ile 2016’dan bu yana toplam 77 bin, Türkiye’de ise yaklaşık 8654 çocuk ve genç kodlama eğitimi aldı. Türkiye’de kodlama eğitimleriyle önümüzdeki dönemde 3000 gence daha ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’de düzenlenecek istihdam odaklı eğitim kamplarına şimdiden 800'den fazla genç başvuru yaptı. Ocak 2022’ye kadar 1000 gence daha ulaşmayı amaçlıyoruz. Kodlama, çağımızın yeni ortak dili ve dünyada eğitim kurumlarında hızla müfredatlara giriyor. Bu dili öğrenen gençler bilgisayar programlamanın temel ilkelerini öğrenirken kendilerini geliştirerek geleceğin girişimcileri arasında kolaylıkla yer alabilecekleri bir eğitimle donatılıyorlar.  SAP olarak, teknoloji ve inovatif çözümlerimizle daha iyi bir gelecek için çalışırken, Türkiye için de yetenek havuzu oluşturulmasına destek oluyoruz”.

Genç Başarı Eğitim Vakfı Türkiye Başkanı Çelik Ören ise “Bölgedeki 14 ülkede 77 bin gence dokunan Bugünün Dijital Yetenekleri programı kapsamında SAP ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu girişim, JA Turkey – Genç Başarı Eğitim Vakfı olarak benimsediğimiz, gençlerin eğitimini ve geleceğini olumsuz etkileyen eksikliklerin giderilmesine odaklanan temel değerlerimizi yansıtıyor. COVID-19, küresel dijital ekonomiye uyum sağlamak için yeterli donanıma sahip olmayan gençlerin teknik dönüşümünü büyük ölçüde etkilediği için bu konu daha acil hâle geldi. 2020 yılında SAP ile iş birliği yaparak 32.000 öğrenciyi temel kodlama becerileriyle tanıştırdık. Gençlerin gelişimi için gerekli becerilere, kaynaklara ve ağlara sahip olmalarını sağlamak amacıyla bu yolculuğa devam etmeyi ve mümkün olduğunca çok gence ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Genç Başarı Eğitim Vakfı ve Batı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal da yeni dünya düzenine ve  dijital ekonomiye    SAP’nin Bugünün Dijital Yetenekleri programı gibi eğitim programlarıyla adapte olunabileceğini söyledi.

‘En önemli hedef fırsat eşitliği’

Panelin konuşmacıları arasında yer alan Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür ise şunları söyledi: “Pandemi hepimiz için hüzünlü olsa da önemli fırsatlar oluşturdu. Dijital eğitim de bu fırsatlardan biriydi. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu süreçte hızla harekete geçerek dijital eğitim platformu EBA’yı oluşturduk. Çocuklarımızın kendilerini geliştirmeleri, dijital içeriklerle teknik becerilerini artırmaları ve yeteneklerini dünyaya açmaları için dijital eğitim çok önemli bir araç. Eğitimde en önemli hedefimiz topyekûn fırsat eşitliği sağlamak. Dijital eğitimin tabanını genişleterek bu eşitliği sağlamak mümkün. Milli Eğitim Bakanlığı olarak hem yüz yüze hem de dijital eğitim imkânlarını harmanlayacağımız önemli çalışmalar yürütüyoruz”. 

Bugünün Dijital Yetenekleri programı kapsamında SAP Türkiye’nin gönüllü çalışanlarından eğitim alan öğrencilerinin genelde dezavantajlı bölgelerden gelen çocuklar olduğunu söyleyen Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Temsilcisi Songül Susar ise “Onların potansiyellerini görüyor, öğrencilerimizin de kendi potansiyellerini keşfederek ortaya çıkarmalarını istiyoruz. Genç Başarı Eğitim Vakfı, SAP Türkiye gönüllüleri ve öğrencilerimiz arasında güzel bir köprü kurdu ve çalışmalarımızın ilkokul seviyesine inmesini sağladı” dedi.

Üniversiteden mezun olduktan sonra Bugünün Dijital Yetenekleri programı kapsamında eğitim alan ve şu an Front-end Developer (Arayüz Geliştirici) olarak kariyer yolculuğuna devam eden Tarkan Mansuroğlu, “Re:coded’un programına katılmadan once üniversiteden henüz mezun olmuştum. Finans okudum ve eğitimim çoğunlukla teorikti. Pandemi başlayınca ve koşullar değişince biraz daha erken hareket etmeye karar verdim. Öncesinde de internetten bulduğum videolarla, pdf kitaplarla yazılımı öğrenmeye çalışıyordum. Yazılım dünyası o kadar geniş ki birinin size ışık tutması lazım. Re:coded’a şans eseri denk geldim ve ilk gördüğümde inanamadım. Çok büyük partnerleri ve network’leri vardı.Gerçekten böyle bir eğitim olabilir mi diye inanmakta zorluk çektim. Kısa bir süre sonrasında eğitime başladık. 5 ay sonunda bu eğitimle hayatım değişti. Bize iş piyasasında talep olan becerileri aktardılar ama aslında o becerileri artırırken öğrenmeyi de öğrettiler. Artık daha özgür ve güçlü olduğumu düşünüyorum” dedi.

Katıldığı eğitimler sonrasında Front-end Developer olarak çalışmaya başlayan Emre Erdem de, “Üniversitede okurken interneti daha ziyade oyun alanı olarak görüyorduk.  Daha sonra internet, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Birçok konuda eğitim gördük. Ancak bu eğitimler biraz bireysel kaldı. O yüzden üniversiteden mezun olduğumuz zaman zorlandık. Çevremde, Kapadokya’da benzer bir kariyeri kovalamış, deneyimi olmuş çok fazla insan bulamıyorduk.  Staj için mail attığımda da hiç geri dönüş olmuyordu. Re:coded’la aldığım eğitimler farklıydı. Bizden bazı soruları araştırmamız, öğrenmemiz, derse katılmamız isteniyordu. Kendimiz geliştiriyorduk. Uygulama kısmına geldiğimizde ise eğitmenlerimiz bize yardımcı oluyordu. Tarkan’ın söylediği gibi bize nasıl öğrenilebileceğini öğrettiler. İnterneti doğru kullanmayı öğrendiğimizde her şeyi kendimiz öğrenebileceğimizi öğrendik” diyerek eğitimlerle değişen hayatını katılımcılarla paylaştı. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet