Alanya sandık başında! Oy verme işlemi başladı

Alanya halkı 5 yıl boyunca görev yapacak Antalya Büyükşehir Belediye Başkanını ve Alanya Belediye Başkanını seçmek için sandık başında.

Yayınlanma:
Alanya sandık başında! Oy verme işlemi başladı

Yerel seçimler 34 partinin siyasi katılımıyla bugün başladı. Oy pusulasındaki renkler kullanılacak oya göre farklılık gösterecek. 31 Mart yerel seçimlerinde oy pusulaları beyaz, turuncu, mavi ve sarı renkte olacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak. Yüksek Seçim Kurulu seçimlerin mart ayında olması sebebiyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak 32 ilde oy verme saatlerini erkene aldı. Oy verme işlemleri sadece okullarda değil, ceza infaz kurumları vb. yerlerde yapılacak. Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde oy verme süresi sona erdikten sonra seçmenler oy kullanamayacak. Oyun geçerli olması için belirlenen zamanda kullanılması gerekiyor. Peki Oy kullanma saat kaçta bitiyor? İşte, 31 Mart yerel seçimleri Oy Kullanma Saatleri…

OY KULLANMA SAAT KAÇTA BAŞLIYOR? (31 MART 2024)

Pazar günü sandık başına gidecek seçmenler için oy verme saatleri bazı illerde farklılık gösterecek. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Adana gibi illerde oy verme işlemleri sabah saat 08.00’de başlayacak.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Türkiye genelinde oy verme işlemleri açıklanan iller dışında saat 08.00-17.00 saatleri arasında olacak.

HANGİ RENK PUSULA NE ANLAMA GELİYOR?

Yerel seçimlerde seçmenler en az 4 farklı oy kullanacak. Büyükşehir belediye başkanlığı oy pusulası beyaz olurken il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula turuncu olacak. Belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise sarı renkli olacak. Seçmenler oy verecekleri her pusulayı ayrı ayrı zarfa koyamayacak. Tüm oy pusulaları tek zarfta toplanacak ve sandıklara atılacak.

OY SAYIMINA BÜYÜKŞEHİR İLE BAŞLANACAK

Yerel seçimlerde oy kullanma işlemleri saat 17.00’da sona erecek ve oy dökümü başlayacak. Oy sayımı işlemleri büyükşehirlerde sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık olarak gerçekleştirilecek.

Diğer illerde ise oy sayımına sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü ile başlanacak.

YURT DIŞINDA YAŞAYANLAR OY KULLANACAK MI?

Almanya, Hollanda, ABD, İngiltere ve diğer birçok yabancı ülkede yaşayan ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, yerel seçimlerde oy kullanamıyor. Yerel seçimlerde milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy kullanılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet