Esnaf salgın psikolojisinden çıkıyor
‘Türkiye Geleneksel Kanalın Nabzı: REM Esnaf Barometresi’nin Temmuz 2021 dönemi sonuçları açıklandı.
‘Türkiye Geleneksel Kanalın Nabzı: REM Esnaf Barometresi’nin Temmuz 2021 dönemi sonuçları açıklandı. Rapora göre Temmuz döneminde salgının esnafın gündelik hayatını etkilemesi dramatik düşüş ile yüzde 13’e geriledi. Gündelik yaşamın canlanmasıyla esnaf kesimi salgın konusunda rahatladı
Türkiye’de geleneksel esnafın nabzını tutan REM Esnaf Barometresi Raporu, Temmuz 2021 dönemi sonuçları açıklandı. Rapora göre Temmuz döneminde salgının esnafın gündelik hayatını etkilemesi dramatik düşüş ile yüzde 13’e geriledi. Gündelik yaşamın canlanmasıyla esnaf kesimi rahatladı ve salgın psikolojisinden çıkmaya başladı.
Hayat canlandı, işler açıldı
Phygital perakende deneyimi sağlayıcısı REM People’ın CEO’su Bülent Peker, Temmuz ayı sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Kısıtlamaların kaldırılması ve havaların ısınmasıyla hayat canlandı ve esnafın işleri açıldı. Aşılamayla birlikte esnafın salgın psikolojisinden çıkmaya başladığını görüyoruz. Ancak vakaların artmaya başlamasıyla birlikte esnafta kötümser bir algı da oluşuyor.”
Her ay Türkiye temsili sağlanacak şekilde 1.500 noktada yapılan ziyaretlerle hazırlanan “REM – Esnaf Barometre: Türkiye Geleneksel Kanal Esnafının Nabzı” araştırma panelinin Temmuz’21 sonuç raporunda öne çıkan başlıklar ise şöyle oldu:
Şimdilik mutlular ama…
Esnaf şu an mutlu ancak geleceği düşünüyor. Haziran döneminden itibaren kısıtlamaların tamamen açılması ve havaların ısınmasıyla canlanan gündelik hayatın devam etmesi esnafın iş yapma durumunu devam ettirmesini sağladı. “Önceki döneme göre işlerim arttı diyenlerin oranı yüzde 38 ile neredeyse aynı seviyede kaldı. “Önümüzdeki dönemde işlerim artacak” diyenlerin oranı ise 6 puanlık düşüş ile yüzde 38’e geriledi. Son dönemde vakaların tekrar artış eğilimine girmesiyle birlikte kısıtlamaların tekrar geleceği endişesi oluştu.
Salgın psikolojisinden çıkmaya başladı
Esnafın genel yaşama dair düşünceleri incelendiğinde; bu zamana kadar esnafın en çok yakındığı konu olan salgının gündelik hayatı etkilemesi dramatik düşüş ile yüzde 13’e geriledi. Gündelik yaşamın canlanmasıyla esnaf kesimi en azından Temmuz döneminde salgın konusunda nispeten rahatlamış görünüyor.
Aşılıların oranı 19 puan arttı
Yurtdışından aşı tedarikinin artmasına bağlı olarak aşılama sürecinin hızlanmasıyla aşı olanların oranı önceki döneme göre 19 puan artışla yüzde 60’a yükseldi. Ancak aşı olmaya sıcak bakmayan yüzde 20 civarı kesim hala bu düşüncesini koruyor. Aşı olma oranı tüm yaş gruplarında artarken özellikle 44 yaş ve altındaki kesimde neredeyse 2 kat arttı. Önceki dönemlerde yüksek eğitim seviyesi kişilerde yüzde 37 ile düşük oranda olan aşı olma eğilimi, bu dönemde anlamlı seviyede artarak yüzde 57’ye çıktı.
Ekonomik beklentiler
Esnaf Barometre Genel Güven Endeksi 17,0 puan olarak gerçekleşerek önceki dönem ile aynı seviyede kaldı. Ancak geçen yılın aynı dönemine göre ise 3 puan düşüş gösterdi. Mevcut ekonomik durgunluğa ek olarak, son dönemde vaka sayılarının tekrar artmaya başlamasıyla birlikte önümüzdeki dönemlerde ekonominin tekrar olumsuz etkileneceğine yönelik beklenti hâkim.
Mevsimsel ürünler alıyorlar
İstanbul Belediyesi’nin yakın zamanda hizmete soktuğu uygulama olan Halk Bakkal noktası olma, yani İstanbul Kart ile alışverişin geçerli olması uygulaması incelendiğinde; İstanbul Geleneksel Kanal esnafının yüzde 5’inde Halk Bakkal uygulamasının geçerli. Bu noktalarda önceki dönemde olduğu gibi daha çok gazlı ve gazsız içecekler, atıştırmalık ürünler ve paket su kategorilerinde alışveriş yapılmaya devam ediliyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.