Yeni a-normalde müzik ve sahne sanatları
3 saat süren toplantıya 300’ü aşkın sanatsever katıldı. Sanat dünyasında yeni normal bir yana, eski normalin dahi pek normal sayılamayacağından hareketle düzenlenen panelde hem müzik ve sahne sanatları alanında yaşanan sorunlar...
3 saat süren toplantıya 300’ü aşkın sanatsever katıldı. Sanat dünyasında yeni normal bir yana, eski normalin dahi pek normal sayılamayacağından hareketle düzenlenen panelde hem müzik ve sahne sanatları alanında yaşanan sorunlar masaya yatırıldı hem de çözüm önerileri sunuldu.
Toplantıda Zülfü Livaneli, Tan Sağtürk, Hülya Muratlı, Burhan Şeşen, Sabahat Akkiraz, Mert Fırat, Sercan Gidişoğlu, Dr. Ahmet Aydemir, Vedat Yıldırım, Beril Sarıaltun, Serdar Şenel, Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Dr. Bülent Sezgin ve Dr. Ömer Vatanartıran konuşmacı olarak yer aldı.
Pandemi koşullarında sanat üretimini ve eğitimini sürdürülebilir kılma ve sanatçıların ekonomik yönden desteklenmesi panelin ana tartışma başlıklarıydı. Panelde kültür endüstrisi çalışanlarının güvencesiz, sigortasız, sabit gelirsiz yaşam şekillerinin yarattığı tehlikelerin iyice hissedilir hale geldiğinin altı çizildi. Proje odaklı sezonluk işlerde çalışan sanatçıların gelecek kaygısının bu dönemde arttığı, aile desteği, ek iş veya kısıtlı dayanışma paketleri dışında bir güvencelerinin olmadığı belirtildi. İptal edilen gösteriler yüzünden borçların biriktiği, kültürel etkinlik mekânlarının kapandığı, hem tüzel hem kişisel olarak borç yükünün altında ezildikleri paylaşıldı. Bu durumun, Avrupa ve Kanada gibi ülkelerde olduğu gibi daha güçlü finansal yardım, vergi ve prim kolaylıkları, koşulsuz güvence gibi uygulamalarla desteklenmesi gerektiği konusunda hemfikir olundu. Bununla beraber, dijital teknolojilere erişim ve kullanım becerilerinin bu dönemde yeni bir hiyerarşi yarattığı ve bu imkânlardan mahrum olanların acil eğitimlerle desteklenmesi gerektiğinin üzerinde duruldu. Ayrıca, mesleki örgütlenme, kolektif bir bilinç ve sese sahip olma konusunda sanat dünyasının daha etkin olması gerektiği de vurgulandı. Kültür endüstrisi çalışanlarının ortak bir dil ve hedef geliştirerek, ulusal ve uluslararası alandaki kültür politikalarının oluşumunda daha etkili olması gerektiği konusunda hemfikir olundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.