Gündem yoğunluğu artıyor
Yurtiçinde TCMB’nin 2021 yılı para ve kur politikası metnini açıklayacağı günde Fed ise yılın son toplantısını gerçekleştirecek. Para ve kur politikası metni daha çok teknik nitelikte olduğu için ciddi bir piyasa etkisi...
Yurtiçinde TCMB’nin 2021 yılı para ve kur politikası metnini açıklayacağı günde Fed ise yılın son toplantısını gerçekleştirecek. Para ve kur politikası metni daha çok teknik nitelikte olduğu için ciddi bir piyasa etkisi yaratmasını beklemiyoruz. Ancak son dönemde çok sık konuşulduğu için TCMB’nin özellikle rezerv güçlendirme yolunda nasıl bir strateji izleyeceğine yönelik mesajlarının önem taşıdığını düşünüyoruz. Fed ise pandemi ile mücadele çerçevesinde oldukça güçlü adımlar attığı için para politikasına ilişkin yeni bir karar vermesi beklenmiyor. Bu noktada daha çok tahvil alımlarının vadesine ilişkin detayların öne çıkacağını tahmin ediyoruz. Makroekonomik veri tarafında ise hem ABD hem de Euro Bölgesi’nden gelecek olan ve ekonomik aktivitenin son durumuna ışık tutacak olan öncü PMI rakamlarını takip edeceğiz.
BEKLENTİLERİMİZ
Borsa İstanbul’un gözü 1400 puanda. Bir süredir belirsizlik yaratan CAATSA yaptırımlarının etki derecesinin beklendiği gibi limitli olması hisse senetleri üzerindeki baskının azalmasını sağlarken BIST-100 endeksinin 1400 puan sınırına kadar yükseldiğini gördük. Önemli bir direnç olarak gördüğümüz 1385 puanın aşılması ile birlikte endeksin teknik açıdan pozitif sinyaller vermeye devam ettiğini düşünüyoruz. Bu noktada küresel risk iştahı lehte kalmaya devam ettiği sürece endeksin kısa vadede 1400 puanı tabana dönüştürme gayreti içerisinde olacağını düşünüyoruz.
EUR/USD Fed toplantısı öncesinde sakin seyrini sürdürüyor. TSİ 22.00’de sonuçlanacak Fed toplantısında önemli bir karar alınması beklenmese de Fed’in vereceği mesajların ne ölçüde güvercin olacağı paritenin yön tayin etmesini sağlayacak ana konu başlığı olacaktır. Öte yandan bugün açıklanacak öncü PMI rakamlarının da paritede hareketlilik yaratma potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. Halihazırda büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin belirgin şekilde üzerinde seyreden ABD verilerinin pariteye önemli bir yansıması olmasını beklemesek de son dönemdeki zayıflığı ile dikkat çeken Euro Bölgesi rakamlarının özellikle toparlanma sinyalleri vermesi durumunda bunun pariteye kısmen güç kazandırabileceğini düşünüyoruz.
USD/TL’de bant hareketi devam ediyor. CAATSA riski önemli bir baskı oluşmadan atlatılırken kurun uzun bir zamandır görmeye alıştığımız gibi 7,80’in üzerinde bant hareket sergilemeye devam ettiğini görüyoruz. Gün içinde hareketlilik yaratacak önemli bir konu başlığı bulunmasa da bugün TCMB’nin para ve kur politikası metninde vereceği mesajları yakından takip edeceğiz. Söz konusu metinde TCMB daha çok yılın genel bir değerlendirmesini yaparken aynı zamanda gelecek yıla ilişkin olarak likidite yönetiminin genel çerçevesini çiziyor. Dolayısıyla teknik nitelikte olan raporun ciddi bir piyasa etkisinden bahsetmek mümkün değil. Ancak TCMB’nin özellikle rezerv güçlendirme yolunda nasıl bir strateji izleyeceğine yönelik mesajlarının önem taşıdığını düşünürken Merkez Bankası’nın piyasa koşullarının uygun olması durumunda rezervleri artıracağına yönelik mesajlar vermesini bekliyoruz.
Ons altın yeniden güç topluyor. Her ne kadar Pfizer’ın aşı dağıtımına başlaması azalan güvenli liman ihtiyacına paralel olarak değerli metaller açısından zorlu bir zemin yaratsa da diğer taraftan ABD’de mali teşvik paketine ilişkin beklentilerin son derece güçlü olması dolar üzerinde baskı oluşturarak değerli metallerde yukarı yönlü eğilimin güç kazanmasına katkı sağlıyor. Bu kapsamda altının ons fiyatının bir kez daha 1850 doların üzerini test etmeye başladığını görüyoruz. Teknik olarak bakıldığında kazanımların korunması durumunda ons altının 1865-1875 dolar bandını hedefleyeceğini düşünüyoruz.
Kaynak Ümlü Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.