Türkiye: İşsizlik oranı nisan ayında yüzde 13,9 oldu

Türkiye’de Nisan ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,7 iken 0,2 puan artarak %13,9 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,9 puan arttığı görülmektedir....

Yayınlanma:
Türkiye: İşsizlik oranı nisan ayında yüzde 13,9 oldu

Türkiye’de Nisan ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,7 iken 0,2 puan artarak %13,9 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,9 puan arttığı görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı %25,6 olurken; tarım dışı işsizlik ise %16,2 seviyesinde gerçekleşti.

Kıyaslanabilir dönemler olan Nisan 2020 – Nisan 2021’e baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 4,5 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2020’nin benzer döneminde 29 milyon 148 bin kişi olan işgücü, Nisan 2021’de 32 milyon 567 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %46,8’den %51,3’e yükselmiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 3,8 puan artarak %44,2 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 2 milyon 887 bin kişilik bir artış söz konusudur.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler, Nisan 2019 - Nisan 2021… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

İşsizlik oranına ilişkin olarak, ilk iki çeyrekte kaydedilen büyüme oranlarına bağlı bir iyileşme olmadığı görülmektedir. İşten çıkarma yasağının, oranlardaki artışı sınırlamasına rağmen bir önceki aya göre ve bir önceki yılın aynı dönemine göre artış gerçekleşmiştir. Dolayısıyla, ekonominin açılmasına bağlı faaliyet artışıyla alakalı bir iyileşme görmüyoruz. Geçen yılın olağan dışı koşulları ve istihdamda azalma etkisi, işten çıkarma yasağı devreye girmeden en kötü etkilerinin yaşandığı Nisan 2020’de gerçekleşmişti. Hem geçen senenin ilgili periyodu, hem de bir önceki aya göre artışı olumlu değerlendirmiyoruz. Büyüme oranlarına ek olarak; son dönem enflasyon ve döviz kuru gelişmelerinin şirketlerin istihdam yatırımları açısından riskli buluyoruz. Faizlerin ve döviz kurlarının şirketlerin finansman maliyetlerini etkileme derecesi, kaynak dağılımı konusunda optimal bir duruma işaret etmeyecektir.

Atıl işgücü %27,4 oranında, genç nüfus işsizliği ise %25,6. Gelir dağılımındaki bozulmayı yansıtması bakımından, geniş tanımlı olan ve genç nüfusa göre tanımlanan göstergeler daha net bir resim çiziyor. 3Ç21 ve 4Ç21 açısından, makro dengelerin istihdam piyasası açısından da risk oluşturma potansiyeli bulunuyor. İstihdam desteklerinin sona ermesinden sonraki süreçte, işsizlik oranlarında artış görebiliriz.

Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Türkiye’de Nisan ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,7 iken 0,2 puan artarak %13,9 olarak gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet