Alanya müftülüğü açıkladı: Taksitle kurbanlığa girmek caiz midir?
Alanya Müftülüğü Uzman Vaizi Ali Patır, kurban bayramlarında kurbanlıkların alımı dağıtımı gibi hizmetler sunan zincir marketlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Alanya Müftülüğü'nde DİM TV'ye özel açıklamalarda bulunan Uzman Vaiz Ali Patır, marketlerde satılan kurbanlıklar için 25 kilogram, 30 kilogram gibi et garantisi verilmemesi, bu durumun ilave et ekleme veya fazla olan eti marketin kendisine alma sonucu doğuracağından "Tahmini 25-30 kilogram arasındadır" şeklinde olması gerektiğinin önemine değindi. 25-30 kilogram arasında olarak satış yapılmasının ardından kurbanın kilosu belirtilen aralıklardan fazlaysa marketlerin fazla olan eti de vatandaşa göndermesi gerektiğini belirten Patır, marketin bu etleri kendi raflarına koymaması, yani bu durumu ticari amaçları için kullanmaması gerektiğinin altını çizdi. Patır, kesilen kurban büyükbaş ise 7 kişiden fazlasının kabul edilmemesi gerektiğini, 7 kişiden sonraki her kişinin kurbanının geçersiz olacağını ve kesilen kurbanın etlerinin hakkıyla bölüştürülerek 7 kişiye ulaştırılması gerektiğini kaydetti.
'BAYRAM NAMAZINDAN ÖNCE VE AREFE GÜNÜ KESİLEN KURBAN KABUL OLMAZ'
Kurban kesiminin bayram namazının bitiminden sonra yapılması gerektiğine işaret eden Patır, bayram namazı kılınamayan köy ve benzeri yerlerde namaz saatinin bitimine göre ayarlama yapılması gerektiğini, ayrıca bayram namazından önce ve arefe günü kesilen kurbanın kabul olmayacağını belirtti. Patır, kredi kartına taksitle kurbanlık alınabileceğini, bunun caiz olduğunu ancak taksitin ödemesi yapılırken faiz işlemeden ödemenin gününde yapılması gerektiğini hatırlatarak, faize düşen kurbanlık ödemesinin caiz olmayacağı yönünde vatandaşları uyardı. Patır, eğer kurban yakınlardan veya tanıdık kimselerden alınıp, kredi kartı kullanmadan sözlü olarak 2 ayda bir veya ayda 2 bin TL gibi elden taksit ödemesi üzerine anlaşıldıysa, buna da dikkat edilmesi ve gününde ödenmesi gerektiğini söyledi. Kurban kesim sırasında vatandaşların yaptığı hatalara dikkat çeken Patır, Hanefi mezhebinde kurbanın bayram namazından sonra bayramın 3'üncü günü ikindi namazına kadar kesilmesi gerektiğini, Şâfiî mezhebinde bayramın 4'üncü günü de kesilebileceğini vatandaşlara hatırlattı. Patır, kurbanın kesildiği yer neresi olursa olsun temiz bir yerde kesilmesi gerektiğini ve iç organlarının etrafa gelişigüzel atılmaması, ya 2 metrelik çukur kazarak oraya gömülmesi ya da Alanya Belediyesi'nden bu atıklar için dağıtılacak torbalar temin ederek öyle çöpe atılması yönünde tavsiyede bulundu.
'KURBANIN ASIL SEVABI PAYLAŞMAKTIR'
Kurban kesimi sırasında hayvana eziyet etmeden kesmek, kanı iyice akmadan derisini yüzmeye başlamamak yönünde de uyarılarda bulunan Patır, hayvanın kellesinin bir anda koparılmaması ve kesildikten sonra hayvanı 3'e bölüp, bir kısmını kendimize ayırıp, bir kısmını misafirlerimize ikram etmek için, bir kısmını da fakirlere ve kurban kesemeyenlere dağıtılması için ayrılması gerektiğini dile getirdi. Patır, kurbanın asıl sevabının kurbanı paylaşmak ve sevdiklerimizle iyi geçinmek olduğunu söylerken, "Güzel bir bayram geçirmeyi Rabbim cümlemize nasip eylesin" şeklinde sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.