Telekom Şirketleri 5G Ağlarında Verimlilik ve Sürdürülebilirliği Önceliklendirmeli
STL Partners ve Vertiv'in yayınladığı güncel rapora göretelekom operatörleri için müşterilerinin verimliliğini artırırken en iyi uygulamaları benimsemek kritik unsur olacak İstanbul, Türkiye [23 Şubat 2021] Geleceğin en büyük dönüşüm sağlayan iletişim teknolojisi olarak 5G, artan enerji ve sürdürülebilirlik sorunlarını çözmede kritik rol oynayan gelişmiş enerji yönetimi kapasitelerine de
STL Partners ve Vertiv'in yayınladığı güncel rapora göretelekom operatörleri için müşterilerinin verimliliğini artırırken en iyi uygulamaları benimsemek kritik unsur olacak
İstanbul, Türkiye [23 Şubat 2021] Geleceğin en büyük dönüşüm sağlayan iletişim teknolojisi olarak 5G, artan enerji ve sürdürülebilirlik sorunlarını çözmede kritik rol oynayan gelişmiş enerji yönetimi kapasitelerine de içeren yeni hizmetler dünyasını oluşturacak. Ancak son araştırmalar, telekom operatörlerinin 5G için gerekli olan enerji yönetimi sırasında uygulamada bazı zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını ortaya koyuyor.
Yapılan tahminler, 5G ağlarının, trafik birimi başına 4G’ye göre yüzde 90’a kadar daha verimli olabileceğini; ancak artan ağ yoğunluğu ve kullanımı, BT sistem ve altyapısına çok fazla bağımlı olması ve hızlandırılmış trafik artışı nedeniyle 5G'nin çok fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.
Telekom sektörünün önde gelen danışmanlık şirketlerinden STL Partners ve küresel bir kritik dijital altyapı ve süreklilik çözümleri sağlayıcısı olan Vertiv (NYSE: VRT)’in hazırladığı rapor, telekom operatörlerinin yaşanan bu zorlukları iki şekilde ele alması gerektiğini belirtiyor: Tüm ağlarına enerji verimliliğine ilişkin en iyi uygulamaları adapte etmek. Müşterilerini yaşamın her alanındaki tüketimi ve emisyonları azaltmak için 5G özellikli hizmetleri benimsemeye teşvik etmek.
STL Partners, global 5G trafiğinin 2025'te 3G/4G'yi aşacağını, bu durumun dasürdürülebilirliği operatörler için acil bir öncelik haline getireceğini tahmin ediyor. Rapor için anket yapılan işletmelerin yüzde 40’ı, telekom operatörlerinin 5G ağlarını kurarken enerji verimliliğini birinci ya da ikinci öncelik haline getirmesi gerektiğini ifade ediyor.
“Enerji Yönetimi 5G’nin Başarısı için Neden Kritik” adlı rapor, telekomünikasyon şirketlerinin artan enerji kullanımı ve 5G ile ilişkili maliyetlerle mücadele ederken karşılaştıkları zorlukları ana hatlarıyla ortaya koymak için, dünya genelinde 500 kuruluşun katıldığı bir anketi içeren araştırmayı kullanıyor. Rapor, artan maliyetleri azaltmayı hedefleyen birkaç iyi uygulamayı beş kategoride düzenleyerek tanımlıyor:
1-Ağ teknolojisi: Verimlilik için tasarlanıp işletilen donanım ve yazılımı dağıtma.
2-Tesis altyapısı: Yeni sınır veri merkezleri de dahil olmak üzere bulut yerel bilgi işlemi desteklemek.
3-Altyapı yönetimi: Ağı ölçmek, izlemek, yönetmek, geliştirmek ve otomatikleştirmek için uygun yazılım ve donanımın kullanılması.
4-Organizasyon ve değerleme: Ağ genelinde maliyet ve yatırımlara ilişkin bütünsel bir bakış açısına sahip olmak.
5-Başkalarıyla çalışmak: Yenilikçi, geleneksel olmayan ticari modelleri, standartları ve iş birliklerini benimsemek.
Vertiv DC Güç ve Dış Tesis Global Başkan Yardımcısı Scott Armul, “Anlamlı enerji ve maliyet düşüşü gerçekleştiren telekom operatörleri, bunu ağ operasyonlarının etrafındaki tüm ekosistem olan insanları, hedefleri, altyapıyı ve iş ortaklarını- değerlendirerek yapıyor” diyor. Armul, sözlerini şöyle sürdürüyor: “5G uygulamalarını etkinleştirmek için BT’ye duyulan güven nedeniyle, dağıtımların optimize edilmesi ve mümkün olan her türlü verimliliğe ulaşmak; operatörler, OEM’ler, altyapı tedarikçileri ve müşteriler arasında yüksek düzeyde bir iş birliği gerektirecek.”
Bir Sürdürülebilirlik Aracı Olarak 5G
Rapor, ağ verimliliği iyileştirmelerinin ve “iyi uygulamaların” önemli olduğunu ancak bu unsurların 5G ile birlikte gelen enerji bulmacasının sadece bir parçası olduğunu net olarak ortaya koyuyor. Bu çabalar, enerji kullanımını ve emisyonları azaltmaya yönelik daha bütünsel ve toplumsal bir yaklaşımla eşleştirilirse 5G kapasitesi telekom operatörlerinin kontrolünün ötesinde bir noktaya taşınabilir.
“Operatörler 5G ağlarını yeni gelirlerini artırmak için kuruyor. Buradaki büyüme, operatörlerin müşterilerinin kendi dönüşüm yolculuklarını mümkün kılacak yeni bağlantı ve uygulamalardan gelecek” diyen STL Partners Direktörü Phil Laidler, sözlerine şöyle devam ediyor: “Operatörler, müşterileri için iyi ve güvenilir ortaklar olarak örnek teşkil etmeli. Enerji stratejisi de başlamak için çok iyi bir nokta.”
İlerlemek İçin Fırsatlar
Rapor, 5G hizmetlerini kullanarak enerji tüketimini ve karbon emisyonunu düşürmede müşteri davranışlarını etkileyerek kayda değer bir gelişme gösterme potansiyeli olan 3 sektörün imalat, ulaşım ve sağlık olduğunu ortaya koyuyor.
İmalat sektörü; gelişmiş tahmini bakım ve otomasyonu sağlamak için 5G'yi kullanarak 2030 yılına kadar 730 milyar dolarlık kazanç elde edebilir. Ulaşım ve lojistik; gelişmiş sürücü yardımı, bağlantılı trafik altyapısı ve otomatik ev teslimatları sayesinde 2030 yılına kadar 280 milyar dolarlık bir fayda sağlayabilir.
Son olarak rapor, 5G’nin 2030 yılına kadar sağlık sektöründe 1 milyar hastaya daha gelişmiş sağlık hizmetleri sağlayacağını, bunu yaparken kliniklerde verimliliği artırırken, hasta ve klinik görevlilerinin azalan seyahatleri nedeniyle emisyonları da azaltacağını öne sürüyor.
Bu tür davranışları etkilemek oparöterlerin 5G’nin çevresel etkilerini azaltma çabaları için kritik öneme sahip. Ancak ihtiyaç duyulan iş birliklerinin kurulması için yapılması gerekenler de var. Ankete katılanların sadece yüzde 37’si bugün operatörleri karbon emisyonlarını azaltmada güvenilir bir iş ortağı olarak gördüğünü söylüyor. Bununla birlikte yüzde 56’sı da gelecekte telekom operatörlerinin güvenilir bir iş ortağı olabileceğine inandığını ifade ediyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.