İşletmelerde Hijyen Girişten Başlar

Uzmanlar, birçok bireyin bir arada çalıştığı işletmelerin tümü için belli bir hijyen standardı oluşturulması gerektiğinin altını önemle çiziyor.

Yayınlanma:
İşletmelerde Hijyen Girişten Başlar

Uzmanlar, birçok bireyin bir arada çalıştığı işletmelerin tümü için belli bir hijyen standardı oluşturulması gerektiğinin altını önemle çiziyor.

Pandemi ile birlikte birçok işyeri olabildiğince evden çalışma sistemine geçti ve vaka sayılarının aşırı arttığı dönemlerde kısa süreli işletme kapatmalara gidildi. Normalleşme adımlarının atıldığı bugünlerde aşılamanın da artmasıyla yavaş yavaş iş yerlerine dönüş de başladı. İşyerlerine daha fazla insanın gelmeye başlamasıyla işletmelerin ek tedbirler alarak bu konuyu sürekli hale getirmeleri büyük önem taşıyor. 

Özellikle işletmelerin giriş diye tabir edilen bölümlerinde bulunan ve yalnızca işletme çalışanlarının değil dışarıdan gelenlerin de temas ettiği güvenlik, danışma, bekleme odaları, salonlar, asansör ve koridorlar profesyonel ve detaylı bir hijyene tabi tutulması gerekiyor. 

Endüstriyel ve bireysel hjiyen ürünlerinin öncü markası Nilco Reinigungsmaschinen Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Hakan Mete, işletme hijyeninin profesyonel bir biçimde ele alınması gerektiğine vurgu yaparak, “Birçok bireyin bir arada çalıştığı işletmelerin tümü için hijyen standardı mutlaka oluşturulmalı ve bu standart geliştirilerek verim kaybının önüne geçilmelidir. Özelikle pandeminin arttığı dönemlerde ciddi iş ve verim kayıpları nedeni ile birçok işletme sıkıntıya düştü. Bu durum sadece iş sıkıntısı olabildiği gibi bir daha geri dönüşü olmayacak insan kayıpları yaşamasına da neden olmuştur.

İşletmelerde hijyen, öncelikle her yerde olduğu gibi işletme içinde bulunan kişiler veya işletmeyi ziyaret eden bireylerden başlamalıdır. İşletme içinde çalışan her bireyin, kişisel hijyen düzeyinin en üst seviyede olmasını sağlamak gerekir. Çalışan bireylere, el ve kişisel temizlik konusunda eğitimler verilmelidir. İşletmelerde bireysel hijyen uygulamaları için uygun noktalara hijyen destek ekipmanları konulmalı ve çalışır durumda olmalıdır. İşletmenin tüm alanları için hijyen planları ve takip formları oluşturulmalıdır ve bu bilgiler kayıt altına alınarak depolanmalıdır.” dedi.   

İşletmelerin birçok birimden ve bölümden oluştuğuna değinen Hakan Mete,  bu bölümlerin işi gereği bazılarının hijyen düzeyi ve uygulamaları farklılık göstermektedir diyerek sözlerine şöyle devam etti:

İşletme Girişi, Güvenlik ve Danışma

İşletme girişi, güvenlik ve danışmada çalışan bireylerin; ellerin yıkanması, dezenfekte edilmesi, ortak kullanım araçlarının rutin olarak her kullanım sonrası temizliği ve hijyen uygulamasının yapılması gibi noktalara çok dikkat etmesi gerekiyor.

Kullanılan ortak ekipmanlar; el feneri, el telsizi, nokta kontrol anahtarları, cop, masa, sandalye, kalem ve benzerlerinin dezenfektasyonunun sağlanması gerekiyor. Misafirler için el dezenfektasyon uygulaması, ziyaretçi kartları, kimlikler ve kalem gibi temas noktası olanı tüm araçların dezenfektasyonuna titizlikle dikkat edilmeli.

Ayrıca ofis temizliği ve hijyeni, ortam dezenfektasyonu rutin olarak düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Pandemi nedeni ile işletme içine giren tüm bireylerin ateşinin ölçümü ve HES kodu kontrolü gerekmektedir.

Bekleme Odaları veya Salonları

Bu alandaki her türlü ekipman, masa, sandalye, zemin çöp kovaları ve diğer yüzeyler temizlenip dezenfekte edilmeli, ortamda bulunan soğutma ve ısıtma araçlarının filtrelerinin temizliği dikkatle yapılmalıdır. Pandemi koşulları gereği ortamın havasının da dezenfektasyon uygulaması yapılmalıdır.

Asansörler ve Koridorlar

Asansör kapıları, camları, butonları, havalandırma fan filtreleri, zemin temizliği ve dezenfektasyonu rutin olarak yapılmalıdır. Pandemi nedeni ile ayrıca ortam dezenfektasyonu uygulanmalıdır. Asansör içinde kişi sayısı ve pozisyonu belirtilmelidir. Eğer asansör sistemi yeni versiyon kontrol sistemi olan sistemse, kullanım sonrası asansör zemine park edilmeli ve kapıları açık olarak bekletilmelidir. Bu sitemler paslanmaz çelikten imal edildiği için temizlik ve hijyen uygulaması sonrası estetik görünüm sağlamak adına çelik parlatıcı kullanılabilir.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet