Kadın mühendis oranı ile Türkiye Ar-Ge Ofisi Lider!
Dört farklı kıtada, dört farklı ülkede 17 farklı ulustan çalışana sahip olan Rapsodo’nun tüm Ar-Ge geliştirme süreci Türkiye Ofisi’nden yürütülüyor.
Dört farklı kıtada, dört farklı ülkede 17 farklı ulustan çalışana sahip olan Rapsodo’nun tüm Ar-Ge geliştirme süreci Türkiye Ofisi’nden yürütülüyor. Merkezi Singapur’da yer alan ve Türkiye’den dünyaya yazılım ihraç eden Rapsodo’nun Türkiye’de faaliyet gösteren Ar-Ge ofisi, kadın çalışan oranı ile Singapur, Amerika ve Japonya ofisleri arasında 1.sıraya yerleşti. Teknoloji dünyasında kadının artan gücüne dikkat çeken Rapsodo Türkiye Ar-Ge Ofisi Direktörü Devran, erkek egemen bir dünya olarak görülen teknoloji alanında meslek yapıları gibi cinsiyet dağılımının da değiştiğine vurgu yapıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde cinsiyet eşitliğinin önemine vurgu yapan Devran: “2021 yılında kadın mühendis çalışan oranını 50’ye çıkaracağız” dedi.
Merkezi Singapur’da yer alan ve Türkiye’den dünyaya yazılım ihraç eden Rapsodo’nun Türkiye’de faaliyet gösteren Ar-Ge ofisi, kadın mühendis oranı ile Singapur, Amerika ve Japonya ofisleri arasında 1.sıraya yerleşti. İzmir Teknopark’ta faaliyet gösteren Ar-Ge Ofisi’nin 32’si kadınlardan oluşuyor. Kadın istihdam oranında Türkiye Ar-Ge Ofisi’ni 27 ile Amerika, 21 ile Singapur takip ediyor. 2021 yılında Amerika’daki büyüme hızına ayak uyduracak genç yazılımcılar istihdam etmeye hazırlanan Rapsodo’nun Türkiye Ar-Ge Ofisi’nin başında ise yine bir kadın yönetici; ODTÜ Elektrik Elektronik mezunu Dilek Devran görev alıyor. Rapsodo Türkiye Ar-Ge Ofisi Direktörü olarak görev yapan Devran, yeni dünya düzeninde geleceğin mesleklerinin de cinsiyet dağılımının da değiştiğine vurgu yapıyor.
Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapmanın da bir nevi ayrıştırma olduğuna dikkat çeken Devran “Kadın erkek çalışan dengesinin kurulması, kurumsal uyumun en önemli temel taşlarından, kurumsal zenginliğin kaynaklarından biridir. Biz teknoloji firması olarak; alışılagelen erkek egemen yapılara oranla bu oranı 50’lere çıkarmayı hedefliyor, cinsiyet eşitliğinin yarattığı farklı bakış açılarından beslenmeyi ilke ediniyoruz” dedi.
Devran: “Rapsodo, yüksek teknolojiye sahip bir performans geliştirme formülü. Yazılım ve donanımı bir arada sunduğumuz; başarısı kanıtlanmış, ölçümlemeye dayalı kişiselleştirilebilir bir formül. Aslında baktığınızda şirketimizin vizyonu şu: Bir sporcunun tam potansiyeline ulaşması için teknolojik anlamda ne gerekiyorsa, Rapsodo onu sunuyor. Bir sporcu ben daha iyi olmak istiyorum dediği noktada biz devreye giriyoruz; yazılımını, donanımını, analitik platformunu, koçla bağlantı kurabileceği altyapıyı hepsini birlikte sunuyoruz. Atış hızı, mesafesi, açısı, topun devri ve sapma oranı gibi atış performansının tüm detayıyla sunulduğu veriye dayalı altyapı sayesinde; “Atışı x derecede, hızı y değerde yaparsan performansın z değerde artar” diyebiliyoruz. Aslında bir sporcunun daha iyi nasıl olurum? sorusunun cevabı Rapsodo diyebilirim.
“Spor teknolojileri verinin analizi ile büyüyecek”
Amerika’da golf pazarında en çok satan, beyzbolda pazar lideri olan Rapsodo, beyzbol ve golf alanında sporculara ihtiyaç duydukları tüm verileri sunuyor. Devran: “Beyzbolu ele alırsak, ölçümleri yapan kamera ve radar kombinasyonundan oluşan bir donanım sunuyoruz. Atılan topun hız, açı, ve rotasyon miktarı ölçülüyor ve bu parametreleri kullanıcılara Rapsodo uygulaması aracılığı ile gösteriyoruz. Sporcu ürünü kullandıkça yapay zeka (AI) motorumuz, sporcuyu daha iyi anlıyor, artı ve eksileri karşılaştırmalı olarak sunuyor. Buna bağlı olarak yapay zeka ile sporcuya yapabileceği egzersizler ve öneriler sunuyoruz. Sporcu antrenörü de bütün bu bilgilere erişebiliyor ve buna bağlı olarak Rapsodo platformu üzerinden sporcuyu yönlendirebiliyor. İşin esası; bilgi temelli ve ölçümleme odaklı. Daha çok veri topladıkça, veriye dayalı bilginiz artıyor, bilginiz arttıkça daha doğru kararlar verebiliyor ve kendi gelişiminizi daha hızlı tamamlayabiliyorsunuz. Mesele tamamen veri bazlı geliştirme üzerine kurulu” dedi.
Odağımız; Yapay Zeka Teknolojileri, Bilgisayarlı Görü ve Veri Bilimi
Yakın gelecekte yapay zeka, bilgisayarlı görü ve veri bilimi alanında çalışacak kişilere daha çok ihtiyaç duyulacağına dikkat çeken Devran, detaya önem veren kadın çalışan profilinin bu alanlarda yönetici profiliyle ön plana çıkacağına vurgu yaptı.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.