Dijital Dönüşüm Tehdit Değil Fırsat Olarak Görülmeli
Hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru olan dijital dönüşümün insanlar için bir tehdit unsuru olmadığını ifade eden CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, bu dönüşüme bağlı olarak emek gücü yerine yaratıcılığın ön planda olacağı yepyeni iş modellerinin ortaya çıkacağına dikkat çekti.
Hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru olan dijital dönüşümün insanlar için bir tehdit unsuru olmadığını ifade eden CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, bu dönüşüme bağlı olarak emek gücü yerine yaratıcılığın ön planda olacağı yepyeni iş modellerinin ortaya çıkacağına dikkat çekti. Dijital dönüşümün başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve insanların farklı alanlarda uzmanlaşması için özellikle fabrikalardaki makinelerin kesintisiz haberleşmesi gerektiğini söyleyen Bizel, CLPA’nın en yeni teknolojisi olarak bu noktada devreye giren CC-Link IE TSN’nin Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden faydalanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıktığını ve üretimde kesintisiz haberleşmeye olanak sağladığını belirtti.
Başta yapay zekâ, nesnelerin interneti, robotik otomasyon, 5G teknolojisi ve siber güvenlik olmak üzere yeni teknolojiler hayatımızın her alanında etkin bir rol oynuyor. Dijital dönüşümün yaşamı kolaylaştırmaya yardımcı olduğunu söyleyen CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, bu dönüşümün insanların işini elinden alacak bir tehdit unsuru olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi. Aksine dijital dönüşümün bir fırsat olduğunu belirten Bizel, emek gücünün yerine insanların yaratıcı düşüncelerini ortaya koyabilecekleri yepyeni iş yapış modellerinin oluşacağını ifade etti.
Sanayi 4.0'ın önceliği insan kaynağı
Günümüzde insanların dijital dönüşüme ayak uydurabilmesi için bir kültürün yaratılması gerektiğini söyleyen Bizel, “Dijital dönüşümü sadece teknolojik dönüşüm gibi algılamamak, kurum ve kuruluşların insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında gerçekleştirmesi gereken bütüncül bir dönüşüm olarak düşünmek gerekiyor. Bu noktada Sanayi 4.0’ın en öncelikli ve hassas unsurlarının başında insan kaynağı geliyor. Özellikle genç ve dinamik bir nüfusa sahip ülkemizde, geleceği inşa edecek gençlerimizi Sanayi 4.0’ın gereksinimleri doğrultusunda yetiştirmemiz son derece önem kazanıyor. Böylelikle yeni dünya düzeninin farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek iş gücüne sahip olma fırsatını değerlendirebilir ve oluşan yeni iş olanaklarıyla gençlerimize istihdam imkânı sunarak ekonomiye katma değer sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.
Fabrikalarda kesintisiz iletişim sağlayan teknoloji
Dijital dönüşümün en temel unsurunun endüstriyel haberleşme olduğunu söyleyen Bizel, “Sanayi 4.0'ın gereklerini hayata geçirmek ve başarılı bir dijital dönüşüm gerçekleştirmek için fabrikalarda robotlar dahil tüm makine ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı ve kesintisiz bir şekilde haberleşmesi kritik önem taşıyor. Dijital fabrikalarda pek çok veri, çok sayıda cihaz tarafından gerçek zamanlı olarak oluşturularak süreçlerin şeffaf bir şekilde görüntülenmesini sağlamak üzere paylaşılıyor. Bu sürecin başarısında endüstriyel haberleşme sistemlerinin bant genişliği büyük önem taşıyor. CLPA’nın en yeni teknolojisi olarak bu noktada devreye giren CC-Link IE TSN, Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıkıyor. Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisi aynı zamanda işletmelerin süreçlerinin iyileştirilmesine ve rekabet gücünün arttırılmasına katkıda bulunuyor. Farklı teknolojilerle birlikte kullanıldığında ise fiziksel ve sanal makinelerin performansına ilişkin yüksek kalitede gerçek bilgilerin aktarılması için verimli ve güvenilir bir ağ görevi görerek son derece doğru ve duyarlı bir gerçek zamanlı dijital ikiz oluşturma imkânı tanıyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.