Uzmanlar alarm veriyor! Yağışlar Türkiye'yi 2 hafta içinde etkisi altına alacak
Kuraklık endişeleri son buluyor! Meteoroloji uzmanları, yaklaşan yağışlı dönemin Türkiye'yi canlandıracağını ve mart ayına kadar sürmesini beklediklerini açıkladı. Ancak bu dönemde sel ve hortum tehlikelerine karşı dikkatli olunmalı.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte beklenen yağışlar hala gerçekleşmedi. Bu durum özellikle İstanbul'a su sağlayan barajlarda ciddi endişelere neden oluyor. Barajlardaki su seviyelerinin düşmesi, su kaynaklarının azalmasıyla sonuçlanabilir ve bu da su sıkıntısının artmasına yol açabilir. Meteoroloji uzmanları, yağışların düzenli bir şekilde devam edeceğini ve barajların kısa sürede dolacağını belirtiyor. Bu nedenle, su tasarrufu yapmaya devam etmek ve su kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde kullanmak önemlidir. Yağışların bol olduğu dönemlerde bile suyun kıymetini bilmeli ve israf etmemeliyiz.
Aydın Üniversitesi'nden Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir Türkiye'ye gelmekte olan yağışlarla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu;
"2022 Eylül'ünden bugüne kadar tüm Türkiye'yi düşündüğünüzde ciddi bir yağış almadık. Yerel olarak aldığımız yağışlar ise ya bir sele sebep oldu ya da kuvvetli bir şekilde olduğu için hiçbir faydası olmadı."
EKİM AYINDA BAŞLIYOR!
"Karadeniz üzerinden gelen soğuk hava filtrelerinin kuvvetli nem ve buharlaşmayla birlikte o bölgede oluşacak siklonla birlikte karaya çıktığında yağış bırakmasını bekliyoruz. Ancak bu çok şiddetli olduğu takdirde yıkım şeklinde olacaktır."
"Kuvvetli bir şekilde gelmezse istediğimiz yağışları alabiliriz. Özellikle Karadeniz ve Marmara Bölgesi yağış alacak gibi duruyor."
HORTUM VE SEL GÖRÜLEBİLİR
Buna karşın Türkiye'de hortum ya da sel olaylarının görülebileceğine dikkat çeken Dr. Özdemir, "Eskisi gibi çok sakin ya da saatlerce devam eden yağışlar göremeyebiliriz. Ancak kuvvetli yağışlar olabilir"
KIŞ SERT GEÇEBİLİR!
"Belki yerel ufak tefek yağışlar olabilir. Onun da barajlarımıza bir etkisi olacağını tahmin etmiyoruz. Tabii ki ekim ve kasım aylarında mevsim itibarıyla havalar soğuduğu için gerekli yağışları alma ihtimalimiz yüksek."
"Bu yağışlar bizi sevindirecek. Çünkü kuzey kutbunda buzlanmada artış gözleniyor. Sibirya'da ekim ayında kar yağışlarının olması ve kar örtüsünün fazlalığı bizim için olumlu olacak. Böylece kış aylarında da kar yağışı alma ihtimalimiz biraz daha artacak."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.