Sevgililere kötü haber! Artık onu bile hediye edemeyecekler
Küsleri barıştıran, yüzler güldüren ve uygun fiyatlı olmasıyla her çiftin tercih ettiği hediye gül, artık bizim bildiğimiz gülden değil. Güle gelen yeni zamla, kimse kolay kolay elini gül almaya uzatmayacak.
Isparta'da gül çiçeğinin kilogramının alım fiyatı 51 TL olarak açıklandı.
Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinden (GÜLBİRLİK) yapılan açıklamaya göre, yönetim kurulu kararıyla daha önce alımı 24 lira 25 kuruş olan gül çiçeğinin kilogram fiyatı, yüzde 100'ün üzerinde artırıldı.
GÜL FİYATI NE KADAR 2023?
Daha önce üreticiye kilogram başına 20 TL peşin ödeme yapan GÜLBİRLİK, kesintilerden sonra üreticiye 30 TL'lik fiyat farkını, gelecek hafta içerisinde kooperatifler aracılığıyla ödemeye başlayacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yıl yaklaşık 50 gün süren gül çiçeği alım kampanyası sonundaki rekoltenin, olumsuz hava şartları nedeniyle 10 bin ton civarında gerçekleştiğini bildirdi.
EVDE GÜL NASIL YETİŞTİRİLİR?
* Eski gül çeşitlerinin ömrü 40-50 yıl veya daha da fazla olabilir, ancak seralarda satılan çağdaş çeşitlerin ömrü ise 10-12 yıldır.
* Gül yetiştirmeye başlamanın en iyi yolu, seralardan (açık kök veya saksıda) genç bir bitki satın almaktır. Tohumdan gül yetiştirme yöntemi önerilmez.
* Açık kök fidan satın alırsanız, üreticinin belirttiği özelliklere bağlı olarak dikim işleminden bir gece önce fidanı suda bekletmek gerekebilir.
* Genç fidanı bahçenize dikmeden önce toprak sürülür, böylece yabancı otlar çıkarılır ve toprak dikim işlemi için hazır olur.
* Çoğu alanda, gül fidelerini tüm yıl boyunca dikebilirsiniz, ancak sonbahar sonu veya ilkbahar başı gibi dikim yapmak mantıklı olur, böylece gül yaz sonunda çiçek açacaktır.
* Çukur açarak fidanı dikkatlice toprak ile çukurun içine yerleştiririz, fakat dikim seradaki boyutta olmalıdır.
* Saksıya gül dikmek istiyorsanız, plastik saksı yerine seramik saksı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Gülü her 2 yılda bir yeni ve büyük bir saksıya tekrar dikmeniz gerekebileceğini unutmayın.
* Besin açısından zengin olan özel bir toprak karışımı satın alıp kullanabilirsiniz. Ayrıca, optimum havalandırma ve drenaj sağlamak için toprağı perlit ile karıştırabilirsiniz.
* Çit veya tırmanıcı gül çeşidi seçtiyseniz, pergola gibi bir destek sistemi gereklidir.
* Güzel çiçekler yetiştirmek için güllerin suya ihtiyacı vardır. Sık sulama yapmamız gerekir, özellikle yaz aylarında haftada bir veya iki defa düzenli olarak sulamak gerekir.
* Gübreleme olarak, yılda bir veya iki defa gübre veya kompost uygulamak gerekebilir. Ayrıca, ilkbahar başlarında sıklıkla dengeli bir gübre (N-P-K 10-10-10) veya yavaş salınımlı (4 ay) bir gübre uygulayabilirsiniz.
* Gülleri budamak gerekir. Aksi takdirde, aşırı büyük, odunsu ve hastalıklara duyarlı olacaklardır. Her yıl zayıf, hastalıklı veya yaşlı olan sürgünleri çıkarmanız gerekecektir. Aslında, terbiye sistemi ve budama oldukça önemlidir, çünkü bitkilerin şeklini korumasına yardımcı olmanın yanı sıra, daha iyi havalandırma ve güneş alma nedeniyle bitkilerin genel sağlığını da olumlu yönde etkiler. Çoğu durumda, budama, ilkbahar başlarında ve son dondan sonra yapılır. Bununla birlikte, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında (özellikle tırmanıcı gül çeşitlerinde) hafif budama uygulamak gerekebilir.
* Çiçek hasadı yapmak istiyorsanız, bu 45 derecelik bir açıda makas kullanarak yapılır. Çiçek sapını, sapın son yaprağının hemen üzerinden kesebilirsiniz, böylece bitki kısa bir süre sonra başka bir çiçek üretecektir.
* Gül bakımı, dikenleri nedeniyle tehlikeli olabilir. Bahçenizde gül yetiştirmeye karar verdiyseniz, rutin işlemler sırasında sizi koruyacak özel eldivenler satın alabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.