Çin, yapay zeka aracılığıyla Ay’da 109 bini aşkın krater saptadı
Bu iki uydunun verileri, yapay zeka yoluyla değerlendirilip yorumlandı. Bu Ay misyonları 10 yıldan fazla bir zaman önce gerçekleştirildi ancak ilgili bilim insanları, verileri hala inceliyor ve yeni bulgulara ulaşıyor. Araştırmalara...
Bu iki uydunun verileri, yapay zeka yoluyla değerlendirilip yorumlandı. Bu Ay misyonları 10 yıldan fazla bir zaman önce gerçekleştirildi ancak ilgili bilim insanları, verileri hala inceliyor ve yeni bulgulara ulaşıyor. Araştırmalara ilişkin "nature.com" sitesinde verilen bilgilere göre, yapay zeka sayesinde tam olarak 109 bin 956 adet krater belirlenmiş durumda. Bu sayı, dünyamızın uydusu üzerinde daha önce belirlenmiş krater sayısının bir düzine katı kadar.
Araştırmacılar, kraterlerini inceleyerek Ay’ın oluşum süreci ve ilk dönemleri ile ilgili bilgi edinmeye çalışıyor. Bu kraterlerin oluşma geçmişi, bilimcilerin deyişiyle, dünyamızdaki fosillerin Ay’daki eşdeğeri. Öte yandan bunlar yalnızca Ay yüzeyinin belirleyici özellikleri olmanın ötesinde güneş sistemi konusunda da özel bilgiler sağlıyor. Bilimci insanları, şimdi krater varlığını ve onun tahmini yaşını otomatik olarak belirleme problemi üzerinde çalışıyor. Ayrıca kraterler Ay yüzeyinde hiç değişikliğe uğramıyor; çünkü orada atmosfer yok.
Kraterler Ay’ın geçmişine ilişkin önemli bir veri bütünü sağlıyor. Önceleri kısıtlı sayıda bilinen Ay kraterleri, Ay’a gönderilmiş araçların sağladığı verilerle adım adım çoğalıyor ve oluşum dönemleri daha isabetle saptanıyor. Yapay zeka yoluyla bunların büyüklük ve yaşları daha iyi hesaplanıyor. Yeni veriler, Ay yüzeyinin, şimdi daha önce yapılabilmiş olanlardan çok daha doğru ve ayrıntılı bir haritasını ortaya koyma olanağı verecek.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.