Otonom Araçlarda Sınırları Zorlayan Yarışlar Başladı!
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında Bilişim Vadisi, HAVELSAN ve TÜBİTAK yürütücülüğünde düzenlenen Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışmasında kendi fikirleriyle ürettikleri araçların yazılımını tamamlayan takımların Bilişim Vadisindeki heyecanlı serüveni başladı.
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında Bilişim Vadisi, HAVELSAN ve TÜBİTAK yürütücülüğünde düzenlenen Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışmasında kendi fikirleriyle ürettikleri araçların yazılımını tamamlayan takımların Bilişim Vadisindeki heyecanlı serüveni başladı. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı ve Bilişim Vadisi Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Zeytinoğlu, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar ile TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil gençlerin yarışma heyecanına ortak oldu. Takımları tek tek ziyaret eden Sn. Demir öğrencilerin hazırlık sürecinde yaşadıklarını dinleyerek tasarladıkları araçların teknik özellikleri hakkında bilgi aldı. Lise ve üniversite öğrencileri ile mezunların katıldığı yarışmaya başvuran 146 takım arasından finale kalmaya hak kazanan 31 takım uzun bir hazırlık sürecinin ardından tasarladıkları sürücüsüz otomobilleri piste sürecek. 17 Eylül'e kadar devam edecek yarışma, tüm takımların geliştirmiş olduğu araçlarını otonom olarak trafik işaretleri ve belirlenen yarışma kuralları çerçevesinde test parkurunda yarıştırabilecekleri heyecanlı bir ortamda gerçekleştirilecek.
Türkiye’nin Geleceği Parlak…
Gençlerin çalışmalarını yerinde inceleyen ve otonom araç teknolojilerindeki başarılarından dolayı tüm takımları tebrik eden Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Burada takımların heyecanlı bir gayreti var. Yarışma alanlarında her öğrencinin kendine göre bir tecrübe yaşadığını görüyoruz. Danışman hocalar eşliğinde ekip olarak çeşitli dallara ayrılan arkadaşlarımızın bir araya geldiğini görmek bizleri gururlandırıyor. Burada ürünün, yarışmanın kendisi bir fiziki olay ancak ruh ve atmosfer daha başka bir şey. Bunu burada hissetmek bizim için ayrı bir katma değer yaratıyor. Bunları tetiklemek için bir yarışma atmosferi, bir hedef göstermek ve oraya doğru yürümek oldukça önemli. Asıl önemli olan o hedefe doğru gidilecek yolda neler yapmamız gerektiği, hangi tedbirleri almamız gerektiği ve nasıl çalışılması gerektiği ile ilgili önemli tecrübeler kazanmaktır. Arkadaşlarımızla konuşurken bu çabanın yayılımı üzerinde durduk. Gençlerimizin bu gayretini ödüllendirmede desteklerimizi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Geleceğin Sürücüsüz Otomobilleri Piste Sürülüyor
Trafikte insan hatasını en aza indiren otonom araçların trafik güvenliğine olan katkısı ve önemi her geçen gün artıyor. Otonom sürüş algoritmalarının geliştirilmesini amaçlayan yarışmada tek kişilik bir aracın gerçek bir pist ortamında sürücüsüz olarak çeşitli görevleri yapması bekleniyor. Tam ölçekli şehir içi trafik durumunu yansıtan bir parkurda görev yapan Robotaksiler, Özgün Araç Kategorisi ve bu yıl eklenen Hazır Araç Kategorisi olmak üzere iki kategoride yarışacak. Araçların üretiminden yazılımına kadar her aşamada yer alan takımların Özgün Araç Kategorisinde yarışması beklenirken, Hazır Araç Kategorisinde TEKNOFEST tarafından takımlara tam donanımlı elektrikli hazır bir araç platformu temin edilerek sadece otonom yazılım geliştirmeleri ve parkurdaki görevleri tamamlaması bekleniyor. Yarışma kapsamında Özgün Araç kategorisinde birincilik ödülü 75 bin TL, ikincilik ödülü 50 bin TL ve üçüncülük ödülü 35 bin TL değerinde olacak. Hazır Araç kategorisinde ise başarılı olan ve dereceye giren takımlardan birincileri 40 bin TL, ikincileri 30 bin TL ve üçüncüleri 20 bin TL’lik ödül bekliyor olacak. Dereceye giren takımlar ödüllerini 21-26 Eylül 2021 tarihlerinde Atatürk Havalimanında düzenlenecek TEKNOFEST’te alacaklar.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.