Dünya Epilepsi Günü / Toplumun Yüzde 60'ı Epilepsili Bireylerden Rahatsız
TESD’DEN DÜNYA EPİLEPSİ GÜNÜ’NDE ÖN YARGILARLA HEP BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI TOPLUMUN YÜZDE 60’I EPİLEPSİLİ BİREYLERDEN RAHATSIZ OLUYOR! UZUN LAFIN KISASI EPİLEPSİ DEĞİL ÖN YARGILAR ZARAR VERİYOR EPİLEPSİ İÇİN BAK FARKINDALIK KAMPANYASININ GÖNÜLLÜ ELÇİSİ OYUNCU FURKAN ANDIÇ OLDU 14 Şubat Dünya Epilepsi Günü kapsamında Türk Epilepsi ile
TESD’DEN DÜNYA EPİLEPSİ GÜNÜ’NDE ÖN YARGILARLA HEP BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
TOPLUMUN YÜZDE 60’I EPİLEPSİLİ BİREYLERDEN RAHATSIZ OLUYOR!
UZUN LAFIN KISASI EPİLEPSİ DEĞİL ÖN YARGILAR ZARAR VERİYOR
EPİLEPSİ İÇİN BAK FARKINDALIK KAMPANYASININ GÖNÜLLÜ ELÇİSİ OYUNCU FURKAN ANDIÇ OLDU
14 Şubat Dünya Epilepsi Günü kapsamında Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek, toplumun yüzde 60’ının çevresinde epilepsi hastası bireylerin olmasından rahatsızlık duyduğunu bildirerek epilepsi hastalarının karşılaştıkları ön yargıların hastalığın ötesinde bir zarar verdiğine dikkat çekti. Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının bu yıl gönüllü elçisinin oyuncu Furkan Andıç olduğunu belirten Prof. Dr. Bebek, “Uzun lafın kısası epilepsili bireyler okuyabilir, çalışabilir, iş hayatında başarılı olabilir, evlenebilir ve çocuk sahibi olabilir” dedi
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, 14 Şubat Dünya Epilepsi Günü kapsamında yaptığı açıklamada, epilepsinin sağlıklı bir yaşam sürmeye engel olmadığına, epilepsi hastalarının ve hasta yakınlarının hastalıktan daha çok toplumsal ön yargılarla mücadele etmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti.
Türkiye’de 1 milyon epilepsi hastası yaşıyor
İnsan beyninin yaklaşık 100 milyar hücreden oluşan ve bilgisayarlarla bile karşılaştırılamayacak kadar karmaşık ama bir o kadar da eşsiz bir işleyişe sahip olduğunu bildiren Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek, “Halk arasında ‘sara hastalığı’ olarak da bilinen epilepsi, kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkar. Tüm dünyada nörolojik hastalıklar arasında en sık görülen epilepsi, çoğunlukla aralıklı nöbetler ya da krizler halinde seyrediyor. Ülkemizde yaklaşık 1 milyon epilepsili birey yaşıyor ve hastaların yaklaşık yüzde 70’inin nöbetleri kontrol altında” diye konuştu.
#UzunLafınKısası ‘Epilepsi İçin Bak’manın zamanı
Ülkemizde çevresinde epilepsi hastası bireylerin olmasından rahatsızlık duyanların oranının maalesef yüzde 60 gibi çok yüksek bir oranda olduğunu açıklayan Prof. Dr. Nerses Bebek, bu yıl altıncı yılına giren Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasıyla bu ön yargıların üzerine gittiklerini vurguladı. Bu güne kadar toplum nezdinde geçmişe dayanan kemikleşmiş yanlış inanışları yıkmak için birçok çalışma yaptıklarını aktaran Prof. Dr. Bebek, toplumun bilinçlenen her bir ferdine bu konuda önemli görevler düştüğünü hatırlattı. Prof. Dr. Bebek sözlerine şöyle devam etti: “UCB Pharma’nın koşulsuz desteğiyle hayata geçirilen Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının bu yılki ana söylemini ‘Uzun Lafın Kısası’ olarak belirledik. #UzunLafınKısası epilepsi hastaları okuyabilir, çalışabilir, iş hayatında başarılı olabilir, evlenebilir ve çocuk sahibi olabilir.”
Ünlü Oyuncu Furkan Andıç’tan anlamlı destek
Epilepsi için Bak farkındalık kampanyasını toplumdaki ön yargılar ortadan kalkıncaya kadar sürdürmeyi hedeflediklerini açıklayan Prof. Dr. Bebek, bu yıl kampanyaya ünlü oyuncu Furkan Andıç’ın gönüllü destek verdiğini belirtti. Prof. Dr. Bebek, “Furkan Andıç’a duyarlılığından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Gençlerin örnek aldığı, toplumun her kesiminin ilgiyle takip ettiği ünlü oyuncumuzun katkısıyla Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyamızın çok daha geniş kitlelere ulaşacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Sen de gönüllü farkındalık elçisi olabilirsin
Herkesin epilepsi farkındalığına katkı sunabileceğini söyleyen Prof. Dr. Bebek, “Bu konuda duyarlı olan herkesi Epilepsi İçin Bak Instagram sayfasında yer alan #MorGözlük filtresi ile çekecekleri kendi fotoğraflarını, farkındalık mesajları, #EpilepsiİçinBak ve #UzunLafınKısası etiketleriyle birlikte paylaşmaya ve gönüllü epilepsi farkındalık elçisi olmaya davet ediyoruz” dedi.
Epilepsi deprem gibidir
Otobüste, metroda, okulda ya da iş yerinde epilepsi nöbeti geçiren bir bireyle karşılaşabileceğimizi ancak ülkemizde her 2 kişiden birinin epilepsi nöbeti geçiren hastaya nasıl müdahalede bulunacağını bilmediğini söyleyen Prof. Dr. Nerses Bebek şunları paylaştı: “Epilepsi deprem gibidir ne zaman ve ne şiddetle geleceğini bilmek mümkün değildir. Epilepsi nöbeti geçiren bireylere nasıl müdahale etmemiz gerektiği konusunda en temel bilgileri bilmek hastanın yaralanmasını, aynı zamanda bizim de ona zarar vermememizi engelleyebilir.”
Epilepsi nöbeti geçiren hastaya soğan koklatmayın!
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek epilepsi nöbeti geçiren hastalara ilk müdahalenin nasıl yapılması gerektiğini 10 başlıkta özetledi:
1. Mutlaka sakin olun, hastada bir şuur kaybı olabilir, hastayı güvenli bir ortama oturtun ya da mümkünse güvenli bir yere yatırın.
2. Ağzı kapalıysa, dişlerini sıktıysa açmaya çalışmayın. Dişlerinin arası açıksa; kazağınızın kenarı, tahta kaşığın ucu, çantanızın ya da kemerinizin deri kısmı gibi hastanın dişlerine zarar vermeyecek bir maddeyi dişlerinin arasına boğazını tıkamadığınızı kontrol ederek yerleştirin.
3. Hastanın bilinçsiz olduğunu unutmayın ve hareketlerini durdurmaya veya engellemeye çalışmayın.
4. Etrafında kendisini yaralayabilecek ucu sivri veya sert eşyalar varsa yanından uzaklaştırarak hastayı koruyun.
5. Gözlük takıyorsa gözlüğünü çıkartın. Üzerinde kravat, kemer gibi sıkı giysileri varsa giysilerini gevşetin.
6. Rahat nefes alması için yana doğru yatırıp ağız salgılarının dışarı akmasını sağlayın.
7. Nöbet sırasında; ilaç veya su içirmeye çalışmayın.
8. Nöbet sırasında nefes almakta zorlanan hastaya soğan ya da kolonya koklatmayın.
9. Sıklıkla nöbet sonrasında kişi yorgun, ne yaptığını bilemez haldedir, dolayısıyla bu aşamada elinizden geldiğince sakin ve güven verici olun.
10. Nöbet sırasında bireyin hareketlerini dikkatli izleyip doktor ve hasta yakınlarına bilgi verin. Nöbetin video kaydının alınması doktorun teşhis ve tedavi yöntemini belirlemesinde işini çok kolaylaştırır, o sırada video kaydı alma şansınız varsa hasta mahremiyetine dikkat ederek kayda alıp sağlık profesyonelleriyle paylaşın.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.