Tüketicinin sürdürülebilir ürün tercihi önündeki engel fiyat
EY’nin (Ernst & Young) 7.
EY’nin (Ernst & Young) 7. Geleceğin Tüketici Endeksi’ne göre, dünya genelinde tüketicilerin 51’i sürdürülebilir ürün satın almak istiyor ancak fiyatların yüksek oluşu caydırıcı etki yaratıyor. 39’u sağlık krizinin en az bir yıl daha hayatlarını etkilemeyi sürdüreceğini düşünüyor
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, tüketicilerin satın alma alışkanlık ve eğilimlerini mercek altına aldığı Geleceğin Tüketicileri Endeksi’nin sonuçlarını açıkladı. 7.’si hazırlanan endeks, 20 ülkeden 14 binden fazla tüketicinin görüşleri alınarak oluşturuldu. Endekse göre; dünya genelinde tüketicilerin 51’i sürdürülebilir ürün satın almak istiyor ancak fiyatların yüksek oluşu caydırıcı etki yaratıyor.
16 Nisan – 10 Mayıs 2021 tarihleri arasında anket yoluyla gerçekleştirilen endeks, tüketiciler için sürdürülebilirlik konusunun önem kazandığını ortaya koyuyor. Tüketicilerin 64’ü satın aldığı ürünün çevresel etkisine daha fazla dikkat etmeyi planlarken, 60’ı da satın alacağı üründe fiyata daha fazla odaklanacağını ifade ediyor. Endeksin sonuçlarına göre; tüketicilerin 39’u sağlık krizinin en az 12 ay daha hayatlarını etkilemeye devam edeceğini düşünüyor. Söz konusu oran Şubat 2021’de 40 seviyesindeydi.
Evde geçirilen zamanın artması fırsat yarattı
Tüketicilerin 64’ü evde pandemi öncesine göre daha fazla zaman geçirmeye devam ettiğini söylüyor. Pandemi ile birlikte evler, insanların çalıştığı, sipariş verdiği, egzersiz yaptığı ve eğlendiği birer merkez haline geldi. Endekste bu değişimin tüketicilere sürdürülebilir seçimlere yönelmek için büyük bir fırsat sunduğu vurgulanıyor. Ankete katılanların 31’i sürdürülebilir olan ve çevre için daha iyi ürünlere artık daha fazla harcama yaptığını söylerken, 64'ü de ürün topluma fayda sağlıyorsa tüketim davranışı değiştirmeye hazır olduğunu dile getiriyor.
Satın alma gücü ile ilgili endişeler sürdürülebilir tüketime risk teşkil ediyor
Öte yandan tüketicilerin 78’i pandeminin satın alma güçleri üzerindeki etkilerine ilişkin endişe duyuyor. 53’ü de fiyat faktörünün kendileri için pandemi öncesine göre daha fazla önem kazandığını ifade ediyor. Bu durum, sürdürülebilirlik alanında artan farkındalık ile değişmeye başlayan tüketim eğiliminin uzun ömürlülüğü karşısında risk teşkil ediyor. Pek çok tüketicinin sürdürülebilirlik temelli olarak toplumsal hedeflere ulaşılmasına destek olacak finansal yükümlülükler üstlenmek yerine sürdürülebilirlik açısından düşük etkili ve maliyetli ve tasarruf yapmalarını sağlayan ürünlere yöneldiği görülüyor. Ankete katılan tüketicilerin 56’sı tasarruf yapılmasını sağlaması halinde sürdürülebilirlik odaklı satın alma eğilimi gösteriyor. Bu eğilim, özellikle enerji tasarrufu (85), ambalajların geri dönüşümü veya yeniden kullanımı (83) ve yeniden kullanabilir alışveriş poşetleri (83) gibi evle ilgili faaliyetlerde öne çıkıyor.
Şirketlerin tüketiciye yol göstermesi gerek
EY Türkiye Denetim Bölümü Şirket Ortağı, Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Kaan Birdal konu ile ilgili olarak, “Endeks sonuçları aynı zamanda sürdürülebilirlik konusunda tüketicinin daha fazla bilgilendirmeye ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor. Tüketicilerin 61’i daha bilinçli tercihler yapabilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu dile getiriyor. Bu da tüketici ürünleri ve perakende şirketlerinin, tüketicilere sürdürülebilir seçimler yapmalarında daha fazla rehberlik etmeleri gerektiğine işaret ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.