Yemek kartı kullanımı pandemi sürecinde çalışanların motivasyon artışına katkı sağlıyor

Yemek kartı sektörünün öncüsü ve pazar lideri Ticket Restaurant Edenred, işletmelere tasarruf ve kolaylık sağlayan çözümlerinin yanı sıra şirketler ve çalışanları bilgilendirici webinar serisine hız kesmeden devam ediyor.

Yayınlanma:
Yemek kartı kullanımı pandemi sürecinde çalışanların motivasyon artışına katkı sağlıyor

Yemek kartı sektörünün öncüsü ve pazar lideri Ticket Restaurant Edenred, işletmelere tasarruf ve kolaylık sağlayan çözümlerinin yanı sıra şirketler ve çalışanları bilgilendirici webinar serisine hız kesmeden devam ediyor. Üçüncü webinar etkinliğinde, İş Hukuku Danışmanı Avukat Hasan Erdem ile Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Dekanı ve Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Kılıç, “Covid Dönemi ve Sonrasında Uzaktan Çalışma ve Aşı Uygulamaları” hakkında merak edilenlere ışık tuttu. Uzaktan Çalışma Yönetmeliği, çalışanların aşı olma ve PCR testi yaptırma yükümlülüğü, çalışma alanlarının yeniden tasarlanması, çalışan psikolojisi, sosyal izolasyonun aşılması, bireysel esnekliğin teşvik edilmesi gibi birçok konunun ele alındığı etkinlikte, çalışan yan haklarından biri olan yemek kartı kullanımının pandemi sürecinde motivasyon artışına katkı sağladığına dikkat çekildi. 

 

Yemek kartı sektörünün öncü ve pazar lider markası Ticket Restaurant Edenred, gerçekleştirdiği yeni webinar etkinliğinde “Covid Dönemi ve Sonrasında Uzaktan Çalışma ve Aşı Uygulamaları” hakkında merak edilen sorulara uzmanlar eşliğinde yanıt aradı. İş Hukuku Danışmanı Avukat Hasan Erdem ile Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Dekanı ve Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Kılıç’ın konuşmacı olduğu etkinlikte, pandemi sürecinde uzaktan çalışma yönetmeliğinden çalışan psikolojisine, aşı uygulamalarından çalışan yan haklarına kadar birçok konu masaya yatırıldı. 

 

“Uzaktan çalışma sözleşmesi yapılmalı”

Pandeminin bireylerin hem iş hem de özel hayatlarını derinden etkilendiğini ve yeni düzene adapte olabilmek için büyük çaba sarf edildiğini belirten Avukat Hasan Erdem, bu süreçte önce uzaktan çalışmaya fiilen geçiş yapıldığını, yönetmeliğinse daha sonra yürürlüğe girdiğini söyleyerek; “Pandemi sürecinde en sık karşılaştığımız sorulardan biri uzaktan çalışmada ayrı bir yazılı sözleşme yapılmasının gerekip gerekmediği oldu. Uzaktan Çalışma Yönetmeliği uyarınca, yeni işe girecekler için uzaktan çalışma sözleşmesinin gerekli olduğunu söyleyebiliriz. İş ilişkisi devam ederken uzaktan çalışmaya geçen veya hem iş yerinde hem de uzaktan çalışma olmak üzere karma bir sistem benimseyenler de mevcut iş sözleşmelerine uzaktan çalışmada öngörülen düzenlemelerin yer aldığı bir ek sözleşme ilave edebilir. Bu süreçte merak edilen bir diğer konu da aşı oldu. Aşı yaptırmayan çalışanların iş sözleşmelerinin geçerli sebeple sonlandırılmasının mümkün olup olmadığı konusu bir hayli tartışıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın iş yerlerinde COVİD-19 tedbirleri konulu genelgesi, çalışanların aşı olması ve PCR testi yaptırması ile ilgili bildirim içermesine rağmen şirketler ve insan kaynakları departmanları için bazı konular hala tam net değil.” 

 

Uzaktan çalışanların sosyal hakları devam etmeli

Uzaktan çalışma sürecinde çalışanın iş ile ilgili giderlerinin işveren tarafından karşılanması gerektiğini söyleyen Erdem, “Çalışanların kullanacakları teknolojik iletişim araçlarının ya da teçhizatlarının işveren tarafından karşılanması, benzer şekilde bu araçların işletimi ile elektrik ve internet gibi giderlerin de işveren tarafından sağlanması çalışma mevzuatının ruhuna uygun. Bu gibi sosyal yardımların yanı sıra çalışanların yemek haklarının da uzaktan çalışma sürecinde devam etmesi gerekiyor. İşyerinde ayni olarak yemek verilen durumlarda, uzaktan çalışanlara verilen yemeğin reel bedeli sağlanmalıdır. İşyerinde yemek kartı kullanılması halinde uzaktan çalışan ve iş yerinde çalışan açısından ayırım yapılmaması ve uzaktan çalışanlara da bu sosyal hakların sağlanması gerekir.” açıklamasında bulundu.

 

Uzaktan çalışmada en önemli fırsat özerklik oldu

Pandemi sürecinde çalışanların yaptıkları işin anlamını daha fazla sorgulamaya başladıklarını ifade eden Doç. Dr. Bülent Kılıç, sözlerine şöyle devam etti; “Uzaktan çalışma yönteminin psikolojimiz üzerinde hem olumlu hem de olumsuz yansımaları oldu. Yapılan işin ilham vermesi ve işteki uzmanlığımız daha da önemli hale gelirken sosyal temasın azalması bağ kurmayı zorlaştırdı ve aidiyet duygusunu azalttı. Evdeki sorumluluklar ile iş yükü ve çalışma saatleri rol çatışmasına yol açtı. Kimi çalışanlarda depresyon ve tükenmişlik hissi arttı, kimisi ise yalnız çalışırken daha verimli oldu. Çalışanlar yöneticilerinden geri bildirim aldıkça görev ve beklenti daha net anlaşıldı ve performans arttı. Yöneticiler çalışanlarının performansını izleme konusunda endişe yaşadı. Uzaktan çalışmada çalışanlara sunulan en önemli fırsat ise çalışma saatlerinin daha esnek olması nedeniyle özerklik oldu. Özerkliğin artması çalışan psikolojisini daha da iyileştirerek performanslarına olumlu etki etti.” 

 

Yan haklar psikolojik destek için de önemli

Uzaktan çalışma sürecinde çalışan yan haklarının psikolojik sağlığa olan katkısından dolayı devam etmesi gerektiğini belirten Kılıç, “Uzaktan çalışma yaşam kalitesini de etkiledi. Bu süreçte çalışan yan haklarının devam etmesi psikolojik olarak da önem kazandı. Çünkü örneğin, öğlen ne yiyeceğim diye düşünmeyen bir çalışan, yemek kartı ile istediği yemeği yeme özgürlüğüne sahip oluyor. Böylece hem vakitten kazanıyor hem de motivasyon artışı sağlıyor.” diyerek sözlerini tamamladı. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet