TMSF, Mollakara’da 160 milyon dolarlık yatırım yapılacak altın madeninin temelini attı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyım olarak görev aldığı Koza Altın, Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Mollakara köyünde altın ve gümüş madeni için temel attı.

Yayınlanma:
TMSF, Mollakara’da 160 milyon dolarlık yatırım yapılacak altın madeninin temelini attı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyım olarak görev aldığı Koza Altın, Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Mollakara köyünde altın ve gümüş madeni için temel attı. Mollakara Altın Madeni için toplam 160 milyon dolar yatırım yapılacak. İşleme tesisinin de olacağı maden ilk altın dökümünün 2022 yılının son çeyreğinde yapılması hedefleniyor. 500 kişinin istihdam edileceği maden sahasında, dolaylı etkiyle bölgedeki 2300 kişiye ayrıca fayda sağlanacak.

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Geçen yıl Türkiye’de 42 ton altın ürettik. Son 20 yılda toplam üretilen altın miktarı 382 ton. Bunun 76 tonluk kısmı doğrudan ya da dolaylı olarak devlete geldi. Bu yıl 45 ton altın üretim hedefimiz var. 5 yıl içinde ise hedefimiz yıllık 100 ton altın üretmek” dedi.

Temel atma törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, Mollakara’da uzun arama çalışmaları sonunda piyasa değeri 1.2 milyar dolar olan 20 ton altın ile piyasa değeri 2.8 milyon dolar olan 3.5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini açıkladı. Bakan Varank rezerv olarak daha büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çekti.

Tesisin kurulacağı ruhsat alanında 125 sondaj noktaları olduğunu belirten TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “Ağrı ve Van’daki 16 ruhsat alanında 210 nokta için de mera izinlerinin gelmesiyle arama çalışmalarına vakit kaybetmeden başlayacağız. İnşallah diğer sahalardan da olumlu sonuçlar elde ederek tesisimizin işletme ömrünün en az 15-20 yıla kadar çıkarılmasını hedefliyoruz” dedi.

Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervi müjdesinden sonra bir müjde de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) geldi. TMSF yönetimindeki Koza Altın, Ağrı’nın Diyadin İlçesi’ne bağlı Mollakara Köyü’ndeki 20 ton altın, 3,5 ton gümüş rezervin ekonomiye kazandırılması için yatırıma başladı. İşleme tesisinin de yer alacağı Mollakara’da ilk altın dökümünün 2022 yılının son çeyreğinde gerçekleşmesi hedefleniyor. Madenin geliştirilmesi ve işleme tesisi için toplam 160 milyon dolar yatırım yapılacak.  

Gerçekleştirilen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, TBMM Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Koza Altın Genel Müdürü İsmet Demir ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Hedef yıllık 100 ton altın üretimi

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin artık kendi teknolojisi, kendi enerjisi, kendi insan kaynağı ile bu tip yatırımları gerçekleştirebildiğini vurguladı. Yeraltı zenginliklerini değerlendiremeyen ülkelerin sanayilerinin dışa bağımlı hale geleceğine dikkat çeken Bakan Dönmez, “Bizim tek gayemiz sanayimizin ihtiyaçlarını kendi kaynaklarımızdan karşılamaktır. Geçen yıl Türkiye’de 42 ton altın ürettik. Son 20 yılda toplam üretilen altın miktarı 382 ton. Bunun 76 tonluk kısmı doğrudan ya da dolaylı olarak devlete geldi. Bu yıl 45 ton altın üretim hedefimiz var. 5 yıl içinde ise hedefimiz yıllık 100 ton altın üretmek” dedi.

 

Rezervin piyasa değeri yaklaşık 1.5 milyar dolar

Temel atma töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Mollakara’da uzun arama çalışmaları sonunda piyasa değeri 1.2 milyar dolar olan 20 ton altın ile piyasa değeri 2.8 milyon dolar olan 3.5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini açıkladı. Bulunan rezervin 0.92’lik tenör değeri ile Türkiye’deki benzer madenlere kıyasla çok daha zengin bir içeriğe sahip olduğunu anlatan Bakan Varank, şöyle devam etti: “Yaklaşık 160 milyon dolarlık bir yatırımla bu rezervin çevreye duyarlı bir şekilde ekonomiye kazandırılmasını sağlayacağız. 2022 yılı son çeyreğinde ilk altın dökümünü Sayın Cumhurbaşkanımızla yapmak istediğimiz bu tesis, işletme döneminde doğrudan 500 insanımıza ekmek kapısı olacak. Hesaplamalara göre ilk etapta 6 yıllık ömrü olan bu madende bir yandan da arama çalışmaları hala devam ediyor. Rezerv olarak daha büyük bir potansiyel söz konusu. Bulunacak yeni rezervlerle işletme ömrünün 15-20 yıla ulaşmasını bekliyoruz. Proje çerçevesinde kurulacak ileri teknolojili sensörler vasıtasıyla, toz, gürültü, patlatma ve havada gaz ölçümleri düzenli olarak yapılacak. Bu tesiste altın üretimi konusunda kullanılacak en modern yöntemler sayesinde hem rezerv verimli şekilde değerlendirilecek hem de çevresel etkiler minimuma indirilecek. Şirketin Kayseri, İzmir, Gümüşhane ve Eskişehir’deki madencilik yatırımları için toplam 8 teşvik belgesi düzenledik. Başvuru gelmesi halinde burası için de teşvik belgesi düzenlenecek.”

125 sondaj noktası 

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, törendeki konuşmasında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de tespit edilen yeni doğalgaz rezervinin müjdesini verdiğini hatırlatarak, bir müjde de kendilerinin vermek istediğini kaydetti. Binlerce yıldır toprağın altında yatan zenginliklerin öncelikle Ağrı halkına sonra da bütün vatandaşlara refah sağlayacağını vurgulayan Gülal, “Bugün temelini atacağımız tesisimizde, yaklaşık 160 milyon dolarlık yatırımla ilk altın-gümüş dökümünü 2022’nin son çeyreğinde gerçekleştirme arzusundayız. 500 kişinin istihdam edileceği maden sahamızdan, dolaylı etkiyle bölgemizdeki 2300 kişi de ayrıca fayda sağlayacaktır. 700 metrekarelik alanda yükselecek idari binalarımızla işletmeye alacağımız tesisimizde, Kayseri Himmetdede tesisimizde olduğu gibi yığın liçi metoduyla üretim yapacağız. Tesisimizi kuracağımız ruhsat alanımızda bulunan 125 sondaj noktası ile birlikte Ağrı ve Van’daki 16 ruhsat alanında 210 nokta için de mera izinlerinin gelmesiyle arama çalışmalarına vakit kaybetmeden başlayacağız. İnşallah diğer sahalardan da olumlu sonuçlar elde ederek tesisimizin işletme ömrünün en az 15-20 yıla kadar çıkarılmasını hedefliyoruz” dedi.

8 işletmede 100 bine yakın ağaç dikildi

TMSF’nin yönettiği bütün kurumları ‘Milletin Emaneti’ olarak gördüğünü anlatan Muhiddin Gülal, “TMSF, doğayı da Yüce Yaradan’ın emaneti görmektedir. Çevre konusunda en üst seviyede gösterdiğimiz hassasiyeti Mollakara’da aynı şekilde sürdürerek, hem işletme süresince hem de tesisin ekonomik ömrünün sona ermesinden sonra ortaya koyacağız. Sahip olduğumuz bu hassasiyetimizin bir sonucu olarak Koza Altın’ın tüm işletmelerinde henüz madenler kapanmadan doğaya yeniden kazandırma çalışmalarına başlıyoruz. Tesislerimizde madencilik faaliyeti tamamlanan alanlarda yörenin bitki örtüsüne uygun bir şekilde rehabilitasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımız neticesinde bu alanları tarıma ve besiciliğe uygun hale getiriyoruz. Bu çerçevede, 8 işletmemizde bugüne kadar 97.355 ağaç diktik. Bu alanlarda zeytin yetiştiriyor, zeytinyağı bile üretiyoruz. Geçtiğimiz yıl 5 tonluk yağ üretimi gerçekleştirdik. Ülke topraklarımızın altını da üstünü de milletimizin emaneti görüp, bu şuurla hareket ediyoruz” diye konuştu.

TMSF bünyesinde yüzde 125 büyüdü

TMSF Başkanı Gülal, geçmişte fitne ocaklarını besleyen kaynakların başında gelen Koza Altın’ın, TMSF yönetimine geçmesiyle birlikte büyümesini sürdürürken sahip olduğu imkanları da milletin hizmetine sunmaya başladığını vurguladı. Koza Altın’ın TMSF’ye devredildiği 2016’dan bu yana aktif büyüklüğünün 5.3 milyar TL’den yüzde 125 artışla 2020 yılı sonunda 12.1 milyar TL’ye yükseldiğini anlatan Gülal, şöyle devam etti: “Aynı dönemde Grubun, özkaynak toplamı ise yüzde 106 artışla 5 milyar TL’den 10.5 milyar TL’ye erişti. 2021 ilk çeyreğinde aktif büyüklüğü 13 milyar TL’yi aşarken özkaynak toplamı da 11.4 milyar TL’yi buldu. 2016’dan 2020 sonuna kadar olan dönemdeki net kar artışına baktığımızda ise yüzde 547’lik bir büyüme görüyoruz. Geçen yılın ilk çeyreği ile bu yılın ilk çeyreğinde ise 371 milyon TL’den 711 milyon TL’ye yüzde 91’lik bir artış kaydettik. 2019 yılında kurumlar vergisi rekortmenleri arasında 13. Sırada yer alan Koza Altın, 2020 yılında da 603 milyon TL vergi ve 250 milyon TL devlet hakkı ödemesi gerçekleştirdi.” 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet