ECB, PEPP ve TLTRO aracılığıyla pandemi teşviklerini uzattı

Avrupa Merkez Bankası, beklendiği gibi Pandemik Acil Satın Alma Programı’nı (PEPP) uzatarak toplam tahvil alım miktarını artırdılar ve TLTRO’lar aracılığıyla bankalara sağlanan ucuz ve uzun vadeli finansman imkanlarını da...

Yayınlanma:
ECB, PEPP ve TLTRO aracılığıyla pandemi teşviklerini uzattı

Avrupa Merkez Bankası, beklendiği gibi Pandemik Acil Satın Alma Programı’nı (PEPP) uzatarak toplam tahvil alım miktarını artırdılar ve TLTRO’lar aracılığıyla bankalara sağlanan ucuz ve uzun vadeli finansman imkanlarını da uzattı. Küresel ekonomiler açısından aşı beklentileri ve mali teşvik tartışmaları iç içe girmişken, Merkez bankalarının politikaları kriz şartlarına karşı ekonomiyi destekleme ve aşağı yönlü riskleri değerlendirmeye alma çerçevesinde şekillenmeye devam ediyor. Aşı kullanılmaya başlansa bile, ekonominin hasar tespit aşamasında toparlanmanın zaman alacağı, istihdamın düzelmesine kadar geçecek süreçte ekonomideki talebin eski normallere dönmesi için belli bir zaman geçeceği dönemde finansal koşullar alabildiğine gevşek bırakılıyor. Aşı, ilk etapta sağlık acil durumunu ortadan kaldıracak ve pandeminin hasarlarının etkileri ekonomik açıdan hissedilmeye devam edilecek.

ECB kararlarının ana hatlarına bakacak olursak;

·        PEPP 500 milyar EUR artırılarak 1.85 trilyon EUR'ya çıkarıldı ve en az Mart 2022 sonuna kadar 9 ay süreyle uzatıldı. Merkez bankası vadesi gelen PEPP tahvillerine en azından 2023'ün sonuna kadar yeniden yatırım yapacak.

·        ECB’nin pandemi öncesinde uyguladığı eski tahvil satın alma programı (APP), aylık 20 milyar EUR hızında devam edecek ve faiz oranlarının artmasından kısa bir süre öncesine kadar böyle devam edecek.

·        TLTRO-III banka kredilendirme programı 12 ay süreyle Haziran 2022’ye kadar uzatılacak. Bankaların borçlanabileceği toplam tutar, bankaların uygun kredi stokunun %50'sinden %55'ine çıkarıldı.

·        2021'de dört ek salgın acil durum uzun vadeli yeniden finansman operasyonu (PELTRO) sunulacak.

·        Bu yılın başlarında ilan edilen teminat kurallarının gevşetilmesi Haziran 2022'ye kadar uzatılacak.

·        Mevduat oranı %-0,5 olarak değişmeden kaldı.

·        Koronavirüs krizinde banka elindeki tüm enstrümanları kullanmaya hazır olacaktır.

Ekonominin yeniden artan enfeksiyon dalgasının etkisiyle küçülme döngüsüne girdiği bir ortamda, ECB finansal koşulları AB’li liderler 1,8 trilyon EUR’luk bir mali teşvik paketini de hazırlama aşamasındayken olabildiğince gevşetmiş durumda. Banka, kriz koşullarının acil durum programlarının süresine bakacak olursak en azından 2021’in tamamı için geçerli olmasını bekliyor. Toparlanma, salgının hız kaybetmesiyle beraber kayda değer bir şekilde hızlanacak olsa da, bu dönemde ekonomide ihtiyatlılık ilkesinin benimsenmesi önemli. Merkez bankaları, Fed de dahil olmak üzere, umutlarını tamamen mali teşvik ve aşıya bağlamadan politika adımlarını atıyorlar. Fed de muhtemelen, bu ayki toplantısında varlık alımları noktasında bir teknik ayarlama yaparak, mali teşviklerin tıkanma ihtimaline karşı kendini pozisyonlandıracak.

Ekonominin acil eylem planı gerektiren diğer sorunlarının başında EUR’nun son dönemlerdeki değerlenmesi görünüyor. Bununla alakalı olarak, EUR’nun fazla değerlenmesi küresel ticaretin pandemi krizinden, bölgesel ticaretin de Brexit belirsizliğinden dolayı hassas dengelerde olduğu bir ortamda ihracat yapma kabiliyetini azaltacak. Aynı zamanda güçlü EUR, ithalatı ucuzlatarak enflasyonu da aşağı itiyor ve talep görünümü enflasyona destek verecek kadar güçlü değil. Hatta deflasyon riski var. Bu ortamda, faiz oranlarında direkt ya da dolaylı bir hamle olanağı görmeyen ECB’nin hareketsiz kalması, gözleri Fed’e çevirecektir ve şu an iki Merkez bankasının genişlemesi birbirini kur hareketleri açısından nötrleyen bir etki yapıyor. Yine de şu konjoktürde ibre biraz daha zayıf USD’den yana olduğundan dolayı, ECB’nin hamlelerinin pariteyi gevşeme döngüsüne sokması şimdiki şartlarla zor görünüyor.

Lagarde, PEPP’in tamamının kullanılmayabileceğini söylüyor. Buna karşılık enflasyon öngörüleri olumsuz ve 2023’e kadar %2 altında kalması beklenen enflasyon, düşük faizlerin uzun zaman boyunca geçerli olacağını gösteriyor. Kurdaki gelişmelerin izlendiğini belirten Lagarde, güçlü EUR’nun deflasyonist risklerine bu aşamada sözel olarak değindi, Banka ise EUR’ua karşı direkt aksiyon alabilecek bir pozisyonda değil. Negatif faizleri daha da derinleştirmenin riskleri var çünkü. ECB, 2020 daralma beklentisini %8'den %7,3'e düşürdü. 2021 büyüme beklentisi %3,9 oldu. Daha önce 2021 için %5 büyüme beklentisi açıklanmıştı. 2020 enflasyon beklentisi %0,3'ten % 0,2'ye revize edildi. 2021 enflasyon beklentisi %1'de tutuldu.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet