Alanyalı üreticilere planlı üretim çağrısı! Tahir Göktepe fide seçimini önerdi

Devletin tarım politikası eksikliğine rağmen Tahir Göktepe, üreticilere planlama ve fide seçimini önerdi.

Yayınlanma:
Alanyalı üreticilere planlı üretim çağrısı! Tahir Göktepe fide seçimini önerdi

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe 2023 yılında Antalya'da ekilen fidelerin çeşitlerini ve ne kadar ekildiğini paylaştı. Devletin uzun soluklu bir tarım politikası olmadığını belirten Göktepe, üreticilere planlı üretim yapmaları için çağrısında bulundu.

‘ÜRETİCİLER KENDİ ÜRETİM DESENLERİNİ OLUŞTURMALI’

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Göktepe, “Alanya, tropikal ürün yetiştiriciliğinin yaygın olduğu bir yer. Aynı zamanda domates, salatalık, patlıcan ve biber gibi ürünlerin yoğun olarak yetiştirildiği bir coğrafyadayız. Ağustos'un 20'si veya Eylül'ün 5'i itibariyle üreticilerimiz domates, salatalık, biber, patlıcan gibi üretimlere başlayacak ve fideleri toprakla buluşturacaklar. Hatta yüksek kesimlerde üretime başlandı bile. Tarımda, özellikle bizim bölge için, devletimizin uzun soluklu bir tarım politikası yok. Bu nedenle üreticilerden, planlamalarını kendi üretim desenlerini oluşturarak yapmalarını istiyorum. Biz de Alanya Ziraat Odası olarak elimizden geleni yaparız” dedi.

2023 YILINDA ANTALYA'DA EKİLEN FİDE SAYISINI PAYLAŞTI

2023 yılında Antalya'da fidelerin çeşitlerini ve ne kadar ekildiğini paylaşan Göktepe, “Bu yıl Antalya’da ekilen domates fide sayısı 553 milyon 231 bin 571 adet. Bu rakamın yüksek olması, sanayi domatesinin de buna dahil olmasından kaynaklanıyor. Sanayi domatesini çıkardığımızda 116 milyon 130 bin adet domates fidesi ekilmiş. Biberde de sanayi tipi üretim var. 242 milyon 606 bin 269 adet biber üretimi yapılmış. Salatalık ise 54 milyon 819 bin 274 adet. Patlıcanda ise 39 milyon 669 bin 708 adet üretim yapılmış. Geçen yıl domates üretiminde istediğimiz sonucu alamadık, üretim kalitesini en iyi şekilde yaptınız, bunun için teşekkür ederiz ancak bu sezon bir kilo domatesin maliyeti 12 TL'ye kadar çıkıyor. Bir çoğu 10 TL civarında satıldığı için üreticilerimiz belki zarar etmedi ama emeğinin karşılığını da alamadı. Salatalık üreticilerimiz ise istediğini alabilir durumdaydı. Patlıcan üretimi de dometese kıyasla daha iyiydi. Domates ile salatalık üretimini kıyasladığımızda domatesin 2.5 kat daha fazla fide üretimi olduğunu görüyoruz. Buna göre, 8 dönüm seranız varsa bunun yarısına domates, yarısına salatalık üretimiyle devam edebilirsiniz. Planlamanızı kendiniz oluşturabilirsiniz. Fide siparişi verirken buna göre vermenizi tavsiye ederim. Fide üretiminin hava serinleyene kadar devam etmesi için bu zamanlarda bol su verilmesi lazım. Bunun için de gerekli tedbirleri almanızı tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet