Türkiye-ABD arasındaki ekonomik işbirliğinin en iyi örnekleri ‘I AmChamPion’ gecesinde ödüllerine kavuştu
AmCham Türkiye’nin (Amerikan Şirketler Derneği), Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerine katkıda bulunan Türk ve Amerikan şirketlerini onurlandırmak amacıyla bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği, ‘I AmChamPion Ödülleri’ töreninde, 8 ayrı kategoride ödüller sahiplerini buldu.
AmCham Türkiye’nin (Amerikan Şirketler Derneği), Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerine katkıda bulunan Türk ve Amerikan şirketlerini onurlandırmak amacıyla bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği, ‘I AmChamPion Ödülleri’ töreninde, 8 ayrı kategoride ödüller sahiplerini buldu.
AmCham Türkiye (Amerikan Şirketler Derneği), Türkiye ile ABD arasında ikili ekonomik kalkınmanın sürdürülmesine katkıda bulunan Türk ve Amerikan şirketlerini bu yıl üçüncü kez ödüllendirdi. Ödül töreni 3 Aralık’ta kamu ve iş dünyasından üst düzey temsilcilerin katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirildi. Törende Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik işbirliğinin en iyi örnekleri; “ABD’de Türk Yatırımı”, “Türkiye’de ABD Yatırımı”, “İhracat”, “Bölgesel Merkez”, “İnovasyon”, “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık”, “Sürdürülebilirlik” ve “Start-up’lar” olmak üzere 8 kategoride ödül aldı. Jüri tarafından Türk-Amerikan iş diyaloğuna katkı sağlayan iş insanı olarak Onur Ödülü’ne ise Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç layık görüldü.
AmCham Türkiye Başkanı Tankut Turnaoğlu, törenin açılışında yaptığı konuşmada, AmCham’in Türkiye’de 50 milyar doların üzerinde yatırımı bulunan 110’u aşkın Amerikan şirketini temsil ettiğini hatırlattı. Turnaoğlu, Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılmasına yönelik hedefin, her iki taraf için ticari fırsatlar anlamında motivasyon yarattığını ifade etti. “İkili ticarette ABD, 8’inci sıradan 2’nci sıraya yükseldi ve Türkiye’nin en hızlı büyüdüğü ihraç pazarlarından birisi” şeklinde konuşan Turnaoğlu, sadece Amerikan şirketlerinin, Türkiye’den dünyanın diğer ülkelerine her yıl 10 milyar dolara yakın ihracat yaptığını vurgulayarak, “İki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerde çok daha büyük bir potansiyel var” dedi.
Hedef Türkiye’yi dünyaya taşıyan güç olmak
Tankut Turnaoğlu, AmCham olarak, yatırım, iş gücü ve ihracata yaptıkları katkının yanı sıra, dünya standartlarında yeteneklerin geliştirilmesi ve kurumsal yönetişimin gelişimine katkıda bulunduklarını da belirtti. “Yerel iş ortaklarımızı küresel değer zincirleriyle buluşturuyoruz. Temel hedefimiz, Türkiye’yi dünyaya taşıyan güç olmak” şeklinde konuşan Turnaoğlu, Türkiye’yi hem lojistik hem Ar-Ge hem de hizmette bölgesel merkez haline getirmeyi amaçladıklarını hatırlattı. “Bu doğrultuda KOBİ’lerimizi dünyaya açıyor, yeşil üretim dönüşümüne öncülük ediyoruz. Türkiye’de yeni yatırım fırsatları için aktif destek sağlıyoruz” diyen Turnaoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki dönemde daha da yükselmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Bakan Varank’tan yatırım çağrısı
Törene video mesaj ile katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, stratejik ortak olan Türkiye ve ABD’nin, ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmesinin büyük önemi olduğunu söyledi. ABD yatırımlarının, Türkiye’deki toplam yabancı yatırımlar arasında ikinci sırada olduğunu hatırlatan Varank, yatırımların korunması, ihracatın geliştirilmesi, finans sektörünün güçlendirilmesi gibi iyileştirmeler yapıldığına dikkat çekti. Türkiye ve ABD arasındaki ticari ilişkileri artırmanın en büyük tetikleyicisinin dijital teknolojiler olduğunu söyleyen Varank, “Türkiye yatırımlarınız için karlı ve güvenli bir limandır. Gelin Türkiye’deki yatırımlarınızı artırın, hem siz hem ülkemiz kazansın. Ülkemizin jeopolitik konumu ve güçlü üretim altyapısı; büyük pazarlara sizi yakınlaştıracak ve muazzam bir çalışma ortamı sunacaktır” çağrısında bulundu.
Ticaret hacminde tüm zamanların en iyi seviyesine çıkılıyor
Ticaret Bakanı Mehmet Muş da gönderdiği video mesajda, Türkiye ve ABD’nin birlikte çalışma geleneğine sahip olduğunu vurgulayarak, AmCham’in bu noktadaki katkısına dikkat çekti. “İkili ticaretimiz hızla büyümeye devam ediyor. Ocak – Kasım döneminde iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 24 artarak 22,4 milyar dolara erişti” şeklinde konuşan Muş, 2021 yılını yaklaşık 25 milyar dolarlık ticaret hacmiyle kapatarak tüm zamanların en iyi seviyesine ulaşacaklarını söyledi. Muş, “Önümüzdeki dönemde Amerikan firmalarının ülkemizdeki yatırımlarının daha da artacağına inanıyorum. Kazan kazan ilkesiyle, yenilenebilir enerjiden petrokimya yatırımlarına, medikal teknolojilerden savunma sistemlerine, havacılıktan bilişim ve haberleşme teknolojilerine kadar geniş bir yelpazedeki firmaları desteklemeye kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.
AmCham üyelerine yatırım desteği devam edecek
Törene katılan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ise konuşmasında, üç yıldır düzenlenen ödül töreninin, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilere katkı sağlayan şirketlerin çalışmalarının görünür olması ve diğer şirketlere ilham teşkil etmesi açısından çok değerli olduğunu söyledi. “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak, yatırımlarda öncelikli başlıklarımız arasında sürdürülebilirlik, inovasyon ve Ar&Ge, bölgesel yönetim merkezleri ve teknoloji girişimleri yer alıyor. Bu bağlamda Amcham ödüllerinde oluşturulan kategorilerin, Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejimizle uyumlu olduğunu görmek de ayrı bir memnuniyet kaynağı” şeklinde konuşan Dağlıoğlu, “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak, AmCham üyelerine Türkiye’deki yatırımları için azami ölçüde destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
ABD, Türkiye ekonomisinin potansiyeline inanıyor
Gala Gecesinde konuşan ABD Ankara Büyükelçiliği Baş Müsteşarı Scott M. Oudkirk, ABD’nin, Türkiye ekonomisinin sahip olduğu güçlü potansiyele yönelik değişmez inancına vurgu yaptı. Oudkirk, “Burada faaliyet gösteren Amerikan şirketlerini desteklemeye devam edeceğiz. Ayrıca, Başkan Biden’ın #DahaİyisiniYenidenİnşaEt (#BuildBackBetter) hedeflerini gerçeğe dönüştürmek üzere onlarla ortaklığa gitmek için sabırsızlanıyoruz,” dedi. Türkiye’de faaliyet gösteren 1.800 ABD şirketinin Türkiye ekonomisine 50 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını ve 100 binden fazla insanı istihdam ettiğini belirten Oudkirk, “On yıllar boyunca, ilişkimizin üzerinde durduğu bu ortak refah, Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasındaki dostluğun da temelini oluşturmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.
EK – 1: “I AmChamPion” Ödülleri Jüri Üyeleri
- Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay ÖZİLHAN (Jüri Başkanı)
- T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak DAĞLIOĞLU
- Eczacıbaşı Group CEO’su Atalay GÜMRAH
- August Leadership Ortağı Ümran BEBA
- ABD Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Heather BYRNES
- Fulbright Türkiye Genel Sekreteri Prof. Dr. Ersel AYDINLI
- Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan GÜLDAĞ
- Bloomberg HT, Genel Yayın Yönetmeni Açıl SEZEN
- Freelance Gazeteci Şelale KADAK
EK – 2: “I AmChamPion” Ödülleri Kazanan Şirketler
Türk Şirketlerinin Ödüllendirildiği Kategoriler
- İhracat Ödülü: Gülsan Holding
- Türk Start Up Şirketi Ödülü: BlindLook
- ABD’de Yılın Türk Yatırımcısı Ödülü: KordSa
Amerikan Şirketlerinin Ödüllendirildiği Kategoriler
- Yatırım Ödülü: Ford Otosan
- Bölgesel Merkez Ödülü: Corteva Agriscience
- Sürdürülebilirlik Ödülü: PepsiCo
- Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Ödülü: UPS
- İnovasyon Ödülü: Dow
EK – 3: “I AmChamPion” Ödülleri Teknik Komite Üyeleri
- TÜBİTAK TÜSSİDE, Başuzman Araştırmacı Sertaç YERLİKAYA
- Bilişim Vadisi, Genel Müdür Serdar İBRAHİMCİOĞLU
- SKD, Genel Sekreteri Konca ÇALKIVIK
- KAGİDER, Genel Sekreteri Yeşim MÜFTÜLER SEVİĞ
- T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Yurtdışı Ofisler Birim Müdürü Yasemin ESENLİK
- ABD Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaret Uzmanı Eli LOVELY
Onur Ödülü: “Türk-Amerikan İş Diyaloğuna Katkı Sağlayan İş İnsanı”
- Rahmi KOÇ, Koç Holding Onursal Başkanı
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.