Hayat kurtaran teknolojiler MINEX’te

Madencilik sektörünün tüm paydaşlarını 13-16 Ekim 2021 tarihlerinde 9.

Yayınlanma:
Hayat kurtaran teknolojiler MINEX’te

Madencilik sektörünün tüm paydaşlarını 13-16 Ekim 2021 tarihlerinde 9.kez fuarizmir’de buluşturan Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı MINEX, madencilerin hayatını kurtaran yenilikçi teknoloji ürünleriyle ziyaretçilerinden tam not aldı.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle gerçekleşen MINEX, işçilerin güvenliği için tasarlanan son teknoloji ürünlerle de madencilere hayati öneme sahip çözümler sundu.

 

Madenciler için ‘Yaşam Hattı’

May1maden Pazarlama ve Satış Koordinatörü Doruk Bindal; ‘Madenlerden çıkışa yarayan reflektörlü yaşam hatları, dinamitlemede kullanılan yardımcı ekipmanlar, toz patlamalarına karşı kullanılan su bariyerleri üretiyoruz. Bu tarz iş güvenliği ve patlatmaya karşı koruyucu ürünlerimiz var. Bu ürünler genelde işçi sağlığı ve hayatlarıyla ilgili. Bunları inovatif malzemelerden üretiyoruz. Çevik kuvvet polislerinin kullandığı kalkanlarda kullanılan malzemeden üretiyoruz. Bu malzeme çatlamaya, kırılmaya, patlamaya karşı dayanıklı. Maden koşullarında bu malzemeden üretilen ürünler çok dayanıklı oluyor. Bu şekilde çalışanları düşünüyoruz. Bizim işimiz onların madenlerde can güvenliğini korumak’ dedi. 

Bindal; ‘Madenlerde yaşanan kazaların çoğu insan hatasından değil de madendeki gazlardan dolayı yaşanan kazalardır. Bunları önlemek için ölçüm cihazları, personel takip cihazları gibi kaza önlemeye yönelik ürünlerimiz mevcut. Ürettiğimiz yaşam hattında dünyada rakibimiz yok. Yüzde yüz yerli imalatımız. Ürün kalitesi olarak da çok iyiyiz. Çünkü farklı bir ürün, kendi geliştirmiş olduğum bir ürün’ diye belirtti. 

İlk fuarları olduğunu söyleyen Doruk Bindal; ‘Bizim için çok verimli ve yoğun bir fuar oldu, bizim için güzel geçti. Yerli üretim yapmamız ve genç olmamız gelen ziyaretçilerimizin ilgisini çekiyor’ şeklinde konuştu. 

Maden sahalarında dron kullanılıyor

Emcekare Genel Müdürü Tugay Gürler; ‘Madenciler için dron desteği sağlıyoruz. Açık maden sahalarında yer tespiti, etrafının kontrolü, stok varsa stok tespiti, yeni maden araması yapılacaksa 3 boyutlu analiz gibi konularda drondan yardım alıyoruz. Dikey iniş kalkış yapabilen bir dron ve bu yüzden bir piste ihtiyaç duymuyor. Normal dronlardan çok daha fazla havada kalabiliyor. 2- 3 saat havada kalabiliyor. Farklı kameralar takıp farklı işler yapabiliyorsunuz. Üzerinde gece ve gündüz çekim yapabilen bir kamera var. Farklı sensörler takabiliyoruz. Haftalık olarak maden sahası üzerinde olan kimyasal değişimler, maden yayılımı ne tarafa onun tespitini yapabiliyor. Maden sahasında yapılan kazı sonucu eğim hesabı ve kayma tespiti yapıp bunun 3 boyutlu modellemesini çıkartabiliyor. Kendi yaptığımız modeli de var, dışarıdan aldığımız da var. Tamamen kendimizde sıfırdan üretebilecek durumdayız’ diye konuştu. 

 

İş güvenliğinde konforlu ürünler 

Ejendals Bölge Satış Müdürü Gökhan Şenses; ‘Eldivenle el korumayla ilgili çok fazla ürünümüz var. Darbeden, kesilme riskine karşı, kimyasal kullanımında yanık riskine karşı koruma sağlıyor. 500 üzerinde farklı eldivenimiz mevcut. Ayak korumasıyla da alakalı aynı şekilde standartlara sahip 450’ye yakın modelimiz var. Yangına yaklaşımdan, soğuk iklim şartlarına kadar koruma sağlayan ürünlerimiz var. İşçi sağlığını sağladığımız kadar konforunu da sağladığımız sistemlerimiz var. İşletmelere gidip işçilerin ayaklarını tarayıp çıkan sonuçlara göre özel tabanlıklar yapabiliyoruz. Ortopedik anlamda onların konforunu arttırabiliyoruz. İşçiler için ayakkabıları mümkün olduğunca konforlu hale getirmeye çalışıyoruz. Ayak kaymaları, ayak burkulmaları, yan veya içe basmalar, topuk dikeni gibi sıkıntılar yaşayan işçilerin bu sıkıntılarını gidermeye yönelik özel bir sistem uyguluyoruz. Üretici bir firmayız ve Ar-Ge merkezi bu konuda sürekli yeni ürünler üzerinde çalışıyor. Kullanıcının hem konforunu hem güvenliğini sağlayan ürünler üretmeye gayret üretiyoruz’ diye konuştu. Şenses, Ziyaretlerine gelen çok sayıda firma olduğunu,  birçoğunun müşterileri ya da yakın zamanda bazı projeler gerçekleştirmek istedikleri firmalar olduğunu ve bundan dolayı fuarda olmaktan mutlu olduklarını belirtti. 

 

Madencilerin iş güvenliği için ‘Yapay Zekâ’

Çözüm Makine Yazılım Geliştirme Mühendisi Metehan Yaşar; ‘Maden kazalarını önlemek için iş güvenliği uygulamaları var. Bu iş güvenliği uygulamalarına yapay zekâyı kattık. Buradaki uygulamamız daha çok görüntü işleme şeklinde gidiyor. Güvenlik kameralarından aldığımız görüntülerle anlamlı veriler çıkartıyoruz. Bu veriler işçilerin baret, yelek, güvenlik halatı, iş ayakkabısı gibi zorunlu olarak kullanmaları gereken ekipmanları kullanıp kullanmadıklarını kontrol etmemizi sağlıyor. Böylece işverene anlık, günlük, haftalık nasıl isterse sesli ve görüntülü şekilde raporlayabiliyoruz. Anlık olarak mail veya sms yoluyla görüntüyü işverene gönderebiliyoruz. Oldukça verimli bir proje. İş kazalarını önlemek adına gerçekten güzel geri dönüşler aldık. AR-GE’si tamamen şirketimize ait. Üniversite ve sanayi kuruluşlarıyla işbirliğimiz var. Yapay zekâyı bir kesim bizim işimizi elimizden alacak diye yorumluyor ama daha çok bize yardımcı olacak. Bazı durumlarda insan denetiminde farklı zorluklar yaşayabiliyoruz. Yapay zekâ bu zorlukların tamamen önüne geçiyor. 7 gün 24 saat uyumayan ve çalışan bir sistem. Böylece uyulması gereken kurallara uyulmasını sağlıyoruz. Çok düşük hata payları bulunan bir uygulama. Çalıştıkça kendini yenileyen ve güncelleyen bir sistem. Türkiye’de ve dünyada bu sistemler yeni yeni kullanılmaya başlanıyor. O yüzden bir nevi müşterimizle bu sistemde bir ortaklığımız oluyor. Müşterilerin taleplerinden ve sorunlarından sistemi güncelleyerek ilerliyoruz. Yeni bir ekibiz ama bu konuda çok hızlı ilerleme kaydediyoruz. İyi işler başardığımızı düşünüyorum. Bu fuar bizim için güzel oldu. Fuarda çeşitli bağlantılar sağladık’ diye konuştu. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet