TBMM’de Dokunulmazlık Başvurularının Sayısı Arttı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), 27'nci dönem boyunca ulaşan dokunulmazlık dosyaları rekor bir sayıya ulaştı.

Yayınlanma:
TBMM’de Dokunulmazlık Başvurularının Sayısı Arttı

TBMM Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden oluşan karma komisyona, toplam 1811 fezleke havale edildi. Bu dosyaların 1320'si Halkların Demokratik Partisi (HDP), 288'i Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 89'u Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 35'i Türkiye İşçi Partisi (TİP), 20'si Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 19'u İYİ Parti, 9'u Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve geriye kalan 31 dosya ise diğer partiler ile bağımsız milletvekillerinin dokunulmazlık fezlekelerinden oluştu.

TBMM'ye ulaşan dokunulmazlık dosyalarının rekor sayıya ulaşması, Türkiye siyasi hayatında büyük bir tartışma konusu oldu. 27'nci dönem boyunca 1811 dosyanın TBMM'ye ulaşması, dokunulmazlık konusunda yapılan düzenlemelerin yetersiz kaldığı ve siyasi partilerin milletvekillerine yönelik şüphelerin arttığı yönündeki eleştirileri beraberinde getirdi.

Dokunulmazlık Başvurularının Büyük Bir Kısmını HDP’li Milletvekilleri Oluşturuyor

Bu yıl yapılan dokunulmazlık başvurularının önceki yıllara göre oldukça yüksek olduğu belirtiliyor. Dokunulmazlık fezlekelerinin büyük çoğunluğu HDP'li milletvekilleri hakkında açılmış durumda. HDP'nin yasama dokunulmazlığı, terör suçlamaları nedeniyle sık sık tartışma konusu oluyor.

Halen görüşülmeyi bekleyen fezlekelerden, 28'inci dönemde milletvekili seçilmeyenlerin dosyaları ilgili savcılıklara verilecek. Bu dosyaların, eski milletvekilleri hakkında soruşturma ve dava açılmasına neden olması bekleniyor.

Dokunulmazlık Tartışması Artıyor

Dokunulmazlık fezlekelerinin sayısının her yıl artması, TBMM'de uzun süreli tartışmalara neden oluyor. Bazı siyasi partiler, dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde açıklamalar yaparken, bazıları ise mevcut sistemde ısrar ediyor. Konuyla ilgili olarak önümüzdeki dönemlerde yeni adımlar atılması bekleniyor.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dokunulmazlık dosyaları ile ilgili yaptığı açıklamada, dokunulmazlığın milletvekilliği görevinin yerine getirilmesi sırasında ortaya çıkan yasal sorunları engellemek için düzenlendiğini, ancak kötüye kullanıldığında adaletin önünde engel oluşturabileceğini ifade etti. Şentop, dokunulmazlıkların kötüye kullanımının önlenmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Dokunulmazlık konusu Türkiye'de uzun yıllardır tartışılan bir konu olmuştur. Milletvekillerinin dokunulmazlığı, yasama faaliyetlerinin bağımsızlığı ve özgürlüğünün korunması için önemli bir kavram olsa da kötüye kullanıldığında halkta güvensizlik yaratır ve adaletin sağlanmasını engeller. Bu nedenle, dokunulmazlık konusunun yasal düzenlemelerinin yapılması ve milletvekillerinin yaptıkları işlerden dolayı yargılanmalarının önündeki engeller.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet