Dünyada Yangın Kaynaklı Ölümlerin Yüzde 80’inin sebebi duman zehirlenmesi

​Amerikan NFPA ( Milli Yangın Koruma Birliği ) 2015 yılı yayınlanmış istatistiklerine göre; 2015 yılında 1 milyon 345 bin 500 yangın meydana gelmiştir. Yangın nedeniyle meydana gelen ölümlerin yüzde 80’inin sebebi ise duman...

Yayınlanma:
Dünyada Yangın Kaynaklı Ölümlerin Yüzde 80’inin sebebi duman zehirlenmesi

​Amerikan NFPA ( Milli Yangın Koruma Birliği ) 2015 yılı yayınlanmış istatistiklerine göre; 2015 yılında 1 milyon 345 bin 500 yangın meydana gelmiştir. Yangın nedeniyle meydana gelen ölümlerin yüzde 80’inin sebebi ise duman zehirlenmesidir.

İstanbul Fuar Merkezi’nde 4 gün boyunca gerçekleşen 11’nci Uluslararası Ahşap, Çelik, Endüstriyel, Otomatik Kapı ve Kapı Yan Sanayi İhtisas Fuarı’nda TÜYAK (Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı / Yangından Korunma Derneği)’nin katkılarıyla gerçekleşen ‘Yangına Dayanıklı Kapılarda Mevzuat, İmalat, Montaj ve Kontrolleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler’ konulu seminer de yangın kapıları masaya yatırıldı. Sektörün tüm taraflarının bulunduğu seminer de ortaya çıkan bazı verilere göre; Türkiye’de de durum çok farklı değil. Ülkemizde güvenlik açıklarından kaynaklı çıkan yangınlarda can kayıplarının yüzde 79’unun duman zehirlenmesinden olduğu öngörülüyor.

Demos Fuarcılık organizasyonunda gerçekleşen 11’nci Uluslararası Ahşap, Çelik, Endüstriyel, Otomatik Kapı ve Kapı Yan Sanayi İhtisas Fuarı, 05-08 Ocak 2017 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde büyük ilgi gördü. Katılımcısına ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan, dünyanın en büyük kapı ticareti platformu olan Fuar, son günlerde ülkemizde güvenlik açıklarından kaynaklı yaşanan yangınların önüne geçilmesine katkı sağlayacak birçok alternatif sundu. Sektör profesyonelleri kadar son tüketicinin de ilgi gösterdiği Fuarı, yaklaşık 8 bin kişi ziyaret etti.

Yangın Güvenliğinde Kapıların Rolü Çok Büyük

İnsan hayatını ve kurumların devamlılığını sağlama anlamında kapı güvenliğinin çok önemli olduğunu söyleyen TÜYAK (Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı / Yangından Korunma Derneği) Başkanı Hikmet Akın; “Vakıf olarak güvenliğin önemli bir alt başlığı olan ‘Yangın Güvenliği’nin sorgulandığı her yerde var olmak istiyoruz. Özellikle yakın tarihlerde yaşadığımız acı örnekleri de düşündüğümüzde, ülkemiz adına bu anlamda yapılan çalışmalara çok ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz. Bir yapının tasarımından başlayan, o yapı yaşadığı sürece yangın güvenliğinin hayati bir önceliğe sahip olduğu gerçeği kaçınılmaz. Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğimizin ilgili maddelerinde kapı sözcüğüne tam 161 kere yer verildiğini düşündüğümüzde, bir binanın en önemli parçalarından olan kapının yangın güvenliğindeki rolü tartışılmaz” dedi.

Kapının standartlara uygun üretilmiş olmasının yanı sıra, doğru yerde doğru konumlanmış olması, montajının standartlara uygun yapılmasının öneminin altını çizen Akın; “Son teknoloji ile üretilmiş ve yüksek güvenlikli bir yangın kapısının poliüretan köpük birleştirici madde ile montajının yapılması, temelde var olan bütün güvenlik unsurlarını tehlikeye atıyor. Kapının konumu kadar diğer uygulama süreçlerinin de güvenliğin olmazsa olmazı olduğunu belirtmek isterim. TÜYAK olarak bizim en hassas mesajımız; güvenliğin her aşamasında vazgeçilmez bütün olmasıdır. Bu çalışmaların daha güvenli kapılara ve yarınlara umut olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

2015 Yılında Maddi Kayıp 14,3 Milyar Dolar

Amerikan NFPA ( Milli Yangın Koruma Birliği ) 2015 yılı yayınlanmış istatistiklerine göre; 2015 yılında gerçekleşen yangınlardan kaynaklı ortaya çıkan maddi kaybın 14,3 Milyar Dolar olduğunun altını çizen Yangın Danışmanı Ali Kuralay; “2015 yılında 1 milyon 345 bin 500 yangın meydana gelmiştir. Çıkan yangınların 501 bin 500 adedi bina yangınıdır.  Bu yangınlarda 3 bin 280 kişi ölmüş, 15 bin 700 kişi yaralanmıştır. Yangın nedeniyle meydana gelen ölümlerin sebebi büyük ölçüde duman zehirlenmesidir. Türkiye için elimizde henüz böyle istatistik yok. Fakat ülkemizde de güvenlik açıklarından kaynaklı çıkan yangınlarda can kayıplarının yüzde 79’unun duman zehirlenmesinden olduğu öngörülüyor ” dedi.

Yangından korunmanın yollarını öncelikle son tüketiciye anlatmanın çok büyük önemi olduğunu söyleyen Kuralay; “Yangına karşı alınacak pasif koruma tedbirleri ve aktif söndürme tedbirleri hepimizin bilmesi gereken kavramlardır. Özellikle aktif söndürme tedbirleri ülkemizde en çok ağırlık verilen ve yatırım yapılan tedbirlerdendir. Ancak Pasif Koruma Tedbirleri çok daha önemlidir ve çok daha ucuzdur. Bu tedbirler yangın ve dumanın bina içinde yayılmasını önleyen ve dolayısıyla insanların tahliyesi için zaman kazandıran ve söndürme için itfaiye geldiğinde yangın büyümeden müdahale imkânı veren ve hasar ile zayiatı minimize eden tedbirlerdir. Yangın Dayanımlı Kapılar bu tedbirlerin en önemli unsurudur. Bu kapılar yangın ve dumanın bina içinde bir bölümden diğerine geçişini öngördükleri süre ( 30 Dk. - 120 Dk.) arasında engellerler. Nerede kaç dakikalık kapı kullanılacağı yönetmeliğimizde mevcuttur” dedi.

Diğer önemli bir hususunda bina içinde mekanik ve elektrik tesisatının geçtiği yatay ve düşey boşlukların uygun sertifikalı test edilmiş sistem uygulamaları ile izole edilmesi olduğunu söyleyen Kuralay; “Bu boşluklar bir yangında baca görevi yapar ve çok kısa sürede alev ve dumanı binanın her yerine taşır. Yangınlarda verilen zayiatların en önemli nedeni yapılarda bu pasif koruma önlemlerinin ihmal edilmesidir. Özellikle asma tavanlar bu eksiklikleri kapattığından kontrollerde gözden kaçmaktadır. Hâlbuki bu tedbirlerin maliyeti toplam yapı maliyetinin % 1 inden bile düşüktür'' şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet