Reel kesim güven endeksi mayıs ayında geriledi

Merkez Bankası’nın açıkladığı Mayıs ayı reel kesim güven endeksi verilerinde geçen aya göre düşüş kaydedildiği görülmektedir. RKGE, Mayıs ayında 0,7 puan azalış ile 110,3 seviyesine gelirken; mevsimsellikten arındırılmış...

Yayınlanma:
Reel kesim güven endeksi mayıs ayında geriledi

Merkez Bankası’nın açıkladığı Mayıs ayı reel kesim güven endeksi verilerinde geçen aya göre düşüş kaydedildiği görülmektedir. RKGE, Mayıs ayında 0,7 puan azalış ile 110,3 seviyesine gelirken; mevsimsellikten arındırılmış RKGE ise 0,3 puan azalış ile beraber 107,1 seviyesine gerilemiştir.

Bu dönemde imalat sanayi kapasite kullanım oranı, 0,6 puan azalış ile %75,3 olurken; mevsimsellikten arındırılmış KKO ise %75,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Reel Kesim Güven Endeksi (Ham Veri ve Arındırılmış Veri) Kaynak: TCMB, Bloomberg

Endeksi oluşturan anket sorularının difüzyon endeksleri incelendiğinde, ihracat sipariş miktarı ve önümüzdeki üç aylık genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi yukarı yönde etkilemiştir. Sabit sermaye yatırım harcaması, cari toplam sipariş tutarı, önümüzdeki üç aydaki toplam istihdam, son üç aydaki toplam sipariş miktar, aylık üretim hacmi ve mevcut mamul stokuna ilişkin değerlendirmeler ise endeksi düşürücü yönde etkiledi.

Mayıs ayı verileri; hem dönemsel bazda incelendiğinde hem de tam kapanma dönemini içine alması itibariyle RKGE tarafında hem manşet veride, hem de arındırılmış veride yavaşlamaya işaret ediyor. KKO’nun da benzer şekilde Mayıs ayında düşmüş olduğu gözlemlenmektedir. Verilerin, ilgili olduğu dönemle ilişkilendirdiğimizde sanayi sektörlerinin de kapanmadan kısmen etkilendiği çıkarımı yapılabilmektedir. Haziran ile beraber, normalleşme gerçekleşirse aylık bazda bunun toparlanma etkisini görebiliriz. Diğer taraftan, özellikle üretim ve kapasite yatırımları ile genel ekonomideki talep durumu açısından faizlerin durumu; üretilen mamul fiyatı ve bunun piyasa yansıması bakımından ise döviz kurları belirleyici faktörler olarak izlenmektedir.

31 Mayıs Pazartesi günü açıklanacak olan 1Ç21 GSYH büyümesinin %5 üzerinde olması beklenirken; yüksek frekanslı güncel öncü göstergelerin ilgili olduğu 2Ç21 GSYH’si de geçen yılın baz etkisinin önemli katkısıyla çift haneli güçlü seviyelerde gerçekleşecektir. Bununla beraber, özellikle dönemsel kıyaslama yapıldığında aylık verilerin de önceki aylarla kıyaslamasında kısmi yavaşlama olduğu görülmektedir. 2021’in genel büyüme oranının %5,7 olmasını beklemekle beraber; yüksek gerçekleşecek olan ilk 2 çeyrek büyümesine 3Ç21 ve 4Ç21 büyümelerinin ne kadar katkı vereceği de belirleyici olacaktır. Sürdürülebilir büyüme dinamikleri, genel ekonomik durumla alakalı niteliksel ayrıntılarla alakalıdır. Normalin dışında dönemler yıllık olarak karşılaştırılmak durumunda olduğundan; rakamsal illüzyonlar ortaya çıkabiliyor. Bu açıdan bakıldığında da pandemi sonrasına ilişkin 2022 ve sonrası dönem gerçek bir test olarak görülecektir.

İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (Ham Veri ve Arındırılmış Veri) Kaynak: TCMB, Bloomberg

Kaynak: Tera Yatırım

Hibya Haber Ajansı

Merkez Bankası’nın açıkladığı Mayıs ayı reel kesim güven endeksi verilerinde geçen aya göre düşüş kaydedildiği görülmektedir. RKGE, Mayıs ayında 0,7 puan azalış ile 110,3 seviyesine gelirken; mevsimsellikten arındırılmış RKGE ise 0,3 puan azalış ile beraber 107,1 seviyesine gerilemiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet