Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan: AYM Kararlarına Uyulmaması Kabul Edilemez

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, 2-12 Ocak 2024 tarihleri arasında staj yapan lisans öğrencilerine verilen Staj Katılım Sertifikaları töreninde yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının ciddi sonuçları olabileceğini belirtti.

Yayınlanma:
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan: AYM Kararlarına Uyulmaması Kabul Edilemez

Anayasa Mahkemesi Kararları ve Uygulanması

Başkan Arslan, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararlarının genellikle sorunsuz bir şekilde uygulandığını ifade etti. Ancak istisnai durumlar dâhil olmak üzere bazı kararlara uyulmamasının bireysel başvuru hakkını zedelediğini vurguladı.

Gerekçesiz Kararların Anayasal ve Yasal Dayanağı Yoktur

Arslan, ihlal kararlarına uyulmamasının gerekçesi olarak sunulan argümanlara karşı çıkarak, bu görüşün anayasal veya yasal hiçbir dayanağı olmadığını ifade etti. Anayasa Mahkemesi'nin nihai ve bağlayıcı kararlarına uymamanın bireysel başvuru hakkını etkisiz kılacak vahim bir olay olduğunu vurguladı.

Anayasa Mahkemesi Kararları Kesindir ve Bağlayıcıdır

Başkan Arslan, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının kesin olduğunu, yasama, yürütme, ve yargı organları başta olmak üzere tüm kurumları bağladığını belirtti. Mahkeme kararlarının uygulanmasının meşru olduğunu vurgulayarak, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uymamanın gerekçe olamayacağını açıkça ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin Konumu ve Diğer Kamu Makamları

Arslan, Anayasa Mahkemesi'nin anayasal uyuşmazlıkları çözen karar mercii olduğunu, diğer kamu makamlarının ise uyuşmazlığın tarafı olduğunu belirtti. Tarafların yorumunun, uyuşmazlığı çözen mahkemenin yorumundan üstün olamayacağını vurgulayarak, mahkeme kararlarının uygulanmasının temel hukuk mantığına uygun olduğunu ifade etti.

Sonuç ve Çağrı

Başkan Arslan, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının kabul edilemez olduğunu, bu durumun bireysel başvuru hakkını zedelediğini ve mahkeme kararlarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, hukukun üstünlüğü ilkesinin korunması için tüm kesimlere çağrıda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet