Kızılderililerin şifalı meyvesini dünyaya satıyor

Kansere karşı etkisiyle bilinen, Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan, sağlığa etkileri nedeniyle ‘süper meyve’ olarak adlandırılan şifalı ‘aronya’ bitkisi, Türkiye’de de üretiliyor.

Yayınlanma:
Kızılderililerin şifalı meyvesini dünyaya satıyor

Kansere karşı etkisiyle bilinen, Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan, sağlığa etkileri nedeniyle ‘süper meyve’ olarak adlandırılan şifalı ‘aronya’ bitkisi, Türkiye’de de üretiliyor. Aylin Kalafatoğlu tarafından Dr. Aronia markasıyla piyasaya sunulan aronya içerikli ürünler, hem Türkiye’den hem de dünyadan büyük ilgi görüyor. Sirkeden tatlıya, içecekten tuza onlarca çeşit ürünle, Dr. Aronia, dünyada aronya içerikli en çok çeşide sahip olmasıyla da ilk sırada geliyor.

Süper meyve: Aronya

Aronya hakkında bilgi veren Dr. Aronia Kurucusu Aylin Kalafatoğlu “Görünüşüyle orman meyvelerine benzeyen aronya, bağışıklığı artırıyor, enfeksiyonların tedavisinde kullanılıyor. Kansere karşı önleyici etkisiyle biliniyor. C Vitamini ve antioksidan kaynağı olan meyvenin ana vatanı ise Kuzey Amerika. 1900’lü yıllardan sonra Kuzey Amerika’dan Avrupa ve Rusya’ya uzanarak, buralara da ulaşmış. Günümüzde en büyük üreticisi Polonya. Ayrıca bu bitki, Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmış.  Sağlığa olumlu etkileri nedeniyle de süper meyve olarak biliniyor” dedi.

Sağlık kalkanı oluyor

Düzenli kullanımda bağışıklığı güçlendirdiğini kaydeden Kalafatoğlu, “Aronya vücutta sağlık kalkanı yaratıyor. Sadece antioksidan ve C vitamini değil, birçok vitamin açısından da zengin. PP, B, E ve yüksek miktarda antosiyaninler içerir. Antosiyaninlerin bulunduğu tüm meyvelerden, en yüksek antioksidan potansiyele sahip olan aronya meyveleri kanserle mücadele edenler için son derece değerli bir takviye.  Vücuda çevresel koşullar nedeniyle ve sağlıksız beslenme ile giren serbest radikalleri temizleyerek hücrelerin kısa sürede yenilenmesine destek sağlar. Kronik hastalıklarla baş ederek bağışıklığı güçlendirir. Hastalıklara karşı adeta kalkan oluşturur. Buna bağlı da gelişen bazı ruhsal komplikasyonları önler. Özellikle günümüzde yaygınlaşan kronik strese karşı etkili bir meyvedir. Kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığını önler. Böylece kalp krizi, yüksek tansiyon ve felç gibi ciddi rahatsızlıkları riskini azaltır. Düzenli tüketildiğinde akciğerleri ve karaciğeri temizleyerek zararlı bakterileri idrar yolu ile vücuttan atar. Bunun yanı sıra tüm sindirim sistemini de olumlu etkileyerek buralarda biriken yemek kalıntılarını temizler” diye konuştu.

Üretim yeri Bursa

8 yıl önce tarıma başlayan ilgisiyle bu alana yönelen Kalafatoğlu, aronya meyvesini tanımasıyla bu ilgisinin arttığını belirterek “En iyi aronya fidanı araştırması sonucuyla 45 yıldan beri bu konuda uzman Polonya menşeli Aronia Eggert firmasıyla yollarımız kesişti. Firmanın teklifiyle Türkiye’de tek yetkili temsilcisi olmamla beraber Türkiye’de işe koyulduk. Konuyla ilgili saha çalışmaları yaptım, Polonya’da eğitimlere katıldım ve markalaşma sürecini yürüterek Dr. Ariona’yı oluşturduk. Sağlık açısından faydalarını öğrenince heyecanım daha da arttı. Polonya’dan getirdiğim aronya ürünlerini Türkiye’de nasıl üretirim diye düşünmeye başladım. Bunun üzerine Bursa’da fabrikada kendi ürünlerimizi üretmeye başladık” ifadelerini kullandı.

İçecek, sirke, tatlı…

Dr. Aronia olarak sadece Türkiye’de değil dünyada da en çok aronya içerikli ürünleri üreten, geliştiren ve tüketiciye sunan marka olduklarına dikkat çeken Kalafatoğlu, şunları söyledi: “Tatlılar, içecekler, drajeler, sirke, tuz başta olmak üzere 20’den fazla ürünümüz var. Bu çeşitlilikle dünyada ilk sırada yer alıyoruz. Ekimden hasada, hasattan sofraya gelen sağlık ve şifa kaynağı süper meyve aronya çok seviliyor.  Ayrıca iş birliği modellerinin yurt içi ve yurt dışı satış kanallarını geliştiriyoruz. Bununla beraber aronya hakkında tüketiciye doğru bilgileri ulaştırmayı sağlıyoruz.”


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet