Gayrimenkul Sektöründe Kiralama ve Satışlarda Online Teknolojiler Ağırlık Kazanmaya Başladı
Gayrimenkul sektöründe dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte, kiralama ve satışlarda da online teknolojiler ağırlık kazanmaya başladı.
Gayrimenkul sektöründe dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte, kiralama ve satışlarda da online teknolojiler ağırlık kazanmaya başladı. Alıcıların yüzde 89’u kiralama ve satın alma araştırmalarını online olarak gerçekleştirirken, yüzde 86’sı ise konut fiyatlarını online olarak sorguluyor. Sanal turun yaygınlaşmasıyla birçok alım satımın fiziksel tura geçmeden tamamlanmaya devam edeceği öngörüsünü ortaya koyan bir çalışma gerçekleştiren TSKB Gayrimenkul Değerleme İzmir Şube Özel Projeler Departmanı, sektöre başta PropTech olmak üzere birçok teknolojik gelişmenin hakim olmaya başladığını, dijitalleşmeye uyum sağlayamayan firmaların ve kişilerin ise iş gücünde ve iş hacimlerinde düşüş görülebileceğini belirtti.
Değişen dünya koşullarında gelişen teknoloji ile birlikte gayrimenkul sektöründe, dijitalleşme, yapay zeka ve otomasyon gibi konular ön plana çıkmaya başladı. Konut alımlarında sanal turun artmasıyla birlikte kiralama ve satışların daha hızlı gerçekleşmeye başladığına ilişkin bir analiz gerçekleştiren TSKB Gayrimenkul Değerleme İzmir Şube Özel Projeler Departmanı, bu durumun gayrimenkul danışmanlarının iş gücünü azalttığını ortaya koydu.
Sanal turun yaygınlaşmasıyla birçok alım satımın fiziksel tura geçmeden tamamlanmaya devam edeceğini öngören çalışmaya göre, gayrimenkul kiralama ve satın alma yapan alıcıların, yüzde 89’unun araştırmayı online olarak yaptıkları, yüzde 86’sının ise konut fiyatlarını online olarak araştırdıkları belirtiliyor. Gayrimenkul sektöründeki teknolojik gelişmelerin, iş gücünde azalma yaratması öngörülürken, uygulamalara uyum sağlayamayan firmaların ise iş hacimlerinde düşüş yaratması bekleniyor.
“Sektörde inovasyonu hedefleyen Proptech uygulamaları artıyor”
Gayrimenkul sektöründeki en belirgin dijital gelişmelerden birinin Proptech uygulamalarının artması olduğu belirtilen çalışmaya göre “Gayrimenkul sektöründe inovasyonu hedefleyen bu kavram, 2014 yılında New York’ta ortaya çıkarak, pandemi sebebiyle günümüzde yaygınlığını artırdı. Önümüzdeki 5 yıl içinde teknolojik gelişmelerin en yoğun kullanılacağı alanların büyük veri ve veri analitiği olacağını düşünülüyor. Proptech teknolojileri, gayrimenkul sektöründe 3 temel alanda dönüşüm sağlıyor; akıllı gayrimenkul, paylaşım ekonomisi ve gayrimenkul fintech. Akıllı gayrimenkul, gayrimenkullerin işletilmesi ve yönetiminde kolaylık sağlamanın yanı sıra gayrimenkulün konumlu olduğu bölgeye yönelik verilere ulaşımı hızlandırıyor. Paylaşım ekonomisi, gayrimenkullerin farklı zamanlarda farklı kişiler tarafından kullanılmasını sağlıyor. Akıllı gayrimenkul, sektörde yaşanan arz talep dengesinin farklı dönemlerde sağlanamamasına yönelik uzun vadeli çözümler üretmesi ve geleceğe yönelik denge politikalarında doğru veriyi hızlı ve kolay şekilde sunabilme imkanı sunuyor. Arz talep verilerinin karşılaştırılarak yeni stokların oluşması ve nüfus yoğunluklarına göre yer seçiminin belirlenmesinde akıllı gayrimenkul teknolojileri ile kullanılması planlanıyor.”
“Gayrimenkul fintech dünyanın her yerinden gayrimenkul alımı sağlayacak”
Gayrimenkul fintech kavramının finansal açıdan gayrimenkul alımına yönelik kolaylık ve farklı seçenekler sunduğuna dikkat çeken çalışmada, “Gayrimenkul fintech’in, bitcoin gibi farklı dijital paralar ile dünyanın her yerinden gayrimenkul satın alımı hizmetini sunması bekleniyor. Gayrimenkul fintech, bankalarda otomasyona bağlı personel sayısının azalmasını, teknoloji çalışanlarının finans kurumlarına girmesini ve banka branşlarının dönüşmesini sağlıyor. Bu gelişmeler gayrimenkul sektöründe yer alan bina yönetimi, müşteri deneyimi, veri güvenliği ve gizliliği, performans verimliliği, satış ve kiralama gibi temel alanlarda kolaylık sağlıyor. Proptech uygulamaları ilan portalları, müşteri ilişkileri yönetimi, gayrimenkul satış ve kiralama, 360 derece sanal tur, değerleme hizmetleri, finansal hizmetler, ofis yönetimi servisleri, abonelik ve vergi borcu işlemleri, online tapu hizmetleri, 3D yazıcı ile inşaat gibi alanlarda kullanılmaya başlandı. Gayrimenkulde teknolojik gelişmelerin en önemli yansımalarından biri de alışveriş merkezlerinde ve yeni geliştirilecek karma projelerde görünüyor. Karma proje ve alışveriş merkezi yatırımcıları teknoloji ile araç yaya trafiğini, bölgeye ait demografik veri analizlerini, proje geliştirme maliyetlerini ve arsa kiralarını yakından takip ederek yatırımlarını bu yönde gerçekleştirebiliyor.”
“Tapu işlemlerinin online ortamdan gerçekleştirilmesi bekleniyor”
Gayrimenkul sektöründe teknolojiye en çok ihtiyaç duyulan alanlardan birinin de tapu alım satım işlemleri olduğuna vurgu yapan çalışmanın bu konudaki dikkat çekici araştırma ve öngörülerine göre, “Tapu alım satım işlemlerinin şehir dışından ve ülke dışından gerçekleştirilebilmesi planlanıyor. Pandemi dönemi ile birlikte gayrimenkul alım ve satımında imza aşaması dışında tüm işlemler online olarak gerçekleştirilmeye başladı. İmza aşamasının da online sisteme taşınarak tapu işlemlerinin tamamen online üzerinden gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Proptech uygulamalarının pandemi ile birlikte hız kazanmasıyla paralel olarak eleştiriler de artıyor. Eleştirilerin en belirgin 2 konuda olduğunu gözlemleniyor. Bunlardan ilki oluşturulan yoğun veri ağının siber saldırılara maruz kalması, ikincisi ise teknolojik hizmetleri etkin kullanamayacak paydaşların çağa ayak uyduramaması ve gayrimenkul sektörünün dışında kalması. Benzer eleştiriler teknolojinin hız kazandığı dönemde sanayi, tarım ve finans sektörlerine de yönelik yapılmış fakat buna yönelik önlemler geliştirilmişti. Geliştirilen önlemler ile sektöre veri güvenliği ve kalifiye paydaş sağlanarak, teknoloji uygulamaları kullanımı hızlandı.”
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.