Merkez Bankası için de piyasalar için de önemli bir adım
Merkez Bankası piyasalarla yaptığı toplantıda sıkı para politikasının enflasyonla mücadelede başarı sağlanana kadar devam edeceği mesajını güçlü bir dille vurguladı.Toplantı sonrası ilk piyasa tepkisi Merkez Bankası’nın...
Merkez Bankası piyasalarla yaptığı toplantıda sıkı para politikasının enflasyonla mücadelede başarı sağlanana kadar devam edeceği mesajını güçlü bir dille vurguladı.
Toplantı sonrası ilk piyasa tepkisi Merkez Bankası’nın geçen hafta oluşan kredibilite kaybını azaltmak adına başarılı bir iş çıkardığını gösteriyor. Başkan Kavcıoğlu’nun konuşma metni, kullanılan sunum, enflasyon cephesinde risklerin vurgulanması, sorulan sorulara verilen cevaplar beklediğimizden daha şahindi. Hasar kontrolü yapan, yaşanan şokun yarattığı tahribatı onarmaya çalışan gerçekçi bir Merkez Bankası gördük. Tehlike bölgesinden henüz çıkmış değiliz. Ama doğru yönde gidiyoruz.
Merkez Bankası toplantıda enflasyon cephesinde yukarı yönlü risklerin arttığını vurguladı. Ocak Enflasyon raporuna göre arz, talep ve döviz kuru kaynaklı risklerin arttığını net bir dille anlattı.
Önceki PPK toplantılarında kullanılan "uzun müddet" ifadesini duymasak da Merkez Bankası’nın enflasyon cephesinde riskleri öne çıkaran bir tablo çizmesini politika faizinin uzun süre yüksek tutulacağını gösteren pozitif bir sinyal olarak görüyoruz.
ABD tahvil faizlerindeki yükseliş, doların değer kazanması ve Türk lirasında yaşanan sert değer kaybının da etkisiyle enflasyon Nisan ayında tahmin patikasının üzerine %17-%18 bandına çıkacak. Şokun geçici olduğunu düşünen Merkez Bankası 15 Nisan’daki PPK toplantısında ilave sıkılaşmaya gitmek yerine, yaranın soğumasını bekleyecek ve oluşan tahribatı ölçmeye çalışacak.
Ay sonunda açıklanacak Enflasyon Raporunda Merkez Bankası enflasyon tahminlerini kamuoyuyla paylaşacak. Küresel risk iştahının düzeldiği, yabancı yatırımcının Türkiye’ye güveninin sağlandığı iyimser bir senaryoda enflasyon tahmininde sınırlı yukarı yönlü revizyon bekleriz.
Küresel risk iştahının bozulduğu kur şokunun geriye alınmadığı kötümser senaryoda Merkez Bankası enflasyon tahmininde büyük bir revizyon yapmak zorunda kalabilir. Bu senaryoda ilave faiz artışı görür müyüz? Merkez Bankası bu konuda doğal olarak net bir cevap vermedi. Ancak gereğinin yapılacağından endişeniz olmasın mesajı verildi.
Toparlayacak olursak Merkez Bankası toplantısı sonrası geçen haftaya göre daha iyimseriz. Ancak geçen hafta yaşanan şok sonrası yukarı yönlü güncellediğimiz enflasyon için %13,3, dolar kuru için 8,7 olan yıl sonu tahminlerimizde bir değişiklik yapmıyoruz. Yaşanan şok sonrası 10 yıllık DİBS için %19, 10 yıllık Eurotahvil için 7,3 seviyesinde verdiğimiz AL önerilerini koruyoruz.
Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist
Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.