InSAR Yöntemi Depremin Hareketlerini Resmetti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İzmir depremi ile ilgili yaptığı çalışmada Yapay Açıklıklı Radar İnterferometrisi (InSAR) yöntemini de kullandı. Depremin öncesi ve sonrasında yaşanan tüm hareketlilik adeta resmedildi.Avrupa...

Yayınlanma:
InSAR Yöntemi Depremin Hareketlerini Resmetti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İzmir depremi ile ilgili yaptığı çalışmada Yapay Açıklıklı Radar İnterferometrisi (InSAR) yöntemini de kullandı. Depremin öncesi ve sonrasında yaşanan tüm hareketlilik adeta resmedildi.

Avrupa Uzay Kurumu’na ait uydu görüntüleri İTÜ tarafından InSAR yöntemiyle incelendi. Yapılan incelemede deniz tabanında doğu ve batı yönüne uzanan 40 kilometre uzunlukta bir fay parçasının kırıldığını görüldü. Deprem, Sisam Adası’ndan Seferihisar’a doğru olan kuzey kısmında yaklaşık 10 cm yükselmeye neden oldu. Gerçekleşen çökmenin 60 santime yakın ve tümüyle denizde meydana geldiği, adanın doğusunda kalan Ege kıyıları boyunca birkaç santim kısmi çöküntüler gözlemlendi. Depremin Kuşadası civarındaki fayların üzerindeki stresi arttırdığı belirtildi. İTÜ Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama Araştırma Merkezi (UHUZAM) İzmir Bayraklı İlçesi ve civarı için yüksek çözünürlükte uydu görüntüleri hazırladı. Sahada çalışma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kızılay’ın görüntülerden faydalanması için mobil cihazlardan ve webden yayına sundu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet