Pandemi öncesi ve sonrası Türkiye’de yemek yeme alışkanlığı

Özellikle pandemi öncesi ve sonrası yeme alışkanlıklarında ne gibi değişimler olduğunu gözler önüne seren araştırma çarpıcı sonuçlarıyla dikkat çekti. Thermomix Türkiye’nin resmi Instagram sayfası üzerinden ortalama...

Yayınlanma:
Pandemi öncesi ve sonrası Türkiye’de yemek yeme alışkanlığı

Özellikle pandemi öncesi ve sonrası yeme alışkanlıklarında ne gibi değişimler olduğunu gözler önüne seren araştırma çarpıcı sonuçlarıyla dikkat çekti. Thermomix Türkiye’nin resmi Instagram sayfası üzerinden ortalama 3.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma ile yeme sıklığı, yemek pişirme ve küçük ev aletleri kullanımına dair önemli veriler elde edildi. 

Ankete göre, pandemi sonrası yemek siparişlerinde ciddi bir düşüş görülüyor. Evde yemekleri çoğunlukla kadınlar pişirirken, yeni tarifler için en çok Youtube videoları takip ediliyor. Türkler dünya mutfaklarından en çok İtalyan mutfağını severek tüketiyor. Türkiye’de çoğunlukla günde 2 öğün yemek yenilirken, yemekten sonra mutlaka Türk kahvesi içme ve tatlı yeme ihtiyacı hissediliyor. 

Pandemi sebebiyle evde çok daha fazla vakit geçirmeye başladığımız ve dijitalleştiğimiz şu günlerde toplantılarımızdan, müşteri ilişkilerine, sosyal ilişkilerimizden, giyim tercihimize kadar birçok şey değişti. Küçük ev aletleri satışlarının artması, daha önce ekmek gibi denenmeyen tariflerin evde yapılmaya başlaması, market alışverişlerinin şekil değiştirmesi gibi alışkanlıkların değişmesini yakından tanımak isteyen mutfağın uzmanı Thermomix dijital platformdan gerçekleştirdiği yemek alışkanlıklarına yönelik araştırmasıyla ortaya daha analitik veriler koydu. 

Pandemi sonrası yemek siparişlerinde ciddi düşüş

Her 10 katılımcıdan 6’sının evde daha çok vakit geçirmesinin yemek düzenine olumlu yönde etkilediği belirtilen araştırmada, katılımcıların %61’i her gün evde yemek pişirdiğini belirtirken %21’i gün aşırı, %18’i ise haftada 1-2 kez cevabını verdi. 

Ankettin dikkat çekici sonuçlarından biri ise Türklerin pandemi sonrasında dışarıdan yemek sipariş etme alışkanlıklarının değiştiği yönünde. Evlerinde pişirmeyi tercih ettiklerini belirten katılımcıların %62’si dışarıdan hiç sipariş vermediğini, %18’i haftada bir kez sipariş verdiğini, %20’lik kalan kesim ise sipariş sıklığının haftada 3-4’ü bulduğunu dile getiriyor.  

Her gün yemek pişiyor, mutfağa çoğunlukla kadınlar giriyor 

Evde yemekleri çoğunlukla kadınlar yapıyor. Ankete göre mutfakların şefleri %80’i kadınlar, %14’ü ise erkekler oluyor. Hemen hemen her gün yeni yemek pişirildiğini dile getiren erkek katılımcılar en çok eşlerinin yemeğini yemekten hoşlanıyor.

Yemekten sonra Türk kahvesi ve tatlı olmazsa olmaz

Ankete göre yemekten sonra mutlaka bir şeyler içme ve tatlı yeme ihtiyacı hissediliyor. Yemeklerden sonra katılımcıların %43’ü Türk kahvesini tercih ederken %37’si ise çay tüketiyor. Günde ortalama 2 öğün beslenen Türkler, yemekten sonra mutlaka bir tatlı yeme ihtiyacı hissediyor. 

Türkler yeni tatlara ve İtalyan mutfağına bayılıyor 

Dünya mutfaklarından en çok İtalyan mutfağını sevdiklerini belirten katılımcıların %92 gibi büyük bir çoğunluğu yeni tatlar denemeye açık olduğunu söylüyor. 

Yeni tarifler için dijital platformları takip ettiklerini belirten katılımcılar en çok Youtube videolarından ilham alıyor. Katılımcıların %38’i yemek tarifleri için Youtube’u, %25’i ise influencer’ları takip ediyor. Markaların sosyal medya hesaplarını ya da uygulamaları tercih edenlerin oranının ise %17 olduğu görülüyor. 

Yemek kitapları yerini dijitale bıraktı

Basılı yemek kitapları dijital platformların gerisinde kalıyor. Her 10 kişiden 4’ü yemek kitabı satın aldığını belirtirken, 6’sının tercih etmediği görülüyor. 

Türkler elektrikli mutfak aletleri alışverişinde oldukça bonkör 

Katılımcıların %83’ünün evinde elektrik mutfak aleti olmasına rağmen, %71’i pratik bulduğunu ve %67’si yemek hazırlarken kullandığını belirtiyor. Elektrikli mutfak aletleri alışverişinde kesenin ağzını açan katılımcılar en fazla ne kadarlık ödeme yaparsınız sorusunda ise %38’i 500-2000 TL cevabını verirken, %40’ı 2000 TL üzeri ödeme yapabileceğini belirtiyor.


Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet