Kripto para ekosistemi ortak canlı yayında buluştu

Thodex’in ardından son dönemde kullanıcılardan para çekme ile ilgili çok sayıda şikayet gelen kripto para borsası Vebitcoin de faaliyetlerini durdurma kararı aldığını duyurdu.

Yayınlanma:
Kripto para ekosistemi ortak canlı yayında buluştu

Thodex’in ardından son dönemde kullanıcılardan para çekme ile ilgili çok sayıda şikayet gelen kripto para borsası Vebitcoin de faaliyetlerini durdurma kararı aldığını duyurdu. Borsa platformlarının sıkıntılı süreci, kripto para ekosistemine karşı birçok soruyu ve eleştiriyi de beraberinde getirdi. Kripto para ekosistemine ancak birlik olarak değer katabileceklerini belirten sektörün önde gelen isimleri ve medya kuruluşları ortak bir canlı yayın düzenledi. Canlı yayın ile kripto para ekosisteminde doğru bilginin ve finansal okuryazarlığın önemine dikkat çekildi.

Öncülüğünü ve moderatörlüğünü Kriptomeda Kurucusu Eray Dengiz’in yaptığı ortak canlı yayın BTCHaber, Coin-Turk, Coinkolik, Koin Bülteni, Muhabbit ve Uzmancoin sitelerinin YouTube kanallarında yayınlandı. Finans, teknoloji, hukuk ve medya olarak 4 farklı oturum ile gerçekleşen yayına yoğun ilgi gösterildi. Finans bölümünün konukları Ebru Güven moderatörlüğünde Turan Sert, Vedat Güven ve İslam Memiş oldu. Teknoloji bölümü Devrim Danyal moderatörlüğünde, Cemil Şinasi Türün, Mert Susur, Tansel Kaya ve İsmail Hakkı Polat katılımıyla gerçekleşti. Hukuk bölümü, Elçin Karatay moderatörlüğünde gerçekleşti. Konuklar Celil Öztürk ve Ece Ildır oldu. Medya bölümü, Alp Işık moderatörlüğünde, Aytunç Yıldızlı, Erhan Kahraman, Fatih Taşdemir, Neşe Yavuz ve Onur Atam katılımıyla gerçekleşti.

Programın ilk bölümünde konuşan TİM Danışmanlık kurucu ortağı Dr. Vedat Güven, hem finansal okuryazarlık hem de dijital okuryazarlık konusunun ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak başladı. Güven, şu ifadeleri kullandı: “Finansal okuryazarlık yeterli değil, dijital okuryazarlık da lazım. Kripto paralar yüksek volatiliteye sahip varlıklar. Bu nedenle yatırım yapmak isteyen kişiler, risklerini ölçemiyorlarsa bu piyasaya girmemeleri lazım. Kripto para alım satım platformları aracıdır. Orası para tutma veya para saklama yeri değil. Borsa güvenilir olsa dahi orada para tutmamak lazım. Bu, yatırımcının sorumluluğunda.”

Gündemle alakalı konuşan bir diğer isim blokzincir uzmanı Turan Sert, kripto paraların asıl görevinin bireylerin daha özgürleşmesine yardımcı olmak olduğunu dile getirdi. Sert, bireysel cüzdanların önemine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Bireylerin bu özgürleşmeyi yaşamaları ve riskleri azaltmaları için paralarını, kripto para borsalarında tutmak yerine kendi cüzdanlarına çekmeleri en doğrusu olur.” Sert, gündemde yer alan borsa konusuyla alakalı olarak ise şunları söyledi: “Burada bir numaralı konu, aracı kurumlarda, Türkiye’deki mevcut sermaye piyasalarındaki aracı kurumlarda olduğu gibi, müşterilere ait olan TL mevduatların korumalı hesap olarak bankalarda tutulması ve borsalar tarafından dokunulmaması gerekiyor.”

Regülasyon konusuna değinen Vedat Güven ise şunları söyledi: “Regülasyon gerekli ama yapıcı regülasyon gerekli. Regülasyonun hem yatırımcıyı koruması hem de inovasyonun önünü kesmemesi gerekiyor. Bazı Türk borsalarına bakar mısınız? Regülasyonda bir engelleri yok, bunu yapabilecek durumdalar. Ama öyle bir öz regülasyon, öyle bir özdenetimleri var ki ekstra riskli işlemleri ürün gamına koyup kullanıcılarına sunmuyorlar.”

Analist İslam Memiş ise “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın endişeliyiz açıklamasını, yasak koymasını ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kripto paralar haramdır fetvasını da yanlış buluyorum. Çünkü bunun altının doldurulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Yanlış Bilgilendirme Konusu

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat, ana akım medyada yapılan bazı yanlış bilgilendirmelere eleştiride bulundu. Polat, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Yıl olmuş 2021. Siz genç bir kitleye hitap ediyorsunuz, bu genç kitle 2 milyar dolar dediğiniz zaman sorgulayan bir kitle. Siz burada bile teknoloji kullanamaz bir gazetecilik yaptığınız zaman ortalığı velveleye veriyorsunuz.” Blokzincir girişimcisi Cemil Şinasi Türün de şunları söyledi: “Blokzincir ile kripto paraların ayrışmasının gerektiği gibi gerçekleşmediğini biliyoruz. Birçok insan kulaktan dolma bilgilerle kurunun yanında yaşı da yakıyor. Yapılmış ya da yapılacak iyi işleri de engellemeyi öneriyorlar. Borsaların merkezileştirilmesi gerektiğini söylüyorlar ama biz merkeziyetsiz hale getirmek için çalışıyoruz.”

Programın hukuk bölümünde ise kripto paraların yasal durumu hakkında konuşuldu. Özellikle Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalara vurgu yapıldı. 2 hafta içerisinde bir düzenleme yapılacağına dair yapılan açıklamalar hakkında konuşan Avukat Ece Ildır, şunları söyledi: “Uluslararası düzenlemeler içerisinde kripto varlıklar açık bir şekilde düzenlenmemişse de borsalara ilişkin düzenlemelerin olduğunu görüyoruz. Bizim iki haftalık süreçte bütün her şeyin düzenlenmesini beklememiz çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır.” dedi. Elçin Karatay ise “Büyük ihtimalle ilk olarak alım satım platformlarına ilişkin bir düzenleme, saklama ve alım satım işlemlerine ilişkin de bazı kurallar gelecektir diye tahmin ediyorum” diye konuştu. Karatay ayrıca şunları söyledi: “Düzenlenmesi gerektiğini söylediğimiz taraf blokzincirin merkeziyetsiz tarafı değil. Merkezileştirilmiş platformlara ilişkin düzenlemeler. Çünkü çok basit bir düzenleme ile geçtiğimiz haftalarda yaşanan olaylar yaşanmayabilirdi.”

Ece Ildır, vergi konusunda nasıl bir düzenleme yapılması gerektiğine ilişkin ise “Caydırıcı olmayan ve cezalandırıcı bir sistem değil, tam tersine vergi anlamında teşvik edici bir sistem getirebilirsek yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekebiliriz” ifadelerini kullandı. Kripto para dünyasının önemli isimlerinden Celil Öztürk ise “Vergi oranı, sizin bu piyasaya nasıl baktığınız, teşvik mi yoksa dizginlemek mi istediğinizle alakalı. Ben vergi konusunun oransal olarak biraz yüksek olabileceğini, bunun ekosistem adına hiç faydalı olmayacağını düşünüyorum.” dedi.

Programın son bölümünde ise medya ve kripto para sektörü konuşuldu. Kripto para alım-satım platformları ile ilgili haber ve reklam çalışmalarında mümkün olduğunca dikkatli ilerlemek gerektiği vurgulandı. Cointelegraph Türkçe yönetici editörü Erhan Kahraman, global medyada Türkiye konusuna vurgu yaparak, “Global medyanın Türkiye’ye algısı, ana akım medyanın kripto paraya algısı nasılsa aynı o şekilde devam ediyor. Bizim kendimizi globalde daha iyi anlatabilmek için ana akım medyadaki gazetecilere kripto paraları iyi bir şekilde anlatmamız gerek” diye konuştu. Coin-Türk yazarlarından blokzincir girişimcisi Onur Atam, “Bizim yaptığımız iş gerçekten sevilmeden yapılacak bir iş değil. Eskiden sitede 50 kişiler 100 kişiler gezinirken haber yaratmaya çalışmak zor işlerdi. Şimdi her şey çok daha güzel gidiyor” ifadelerini kullandı.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet