TikTok'tan sektörde bir ilk! Daha güvenli bir internet ortamı için Güvenlik Danışma Konseyi

TikTok sektörde bir ilki gerçekleştirerek, en doğru güvenlik uygulamaları ve politikaları konusunda rehberlik etmeyi amaçlayan, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye (MENAT) bölgesinin ilk Güvenlik Danışma Konseyi'ni kurduğunu açıkladı.

Yayınlanma:
TikTok'tan sektörde bir ilk! Daha güvenli bir internet ortamı için Güvenlik Danışma Konseyi

TikTok sektörde bir ilki gerçekleştirerek, en doğru güvenlik uygulamaları ve politikaları konusunda rehberlik etmeyi amaçlayan, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye (MENAT) bölgesinin ilk Güvenlik Danışma Konseyi'ni kurduğunu açıkladı. 

  • Konsey, daha güvenli bir internet ortamı sağlamak, içerik denetleme politikaları ve uygulamaları hakkında tavsiyelerde bulunmak için akademi ve sivil toplumdan kanaat önderlerini bir araya getirdi 
  • Konseyin üyeleri, platformun karşılaştığı zorluklar hakkında detaylı perspektifler geliştirecek 
  • 8 Şubat Güvenli İnternet Günü’nün önemini bir kez daha hatırlatan TikTok, bu adımıyla topluluğundaki kişilere ifade özgürlüğü sağlama ve platformu güvenli hale getirme konusundaki kararlılığını bir kez daha vurguladı. 
  • TikTok Güvenlik Danışma Konseyi’nde Türkiye’den konuya ilişkin çalışmalarıyla bilinen Akın Ünver de yer alıyor. 

Dünyanın önde gelen kısa video platformu TikTok, platforma en iyi güvenlik uygulamaları ve politikaları konusunda rehberlik etmeyi amaçlayan, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye (MENAT) bölgesinin sektördeki ilk Güvenlik Danışma Konseyi'ni kurduğunu açıkladı. 

Akademi ve sivil toplumdan kanaat önderlerinden oluşan konseyin 6 üyesi, içerik denetleme politikaları ve uygulamaları hakkında tavsiyelerde bulunacak ve danışmanlık yapacak. 

Konsey, TikTok'un bölgedeki güvenlik yaklaşımını daha da genişletmek için stratejiler geliştirmeye çalışacak. Öte yandan konsey, TikTok ve topluluğunu etkileyen sorunları belirlerken, dijital refahı etkileyen gerçek zorlukları ele alacak. TikTok Güvenlik Danışma Konseyi’nde Türkiye’den konuya ilişkin önemli çalışmalarıyla bilinen İstanbul Özyeğin Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler doçenti Akın Ünver de yer aldı.

TikTok’un attığı bu önemli adım, bilgi toplumunun vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet güvenliğinin öneminin bir kez daha vurgulandığı 8 Şubat Güvenli İnternet Günü kapsamında açıklandı.

TikTok Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye (MENAT) Kamu Politikaları Müdürü Farah Tukan, Güvenlik Danışma Konseyi'nin kurulmasına ilişkin şunları söyledi; “Bu, yalnızca TikTok için değil, aynı zamanda bölgedeki çevrimiçi topluluklarımız için de bir dönüm noktasıdır. Platformumuzun ve topluluğumuzun farklı doğasını yansıtan farklı bakış açılarıyla bize fayda sağlayan saygın uzmanlarla işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bütünsel ve güvenli bir şekilde bir platform olarak olgunlaşmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Konsey’de yer alan, bilgi ve fikirleriyle rehberlik edecek 6 üyeyse şunlar;

 

Akın Ünver, İstanbul Özyeğin Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler doçenti ve Carnegie Uluslararası Barış Vakfı 'Dijital Demokrasi Ağı' üyesidir. Daha önce Oxford Üniversitesi'nin Teknoloji ve Küresel İlişkiler Merkezi'nde, Oxford İnternet Enstitüsü'nde, Londra'daki Alan Turing Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olarak görev aldı. Ayrıca Ünver, Princeton, Michigan ve Oxford Üniversiteleri’nde siyasi çatışmalar üzerine lisansüstü seviyesinde dersler verdi. Sosyal medyanın ulus altı çatışmaları ve iç savaş dinamiklerini nasıl etkilediğine odaklanarak, gelişen teknolojiler, diplomasi ve uluslararası güvenliğin kesişim noktaları konusunda araştırmalar yaptı. Ünver ayrıca uluslararası kuruluşlara teknoloji ve güvenlik politikası konusunda bilimsel danışman olarak hizmet verdi. Ünver, Global Studies Quarterly'de yardımcı editör ve International Studies Association (ISA) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Essex Üniversitesi'nden Devlet Doktorası derecesine sahiptir.

Mısırlı akademisyen ve öğretim üyesi Naila Hamdy, gazetecilik ve medya, uluslararası iletişim, geleneksel ve sosyal medya alanlarında araştırmalar yaptı. Hamdy bu konulara ilişkin üniversitede eğitim vermekte ve danışmanlık yapmaktadır. Mısır’da Medya Geliştirme Programını başlatarak medya sektöründeki profesyonel standartların güçlendirilmesi konusunda yaptığı katkılarıyla bilinmektedir.

Teknoloji ve hukuk uzmanı, çevrimiçi güvenlik ve kamu politikası konusunda yetkin bir isim olan Akram Karameh 2008'den beri, Orta Doğu ve Doğu Afrika'da siber dayanıklılık ve çevrimiçi güvenlik konusunda topluluklara, bireylere, profesyonellere ve kuruluşlara tavsiyelerde bulunan ve becerilerini geliştirmek için bilgisine danışılan bir isim olarak biliniyor. Lübnan'ın ulusal çevrimiçi güvenlik stratejisinin oluşturulmasında yer alan Karameh, Orta Doğu'daki sosyal hizmet uzmanlarının, eğitimcilerin ve öğrencilerin eğitiminde UNESCO, Microsoft ve World Vision ile çalıştı.

 

Dr. Hamed Alneyadi, IAT/ACTVET'in İdari Hükümet İlişkileri Direktörü’dür ve ESAFE, Emirates İş Geliştirme Konseyi ve Emirates Yönetim Derneği'nde yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmaktadır.

 

Ohila Shomar, şu anda Sawa Örgütü'nün Filistin Genel Direktörü görevini üstlenen bir insan hakları aktivistidir. Şiddet karşıtı programlar geliştirmiş, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik kılavuzlar yayınlamıştır. Kariyeri boyunca şiddete maruz kalan kadınlar için beş yardım hattının yanı sıra Filistin'de bir çocuk koruma yardım hattı kurmuştur. Ayrıca şiddete karşı kadın ve çocuk sorunları üzerine çalışan ulusal ve uluslararası kuruluşlara danışmanlık yapmaktadır. Shomar konuya ilişkin çok sayıda araştırma yayınlamıştır.

 

Miriam Bahri psikoterapist ve strateji danışmanıdır. 2018 yılında Fas'ta gençler için bir yardım hattı olan Sourire de Reda'da Genel Müdür olarak görev aldı ve o zamandan bu yana STK'nın dijitalleşmesine ve dönüşümüne öncülük etti. Fas'ın siber zorbalık ve cinsel istismara yönelik raporlama platformunun Internet Watch Foundation ile işbirliğinde de yer aldı. Bahri, ayrıca çocuk haklarını savunan STK'larla (Plateforme CDE) çalıştı ve Fas'ın Birleşmiş Milletler'e sunulacak alternatif raporuna katkıda bulundu.

TikTok, yaratıcılığa ilham vermeyi ve neşe getirmeyi amaç edinen bir platformdur. 

Platformun önceliği gelecek vaadeden sanatçılardan, dans yeteneklerini sergileyen büyükanne ve büyükbabalara kadar herkesin yaratıcılığını özgürce ifade edebilmesi için güvenli ve olumlu bir deneyim sunmaktır.

Bu amaç, TikTok’un operasyonlarında her zaman doğru yönü göstermesiyle bilinen "Kutup Yıldızı" görevi gören sağlam Topluluk Kuralları aracılığıyla yansıtılır. Aile Eşleştirme, yorum filtreleme gibi öncü güvenlik politikaları ve özelliklerinin yanı sıra platformda gençleri korumak için Emirates Güvenli İnternet Topluluğu gibi sektör liderleriyle olan ortaklıkları, güvenlik için çıtayı sürekli olarak TikTok’un belirlemesini sağlar.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet